21 / 05 / 2024

Piste 800 metre mesafede 20 katlı otele izin!

Piste 800 metre mesafede 20 katlı otele izin!

İstanbul Atatürk Havalimanı'nın pistine 821 metre mesafedeki araziye 20 katlı, 62 metrelik otel izni verildiği ortaya çıktı



İstanbul Atatürk Havalimanı'nın pistine 821 metre mesafedeki araziye 20 katlı, 62 metrelik otel izni verildiği ortaya çıktı. Deprem Zemin İnceleme Müdürlüğü, burada 4 kattan fazlasına izin vermiyor. Sivil Havacılık'ın da "pistten 3 bin metre mesafeye kadar olan yerlerde insanların toplu bulunacağı binaları" yasaklayan genelgesi var.

İstanbul'da Uluslararası Atatürk Havalimanı'na iniş yapan uçaklar için tehlike yarattıkları gerekçesiyle binaların yıkılmasının planlandığı bölgenin hemen yanında, 18 numaralı piste tam 821 metre mesafede bulunan ve daha önce botanik bahçesi olan araziye 62 metrelik otel izni verildi, işadamı Ahmet Eren'in yönetim kurulu başkanlığının yaptığı Eren Holding, Bahçelievler'de Kuyumcukent'in hemen karşısında bulunan ve planlarda "botanik bahçesi" olarak görülen 44 bin metrekarelik araziyi Hazine'den satın aldı.

'PLANA TADİLAT YAPTIK'
Arazi ile ilgili ilk plan tadilatı 2005'te yapıldı. Şirketin başvurusu ile Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından yapılan plan tadilatı botanik bahçesine ticaret ve turizm fonksiyonu verildi. Daha önce bulunmayan inşaat izni ise yer üstünde 88 bin metrekare olarak belirlendi. Ancak yükseklik, 4 katla sınırlandırıldı. Arazinin sahibi şirketin burada 4 katlı büro, ofis, iş hanı, gazino, lokanta, çarşı, çok katlı mağaza, banka, otel, sinema, tiyatro salonu, apart konut, sosyal ve kültürel tesis, özel eğitim tesisleri yapabilmesinin önü açıldı.

4 KAT SINIRI KALKTI
Araziyle ilgili 2007'de bir "plan tadilatı" daha yapıldı. Şirket yine belediyeye başvurdu. Yapılan plan notlarında Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü genelgesi yer aldı. Genelgede "Pist başından itibaren 3 bin metre mesafede insanların toplu bulunacakları yapılara izin vermeyin" denildi. Deprem Zemin İnceleme Müdürlüğü'nün de 4 kattan fazla yapıya izin verilmeyeceği uyarıları yer aldı. Ancak Devlet Hava Meydanları Gem Müdürlüğü, "Deniz seviyesinden 62 metre yüksekliğe kadar inşaat yapılabilir" diye görüş bildirince, 4 k sınırlaması kaldırıldı.
Şirket, 62 metreye kadar istenildiği kadar kat yapma hakkı elde etti. Planlanan otele son şekli geçen hafta verildi. İl Belediyesi 1/1000 ölçekli imar planında "4 kat sınırı"na yeniden yer verdi. B üzerine bir plan tadilatı daha, önceki Büyükşehir Belediyesi Meclisi'ne geldi. İlçe belediyesinin 4 kat sınırına uyulmadı ve 62 metrelik otelin önü açılmış oldu.
Ercan Sarıkaya/Habertürk

 


Geri Dön