30 / 04 / 2024

Peş peşe 3 aydır daralan Alman ekonomisinden olumlu haber!

Peş peşe 3 aydır daralan Alman ekonomisinden olumlu haber!

Almanya'da bileşik Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), eylül ayında yüzde 1,8 puan yükselerek 46,2 puana artmasına karşın, peş peşe üç aydır daralmayı gösteren 50 puanın altında kaldı.



S&P Global tarafından hazırlanan HCOB (Hamburg Ticaret Bankası) Eylül ayı öncü PMI verileri kamuoyu ile paylaşıldı.

Buna göre, Ülkede ağustos ayında 44,6 bileşik PMI eylül ayında 46,2’ye artarak beklentileri karşılamadı. Bu nedenle, endeks arka arkaya üç aydır daralmayı gösteren 50 puanın altında kalmış oldu. Beklenti endeksin 47,2’ye artması yönündeydi.

Almanya’da hizmet sektörü PMI, Eylül'de 47,3’ten 49,8’e çıktı.

İmalat sanayi PMI ise ilgili ayda 39,1’den 39,8’a çıkarken, daralma bölgesinde kalmaya devam etti.

Hamburg Ticaret Bankası Başekonomisti Cyrus de la Rubia, konuya yönelik yaptığı değerlendirmesinde, “Alman imalat sektörünün son dönemlerde sorunlu bir süreçten geçtiği bir sır değil" şeklinde konuştu.

La Rubia, Eylül bileşik PMI’nin ekonominin 3’ncü çeyrekte bir defa daha daralmaya girdiğine ilişkin görüşlerini desteklediğini ifade ederek, Temmuz - Eylül döneminde yüzde 1 oranında bir daralma beklediklerini söyledi.

 Peş peşe 3 aydır daralan Alman ekonomisinden olumlu haber!

İLK İKİ ÇEYREK KÜÇÜLMÜŞTÜ

PMI verisinde 50 puanın üstü büyümeyi gösterirken, 50 puanın altı daralmaya işaret ediyor. İmalat ve hizmet sektörleri, ülke ekonomisinin üçte ikisinden fazlasını meydana getiriyor.

Öte yandan, Alman ekonomisi artan faiz oranları, zayıf global ekonomi ve yüksek enflasyon yüzünden art arda üç çeyrektir büyüyemedi. Ekonomi, 2022’nin son çeyreğinde yüzde 0,4 oranında ve 2023’ün ilk çeyreğinde yüzde 0,1 oranında küçülürken, 2023’ün ikinci çeyreğinde büyüme kaydedemedi.

2023 için Alman ekonomisinde Ifo yüzde 0,4 oranında, Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü (IfW) ise yüzde 0,5 oranında daralma yaşanacağı tahmin ediliyor.

Uluslararası Para Fonu (IMF) öngörülerine göre, Almanya, 2023 yılı küçülmesi beklenen tek G7 ülkesi olarak kayıtlara geçti.

 Peş peşe 3 aydır daralan Alman ekonomisinden olumlu haber!

ALMANYA’DA MESAİ SAATLERİNİN AZALTILDIĞI İŞ MODELİ DENENECEK

Diğer taraftan, Almanya'da büyük ölçekli firmalar 4 günlük hafta konsepti' adlı yeni bir iş modelini denemeye hazırlanıyor.

Çalışma saatlerinin düştüğü fakat maaş ve hedeflenen performansın aynı kalmasının planlandığı çalışma projesi kapsamında, şirketler hali hazırda müracaat etmeye başladı. 

Berlin merkezli yönetim danışmanlığı şirketi Intraprenörce başlatılan projeye minimum 50 şirketin katılacağı tahmin ediliyor.

Fiat’tan ‘100’ncü yıl’ atağı! Cumhuriyetin 100’ncü yılına özel ‘Fiorino 100’ncü Yıl Serisi’ geliyor!

Fındıkta ihracat hedefi 275 ile 280 bin ton oldu!

Uzmanlar depreme dayanıklı binalar için İstanbul’da toplanacak!


Geri Dön