17 / 05 / 2024

Piyasada beklentiler değişti! Altın, dolar, euroda neler olacak?

 Piyasada beklentiler değişti! Altın, dolar, euroda neler olacak?

ABD Merkez Bankası Fed'in agresif faiz artışı ve sıkı para politikasına son vermesi dört gözle bekleniyor. Peki Fed 1 Şubat 2023 toplantısında ne yapacak?



ABD’de merakla beklenen Aralık ayı enflasyon verisi yıllık yüzde 6,5 olarak açıklandı. Bu veri 1 yıldan uzun sürenin en düşük rakamı olarak kayda geçti. Gıda ve enerjiyi içermeyen çekirdek enflasyonda ise yıllık yüzde 5,7 ile bir yılın en düşük artışı olarak kayıtlara geçti. Öte yandan, ülkede işsizlik maaşı başvurularının geçen hafta tarihi düşük seviyelerde kaldığı da ifade edildi.

Piyasa oyuncuları enflasyondaki yavaşlamayla birlikte Fed’in faiz artış hızını da azaltacağını öngörüyor. Piyasalarda 31 Ocak-1 Şubat 2023'te gerçekleşecek Fed toplantısında 25 baz puanlık faiz artışı bekleniyor. Fed'in Mart ayında ise faiz artışı yapmayacağına yönelik beklentiler de öne çıkarken swap piyasalarında gelecek 2 toplantı için 50 baz puandan daha az artış beklentisi fiyatlanmaya başladı.

EKONOMİSTLER NASIL DEĞERLENDİRDİ?

İsviçre’deki Pictet Wealth Management’ta Kıdemli ABD Ekonomisti olan Thompson Costerg, Fed'in açıklanan enflasyon verisinde hizmet enflasyonunun yavaşlamasıyla Şubat ayı toplantısında 25 baz puanlık artışla yola devam edebileceği değerlendirmesinde bulundu.

Bloomberg Economics Ekonomisti Anna Wong ise Aralık ayı enflasyon verisinin Fed’e 1 Şubat 2023'te yapacağı toplantıda faiz artış hızını düşürmek için alan tanıdığını ifade etti. Wong, faizlerde zirve seviyenin Mart ayında yüzde 5 olacağını, yıl boyu da bu seviyede kalacağının  düşünüldüğünü ifade etti.

Washington’daki Piper Sandler & Co. Araştırma Müdürü Roberto Perli ise 1 Şubat 2023 için baz senaryonun 25 baz puan artış olduğuna işaret ederek hala 50 baz puanlık artış riski bulunduğunu kaydetti. En önemli konunun faizde zirve seviyesinin ne olacağı olduğunu dile getiren Perli, "Bugünkü verinin Fed’in yüzde 5’lik zirve beklentisini değiştirdiğini düşünmüyorum” diye konuştu.

Bilindiği üzere Fed'in faiz politikasını yumuşatmasının; altın, borsa ve dolar dışındaki diğer yatırım araçlarının pozitif seyretmesi ve yükseliş fırsatı yaratması açısından önemli  olduğu ifade ediliyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön