28 / 04 / 2024

Peşinatsız konut kredisi nasıl alınabilir?

Peşinatsız konut kredisi nasıl alınabilir?

Bankaların konut için kredi peşinat oranları yüzde 10 oldu. Peki hiç peşinatı olmayan tüketici kredisi alabiliyor mu? Bankalardan peşinatsız konut kredisi nasıl alınır? İşte tüm merak edilenler...



Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgına karşı alınan tedbirlere göre bankaların konut kredisi peşinat oranı yüzde 10 oldu. Takvim'de yer alan habere göre; tüm bankalardan konut değerinin yüzde 90'ına kadar kredi kullanma şansı bulunuyor. 

Ev sahibi olmak istiyor ancak birikmişiniz yoksa üzülmeyin. Evin tamamı için kredi çekebilirsiniz. Bazı bankalar evin hepsine kredi veriyor. Evin tamamına kredi veren bankalardan herhangi bir peşinat yatırmak zorunda kalmadan kredi çekebiliyorsunuz. Ancak bu kredilerden yararlanmak için ipotek gösterilmesi gerekiyor. Her bankanın eksper kuruluşu aynı eksper firması ile çalışmazlar. Emlakçılar, müteahhitler hangi eksperin ne kadar değer biçtiğini, hangi eksperin yüksek veya düşük fiyat verdiğini bilirler.

Peşinatsız Ev Kredisi Eksper Hesaplaması Yöntemi

Her bankanın eksper kuruluşu farklıdır. Emlakçılar, müteahhitler hangi eksperin ne kadar değer verdiğini, hangi eksperin yüksek veya düşük fiyat verdiğini öğrenebilir. Bu nedenle, kredisine onay verilmeyecek olan şahıslar için yüksek değerde fiyat biçen eksper servislerini tavsiye ederler. Eğer evinizin emlakçıdan alıyor iseniz, muhtemelen emlakçı evin değerinin tamımına peşinatsız %100 konut kredisi çıkması için sizi uygun olan banka veya ekspere yönlendirecekler. Zira siz evi peşinatınız olmadığı için satın alamazsanız, bu durum ne emlakçıya, ne müteahhite, ne size nede bankanın işine yarıyor. Emlakçı, Müteahhit, Banka sizinle aynı fikirde ve herkes kredinin onaylanması için elinden geleni yapacağı için bir şekilde eksper değerini yüksek gösteren bir eksper bulunabilir veya böyle bir ve finans kuruluşunu seçebiliyor.

Konut Kredisi Masrafları Nelerdir?

Ferdi kaza ve hayat sigortası 100 lira ile 400 lira arasında değişiklik gösteriyor. Tespitinde ev sahibinin yaşı, kaç para ev kredisi çektiği ve evin durumuna bakılıyor. Konut kredisi dosya masrafı ortalama 500 lira civarında seyrediyor. Hakem heyetleri tarafından geri alınabilinen bu masraf için bankalar durumunda konut bu ücreti alabiliyor. Bu ücretin geri ödenmesi için talepte bulunmayan kişiler ise, kaderlerine razı olarak bu parayı ödeyebiliyor. Ancak hakem heyetine başvuranlar ise basit bir dilekçe ile parayı geri alabilirler. Yine bu parayı ödemek istemiyor iseniz, yaşadığınız yerde hizmet veren bir avukata başvuru da bulunarak 25 TL. noter vekalet ücreti ile bankalara ödediğiniz dosya masrafı geri alınabiliyor. 

Konut Kredisi Nasıl Alınır?

Bankalar konut finansmanında üst sınırı her ne kadar yukarıda bahsedilen gibi eksper değerinin yüzde seksenine göre  hesaplasalar da, birde kredi çekenin ödeme gücünün hesaplama yapılması gerekiyor. Burada eğer kefil vs. yok ise, tek kişinin maaş bordrosu üzerinden kredi çekiliyor ise, banka kişinin evraklarla ispat etmiş olduğu tüm gelirinin maksimum %70 seviyesinde kredi verebiliyor. Yani kredi çeken kişi 1.000 TL. maaş alıyorsa, aylık ödeyeceği ev kredisi 700 TL. yi geçemez. Bunun üstüne banka peşinatsız veya peşinatlı konut kredisi çekemiyor. 

Emlak GYO tarafından 60 ay vadeli sıfır faizli konut kredisi sunuyor. Nakit parası bulunmayan vatandaş kira öder gibi ev sahibi olabiliyor. Kredinin vadeleri ve faiz oranları ödenecek peşinat oranı değişirken, bu kampanya kapsamda düşük faiz oranından yararlanmak amacıyla en az yüzde 10 peşinat şartı bulunuyor. Yine bu kredi paketinde, Türkiye'de ilk kez 20 Yıl 240 Ay Vadeli Konut Kredisi verilmektedir. Üstelik 20 yıl vadeli konut kredisinin faiz oranları kampanya dışında diğer bankaların verdikleri kredilerle hemen hemen aynıdır. Eğer yüzde 10 oranında peşinatınız var ise (100 bin liralık evin 10 bin lirasını peşin ödeyebilirseniz) kampanyadan yaralanabilirsiniz. 

KONUT KREDİSİ FAİZ ORANLARI YENİDEN ARTTI

Vakıfbank : 1.05

İş Bankası: 1.15

Garanti Bankası: 1.21

ING Bank: 1.19

TEB: 1.15

Ziraat Bankası: 1.05

Halkbank: 0.87

Denizbank: 1.24

Burgan Bank: 1.30

QNB Finansbank: 1.36

Şekerbank: 1.54


Geri Dön