Genel

Perakendeciler AVM mağazacılığına geçiş yapıyor

Yabancı fonlar, alışveriş caddelerinde bina topluyor. Yerli ve yabancı markalar caddelerde büyümek istiyor. Ancak Türkiye'de alışveriş caddesi az; kiralar yüksek...

 Global ekonomik krizde yüksek kiralar nedeniyle AVM (alışveriş merkezi) yatırımcılarıyla adeta soğuk savaş yaşayan perakendeciler, ardından zoraki de olsa barışa razı oldu. Çok değil bir yıl öncesinde "Mağazaları boşaltır çıkarız" resti çeken perakendeciler, bugün büyüme planlarını AVM mağazacılığı üzerine yapıyor. AVM'lerle yaşanan krizin tekrar yaşanabileceğini düşünen perakendecilerse her şeye rağmen cadde mağazacılığından vazgeçmiyor... Collezione'nin sahibi Ekrem Akyiğit, caddelerde 92, AVM'lerde ise 44 mağazası olmasına rağmen büyüme planlarını AVM'ler üzerinden yapıyor. Damat, Tween ve ADV markalarıyla tanınan Orka Group'un Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, Türkiye'deki 158 mağazasının üçte birinin caddelerde olduğunu söylüyor. Ama o da AVM'lerde büyüme planları yapıyor. Orakçıoğlu, "AVM'ler olmasaydı cadde mağazalarının kiraları 2-3 kat daha fazla olurdu" diyor.

YABANCI FONLAR İLGİLİ
Türkiye'nin en pahalı alışveriş caddesi kabul edilen Bağdat Caddesi'nde kiralar metrekare başına 200-250, İstiklal Caddesi'nde ise 100-150 dolar civarında. Yabancı yatırımcılar ve fonlar son yıllarda caddelere yatırım yapıyor. Hollanda merkezli VastNed Retail'in İstiklal Caddesi'nde 5 binası var. Vast- Ned 2013'e kadar Türkiye'de 200 milyon euroluk yatırım gerçekleştirmeyi planlıyor. Mango'nun sahibi Andiç ailesi de İstiklal Caddesi'nde ikinci mağaza açmak bina satın aldı. Caddeye ilgi gittikçe artıyor.
Sabah