19 / 05 / 2024

Peyzaj sektörünün umudu 2010'da

Peyzaj sektörünün umudu 2010'da

Küresel kriz nedeniyle peyzaj düzenlemesindeki ertelemeler, sektör temsilcilerinin sıkıntılı sezon geçirmesine neden oldu



Peyzaj Mimarları Odası (PMO)  Adana  Şube Başkanı Ramazan Doğru, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Avrupa ülkelerinde 100 yıllık bir geçmişe sahip peyzaj mimarisine gösterilen önemin, Türkiye'de de son yıllarda arttığını söyledi.

Avrupa'da çevre tahribatı başlangıcının erken olması nedeniyle peyzaj mimarisinin 100 yıl gibi geçmişe sahip olduğunu belirten Doğru, Türkiye'de ise sektörün yeni geliştiğini ifade etti.

Peyzajın kısa sürede yıldızı parlayan sektörler arasına girdiğini belirten Doğru, 20 yıl önce gereksiz gibi görülen çevre düzenlemesi ihtiyacının, sosyal, kültürel ve ekonomik değerlere paralel olarak arttığını bildirdi.

Doğru, küresel ekonomik krizin etkilerinin, diğer bazı sektörlerde olduğundan daha fazlasının peyzajda hissedildiğini belirterek, şöyle konuştu: "Küresel ekonomik kriz nedeniyle çevre düzenlemesi, ev ve işyerlerindeki kapalı mekanlara bitki alımı gibi talepler, ihtiyaç listesinden çıkarılan kalemlerin başında geliyor.

Bir kişi otomobilini yenilemek, eşyasını değiştirmek gibi bazı beklentileri erteleyebiliyorsa, peyzajı hiç düşünmeden gözden çıkarabiliyor. Küresel kriz, son zamanlarda yıldızı parlayan iş kolumuzu hayli etkiledi. Bizler, yıldızı parlayan, ama ruhu anlaşılmayan bir sektördeyiz.

Küresel krize rağmen insanlar beklentilerinin üzerinde olmasa da bu iş için harcama yapabilir. İnsanlar her zaman çok seviyor, el üstünde tutmaya çalışıyor ama hakkı olan bedeli de ödemekten kaçınıyor. Kriz dönemlerinin en mağdur mesleklerinden biri biz oluyoruz."

Doğru, inşaat sektöründeki son günlerde kıpırdanma olduğunu, bunun kendilerine de olumlu yansıyacağını söyledi. Yansımanın, sektöre yüzde 30 oranında olabileceğini söyleyen Doğru, bu göstergenin 2010 için kendilerini umutlandırdığını bildirdi.

Adana'da faaliyet gösteren bir şirketin genel müdürü Murat Dilmen de, sektör temsilcilerinin bu yılı durgunluk içinde geçirdiğini söyledi. Bazı turizm yatırımlarının durması ve ertelenmesinin, konut ve işyerlerindeki taleplerin de askıya alınmasının sektörde faaliyet gösteren işletmeleri kapanma noktasına götürecek kadar bunalttığını belirten Dilmen, "Mevcut işletmelerde bakım ve tadilat var ama çevre düzenlemesi ve yeni bitki alımı gibi yenileme yok. İnşallah 2010 yılı bizim için iyi bir yıl olur" diye konuştu.
A.A


Geri Dön