Ekonomi

Petrol fiyatları haftanın ilk günü geriledi! Akaryakıt fiyatları düşecek mi? 

Petrol fiyatları küresel ekonomideki yavaşlama sebebiyle ortaya çıkan talep risklerinin geçen haftaki güçlü ralliyi durdurmasıyla kısmen düştü. Peki akaryakıt fiyatları düşecek mi? İşte akaryakıt fiyatlarıyla ilgili merak edilenler... Petrol, geçtiğimiz hafta OPEC+ grubunun üretimi günlük iki milyon varil düşürme kararıyla Mart ayından beri en büyük haftalık kazanımını elde ederken fiyatları bir haftada yüzde 17 yükseldi

Petrol fiyatları OPEC+ üreticiler grubunun üretimi düşürme kararı sonrasında geçtiğimiz hafta elde ettiği kazanımların bir kısmını kaybetti. Petrol, geçtiğimiz hafta OPEC+ grubunun üretimi günlük iki milyon varil düşürme kararıyla Mart ayından beri en büyük haftalık kazanımını elde ederken fiyatları bir haftada yüzde 17 yükseldi. 

 

Petrol fiyatlarında geçtiğimiz hafta kaydedilen sert artış sebebiyle benzin ve motorin fiyatlarında da zam fırtınası başladı. Dolar/TL kurundaki ve uluslararası akaryakıt fiyatlarındaki hareketlilik akaryakıta yeni zamların gelip gelmeyeceğini belirleyecek.

Peki akaryakıt fiyatları düşecek mi? Benzin ve motorinde indirim var mı? İşte merak edilen ayrıntılar...

Sözcü'de yer alan habere göre; petrol, diğer emtialar ve hisse senetleri gibi varlıklar geçtiğimiz aylarda Rusya ve Ukrayna savaşının tetiklediği bütün kazanımları silerken merkez bankalarının faiz artışları sebebiyle ekonomik durgunluk baskısı altında kalmıştı. Petrol fiyatları Mart'ta 120 dolara yükselmiş ardından da 80 dolar seviyesine kadar düşmüştü. Geçen hafta gündeme gelen OPEC+ kararı sonrası ise brent petrol varil başına 98 doların üzerine çıktı.

Konuya ilişkin açıklamalar yapan Allianz SE baş ekonomi danışmanı Mohamed El-Erian CBS News’e verdiği demeçte, “OPEC’in kararı ABD’yi incitiyor olsa da, kimseyi şaşırtmamalıydı” şeklinde konuştu ve Fed’in faiz artışlarının yüksek bir resesyon riskini de beraberinde getirdiğine dikkat çekerek, OPEC'in azalan talep bağlamında petrol fiyatlarını korumaya çalıştığını aktardı. 

Bu gelişmeler sonrasında bugün Brent ham petrolü vadeli kontratları yüzde 0,7 geriledi ve 97,3 dolara düştü. ABD hafif ham petrolü vadeli kontratları da yüzde 0,8 gerileyerek 91,88 dolara indi. 

Çin'in bu hafta açıklanacak ticaret verilerinin ülkeye yapılan ham petrol sevkiyatlarına daha fazla ışık tutacağı öngörülüyor. Ülkede petrol talebi bu sene istikrarlı olarak düşüş gösterirken; yerel ihracat kotalarındaki son yükseliş, daha fazlasının sinyalini veriyor. 

AKARYAKIT FİYATLARI DÜŞECEK Mİ? BENZİN VE MOTORİNDE İNDİRİM VAR MI? 

Geçen hafta motorine 4 kez benzine ise 2 kez zam geldi. Böylece motorine bir haftada litrede 5 lira 40 kuruş zam yapıldı. 

Petrol fiyatları, Türkiye’de de akaryakıt fiyatlarının doğrudan belirlenmesinde önemli bir role sahip. Tamamlanmış petrol ürünleri ham petrolden rafine edildiği için, ham petrolün fiyatının değişmesi halinde bütün tamamlanmış ürünlerin fiyatlarında da değişiklik yaşanıyor. 

Türkiye'deki akaryakıt fiyatları uluslararası benzin ve motorin fiyatları ile Dolar/TL kuru referans alınarak belirleniyor. Motorine bu gece itibarıyla 1 lira 39 kuruş daha zam yapılacağı açıklanırken, dolar kurundaki ve uluslararası akaryakıt fiyatlarındaki hareketlilik yeni zamların gelip gelmeyeceğini belirleyecek. 

Motorine bu gece 1 lira 39 kuruş zam geliyor! 6 günde 4'üncü zam! Opet, PO, BP 10 Ekim 2022 fiyat listesi!

Altın resmen beşik gibi sallanıyor! Rakamlar tek tek açıkladı! Bakmayan bin pişman! 10 Ekim altın fiyatları

TOKİ 2022 arsa ve iş yeri başvuruları başladı! Taksitli ve faizsiz arsa fırsatı için hemen başvurun!