04 / 07 / 2024

Perakende yasası 2015' te!

Perakende yasası 2015' te!

Geçmiş donemde sektörün alışageldiği büyümenin 2014'te yavaşladığı bir yıl geçirdi. Büyümedeki bu yavaşlama Suriye ve Irak başta olmak üzere Ortadoğu'daki istikrarsızlıkların perakende ihracatına yansımasıyla da ilgili.



Sektör temsilcileri. 2014'te %1.3'lük büyüme ile 314 milyar dolara ulaşacağını tahmin ediyor. Türkiye perakende sektörünün büyüklüğü ise 2013'te %3.7 büyüyerek 311 milyar dolara ulaştı. 


ESNAFIN GÖZÜ AVM YASASINDA 

Bu yıl da perakende sektöründe bir türlü çıkmayan Perakende Yasası konuşuldu. 

Yasaya ilişkin beklenti ve sorunlar bir yana. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun "AVM'lerde % 5 kota. esnaf için ayrılacak; geleneğimiz sürecek" sözü bu yılın hatırlanacak gündemlerinden biri oldu. 

Yılın son aylarında ise. yeni yasa ile AVM'lerin pazar günü kapalı kalacağı tartışması sektöre damgasını vurdu. 


TEMEL SORUN KURALSIZLIK 

Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Mustafa Altunbilek. üyelerinin hemfikir olduğu en önemli konuların başında Perakende Yasası'nın bulunmamasının olduğunu belirtti. Perakende Yasası tartışmalarına değinen Altunbilek. "Federasyon Başkanı olarak altını çizmek istediğim şey. bu bir 'pazar günleri AVM'ler kapatılsın' yasası değildir. Perakende Yasası birçok konuda farklı açılardan ele alınan geniş kapsamlı bir tasarıdır. Kontrolsüz ve kuralsız büyümeler küçük esnafımızı, üreticimizi, yerel perakendecilerimizi ağır baskılar altına almaktadır" dedi. Yılın son günlerinde bu tartışmayı noktalayan açıklama ise Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli'den geldi. 

Canikli, alışveriş merkezlerinin pazar günleri kapanmayacağını söyledi. 


ÜLKER VE BİM DÜNYA DEVİ OLDU

Bu yıl perakende sektöründe en dikkat çekici gelişmelerinin başında Yıldız Holdingin. İngiliz United Biscuits'i satın alarak dünyanın üç numaralı bisküvi şirketi konumuna yükselmesi oldu. Ayrıca, bu yıl 17.'si yayınlanan raporla dünyanın en büyük 250 perakende şirketi listesine Türkiye'den yalnızca BİM girebildi. 


Yeni Şafak


Geri Dön