Ekonomi

Perakendeciler karamsar, işler azalıyor, fiyatlar artıyor!

TEPAV'ın açıkladığı perakende güven endeksi araştırmasına katılan perakendeciler işlerin kötüleştiğini belirtti. Fiyatlarda artış bekleyenlerin oranı artarken istihdamda artış bekleyenlerin oranı ise azaldı. Açıklanan TEPE endeksine göre Eylül ayında işlerin durumu Ağustos ayına göre 10,9, bir önceki yılın Eylül ayına göre ise yüzde 32,1 oranında geriledi

Türkiye Ekonomi Politikalarını Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından hazırlanan perakende güven endeksi (TEPE) Eylül verileri açıklandı. Açıklanan TEPE endeksine göre Eylül ayında işlerin durumu Ağustos ayına göre 10,9, bir önceki yılın Eylül ayına göre ise yüzde 32,1 oranında geriledi. Araştırmaya katılanların yarısı geçen yılın aynı dönemine göre işlerin kötüleştiğini belirtirken gelecek üç ayda satış fiyatlarında artış bekleyen perakendecilerin oranı arttı. Perakende sektöründe istihdamın artacağı beklentisinin ise düştüğü gözlendi.

Perakende güven endeksi Eylül 2022’de bir önceki aya göre 0,9 puan, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise 1,5 puan artış kaydederek, -5,5 puan değerini aldı. Ocak 2021’den bu yana en yüksek değerini alan perakende güven endeksi negatif seyrini korudu.

Hazırlanan raporda, işlerin durumuna ilişkin değerlendirmelerin kötüleştiği görülürken, işlerin geçen yılın aynı dönemine göre durumuna yönelik değerlendirmeler, Eylül 2022’de -42,4 puan değerini aldığı, Ağustos 2022’ye göre ise 10,9 puan, Eylül 2021’e göre 32,1 puan azaldığı ifade edildi.

Eylül 2022’de TEPE anketine katılanların yüzde 8,6’sı geçen yılın aynı dönemine göre işlerinde artış olduğunu belirtirken, işlerinde düşüş olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 50,1 oldu. Geçen yıla göre işlerinde bir değişiklik olmadığını belirtenlerin oranı ise yüzde 41,2 olarak kaydedildi.

İyileşme bekleyen yüzde 13,7

Geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumunun kötüleştiğini belirtenlerin oranı yüzde 37,3 iken, önümüzdeki 3 ayda işlerinde iyileşme bekleyenlerin oranı ise yüzde 13,7 oldu. Önümüzdeki 3 ayda satış fiyatlarında artış bekleyen perakendecilerin oranı yüzde 83,1’e tırmandı. “Birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar” sektörü Eylül ayında perakende güveni en fazla artan sektör oldu.

Satış beklentisi hız kesmedi

Gelecek 3 aya ilişkin satış beklentilerinin denge değeri Eylül 2022’de 0,6 puan oldu ve ilgili alt endeks 2020 yılı sonundan beri ilk kez olumlu değerlendirmelerin daha ağırlıkta olduğu pozitif değer aldı. Buna göre önümüzdeki 3 aya ilişkin satış beklentileri, bir önceki aya göre 3,6, bir önceki yılın aynı ayına göre 16,8 puan artış kaydetti.

 

AVM’lerde kiralanabilir alan ciroları Ağustos'ta ne kadar oldu?

AVM Perakende Ciro Endeksi ağustos ayında yüzde 133,4 yükseldi!

16 soruda Türkiye'de AVM'ler 2022!