27 / 11 / 2024

Perpa'da 4 bin 500 tapu değişti!

Perpa'da 4 bin 500 tapu değişti!

Perpa Ticaret Merkezi,Perpa’da 25 bin kişiye de istihdam sağlanıyor. Günde 40- 50 bin ziyaretçi çeken Perpa'nın en büyük problemi 2007'de İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı imar uygulaması.




Günde 40- 50 bin arası ziyaretçi çeken Perpa Ticaret Merkezi, bazı AVM’lerin yıllık ziyaretçi sayısını birkaç ayda yakalıyor. 4 bin 500 dükkanın olduğu Perpa’da 25 bin kişiye de istihdam sağlanıyor. Buna karşın Perpa A Blok Yönetimi sorunlarını kimseye anlatamamaktan şikayetçi. “İstanbul Ticaret Odası’na dünyanın aidatını ödüyoruz, Şişli Belediyesi’ne yılda 20 milyon liralık vergi veriyoruz” diyen yönetim, bu kurumlar da dahil kimsenin sorunlarını dinlemediğini anlatıyor.


A Blok Yönetimi, Perpa'da büyük potansiyel olduğu görüşünde. Ancak tanıtım eksikliği var. Elektronik eşya, güvenlik malzemeleri ve led aydınlatmada Rus ve Ortadoğu'dan alıcı çekilebileceğini belirtti Blok Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Sezgin.


Önemli bir gelişme... B Blok Yönetimi, merkezin önünde bulunan vekule yapılmak üzere kamulaştırılan arsada davayı kazanmış. Danıştay kararı bekleniyor. Perpa A Blok Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Sezgin, Yönetim Kurulu üyeleri Gülşah Uçar, Kemal Gaygusuz, Erol Kartal, Cemil Haberdar ve İrfan Bilgin, merkezle ilgili planlarını DÜNYA gazetesine anlattı. 


Yönetimler birleşirse daha hızlı ve tasarruf getiren kararlar alınır


Bilindiği gibi Perpa iki bloktan oluşuyor. Her blokun ayrı bir yönetimi var. Perpa A Blok Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Sezgin, Perpa’da yönetimlerin birleştirilmesi halinde daha hızlı ve tasarruf getirecek kararlar alınabileceği görüşünde. "Birleştirmeyi, tek yönetime geçmeyi savunuyoruz" diyen şöyle devam etti: “A blokta doluluk oranı şu an yüzde 90’larda. 2 bin 200 iş yeri var bizde. Elektrik, elektronik, güvenlik sistemleri, led aydınlatma işleri yapanlar bizim blokta. Güvenlik sistemleri ve led aydınlatmada merkeziz. Toplama baktığınızda elektrikçiler Perpa’da daha baskın.”


Günlük 16 bin araç giriş- çıkış yapıyor


Perpa Ticaret Merkezi’nde toplam 25 bin çalışanın bulunduğunu dile getiren Sezgin, günlük 40- 50 bin ziyaretçi aldıklarını ve 16 bin araç giriş- çıkışı olduğunu kaydetti. “AVM’lerin yıllık ziyaretçi sayısını biz en fazla 2 ayda yakalıyoruz” diyen Sezgin, inşaat yapmak isteyen bir kişinin Perpa’nın bir kapısından girip, diğerinden çıkana kadar ihtiyaç duyacağı bütün malzemeleri bulabileceğini vurguladı. Yakın coğrafyanın en büyük ticaret merkezi olduklarını söyleyen Sezgin, gelecek dönemde de birçok projeyi hayata geçirmeyi hedefl ediklerini belirtti.


Perpa’nın kurumlara toplamda milyonlarca liralık ödeme yaptığını fakat sorunlarını anlatmak için muhatap bulamadıklarından yakınan Perpa A Blok Yönetimi, geliştirdikleri projeleri için kamu bankalarından bile kredi alamadıklarını söyledi. Perpa’nın yalnız bırakıldığını vurgulayan Hasan Sezgin, şöyle devam etti: “Ticaret Odasına ödediğimiz aidat çok ciddi rakam. Şişli Belediyesi’ne 20 milyon lira civarında vergi ödüyoruz. Ne Şişli Belediyesi bizimle ilgileniyor, ne İTO Başkanı bu kadar seçmeni olan bir merkezi ziyaret ediyor. Perpa’da ne yapılıyorsa yönetimlerin başarısıyla oluyor. Bir kere dinlesinler. Anlatacağımız çok şey var. Neden burası Rusya coğrafyasının ve Ortadoğu’nun ticaret merkezi olmasın? Perpa kendi kaynaklarıyla bunu yapabilecek güçte değil. Bu işin daha profesyonel boyutu. İnsanlar akın akın uçaklarla gidip Dubai’den alışveriş yapıyor. Özellikle güvenlik ve alarmda ilk 500’e giren firmalar var Perpa’da. 10’dan fazla... Bu tip işler üye aidatlarıyla yapılacak işler değil. Tanıtım için ekstradan fon isteyemiyoruz. 1 TL ek aidat almak istediğimizde bile esnaf veremiyor.”


Yönetim şahsi kefille kredi aldı


Projelerini hayata geçirmek için düşük faizli ve uzun vadeli krediye ihtiyaç duyduklarını belirten Sezgin, “Türkiye Sınai Kalkınma Bankası’nda krediye başvurduk, ‘Siz alamazsınız’ dediler. Neden diye sorduk cevap vermediler. Binanın ısıtma- soğutmasını yaparken 1 saatte karar aldık. Bir özel bankadan kendimiz kefil olarak ticari kredi aldık. 2010’da 800 bin lira doğalgaz faturası ödüyorduk. 2016’da 400 bin lira ödedik. Arada o kadar zam oldu ama bu projeyle ödediğimiz yarı yarıya düştü. Elektriği hesaplayamıyorum. 5 bin klima söküldü” dedi.


Hasan Sezgin, merkezi yenileme projesi için ciddi kaynak gerektiğini, sadece dış cephe için 7 milyon gerektiğini, "Dünyanın en büyük mono blok" binasını hakettiği görünüme kavuşturmak için çalıştıklarını ifade etti.


"Bir gecede 4 bin 500 tapu değişti, 2 ay sakladılar"


Perpa A Blok Yönetimi’nin en büyük problemi ise 2007 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı imar uygulaması. Bu uygulamayla 108 bin 526 metrekarelik arsa, 3 parsele bölündü. A Blok'a 62 bin 600 metrekare kaldı. Burada yapılan uygulamadan kat maliklerinin haberi olmadığını kaydeden Hasan Sezgin, kendi paylarına düşen arsanın, metrekaresine bin lira bedel konularak, lehlerine ipotek konarak, İBB İmar AŞ’nin mülkiyetine geçirildiğini ifade etti.


Bu konudaki hukuk mücadelelerinin devam ettiğini vurgulayan Sezgin, “Bizden para ödenmeden metrekaresi bin lira bedelle kamulaştırılan arsalar, daha sonra 13 bin lira bedelle satışa çıkarıldı. Arsaları sattıktan sonra parayı ödeyeceklerdi. 2010’da 3 kez ihaleye çıktılar. En son geçen ocak ayında mahkeme yürütmeyi durdurdu ama İBB Danıştay’a gitti. 1/5000’lik ve 1/1000’lik planlar yapılmıştı. Biz imarlı iskanlı olarak burayı aldık. Dünyada ilk kez böyle bir uygulama yapıldı. 4 bin 500 tane kat mülkiyetli tapu değiştirildi. Bizim tapularımız 2 ay saklandı, bize verilmedi. İtiraz süresinin bitmesi beklendi. İBB Başkanı Kadir Topbaş, Perpa’yı ziyaret ettiğinde kendisine bu durumu anlattık, ‘Ben Perpa’ya zarar verecek bir şey yapmayacağım’ dedi.


Danıştay daha önceki davalarda 2 kez bizim lehimize karar verdi. Bu sefer de öyle olacağını umuyoruz. Tapular tekrar değişecek, paylarımızı geri alacağız. Binamızın önüne yapılması düşünülen inşaatların hayata geçmesi Perpa’nın bitmesi demek. Planlanan inşaatların yapılması halinde bizim binamızla birlikte 1 milyon 200 bin metrekarelik yapı ortaya çıkacak. Şu an trafik kaldırmıyor zaten. Bu davayı bugünkü Başbakanımıza kadar götürdük. O da bizim kat malikimiz” dedi.


A Blok'un yapmak istediği projeler


• Su arıtma projesi


• Veri güvenliği altyapısı


• Çevre yolları düzenlemesi


• Sağlıklı denetim planı


• İzolasyon projesi


• Solar enerji projesi


Dünya


Geri Dön