Ekonomi

Piyasalar bunu bekliyordu, altın düşüşe geçti, uzmanlar ne diyor?

Altın fiyatları piyasaların beklediği sempozyumda Fed Başkanı Jerome Powell'ın konuşmasının ardından düşüşe geçti. Analistler altın fiyatlarıyla ilgili beklentinin piyasaların düşük enflasyon hedefine inanıp inanmayacağına bağlı olduğunu söylüyor. ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, bugün gerçekleşen sempozyumda yaptığı konuşmada; Eylül’deki faiz artışının boyutunun, açıklanacak verilere bağlı olduğunu söyledi

Piyasaların gözü uzun zamandır Jakson Hole Sempozyumundan gelecek açıklamalardaydı. ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, bugün gerçekleşen sempozyumda yaptığı konuşmada; Eylül’deki faiz artışının boyutunun, açıklanacak verilere bağlı olduğunu söyledi. Enflasyonu düşürmenin acı bir maliyeti olacağını dile getiren Powell, yüksek faiz, yavaşlayan büyüme ve ılımlı istihdamın politikasıyla enflasyonun düşeceğini, aksi halde yüksek enflasyonun daha büyük bir faturası olacağını kaydetti.

Powell'ın açıklamaları sonrası altın fiyatları sert düşüşe geçti. Konuşma öncesi 1765 dolar seviyelerinde olan ons altın, Powell'ın açıklamaları sonrası dakikalar içinde 1750 dolarları gördü. Ukrayna-Rusya savaşının ilk şokunun atlatılması ve Fed'in faiz oranlarını artırma politikası nedeniyle cazibesi azalan altın bu yıl yaklaşık yüzde 4 değer kaybetti.

Uzmanlar ne diyor?

Öte yandan Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre savaş nedeniyle güvenli liman olarak görülmesi gereken altında yılbaşından bu yana yüzde 4'ün üzerinde düşüş kaydedildi. Bank of America analistleri bu düşüşe rağmen altında halen bir yükseliş potansiyeli gördüklerini belirtiyor. Bank of America'nın bilgilendirme notunda "“Fed'in atipik davranışının reel oranları daha da yükseltmesi nedeniyle altının yükselmesi beklenebilir” deniliyor.

Öte yandan Saxo Bank Emtia Strateji Müdürü Ole Hansen, altında 1.960 dolar seviyelerinin aşılmasıyla daha büyük bir atışın mümkün olabileceğini ifade ediyor. Hansen, altın fiyatlarında asıl önemli olanın piyasa aktörlerinin düşük enflasyon hedefine, Fed'in bu konuda başarılı olup olmayacağına inancı olduğunu belirterek, "Piyasaların düşüncesi altın fiyatlarını ciddi şekilde etkileyecek" dedi.

Analizlere göre altında endeks yatay ve gevşeme sürecinde ancak tepkiler 1.778 doların üzerine çıkana kadar teknik olarak yetersiz kalacak direnç noktası olan 1.807 doların üzerinde ise yükselişe geçmesi bekleniyor.

 

İşte Kapalıçarşı'da güncel altın fiyatları (26 Ağustos 2022)

 Altın ons             1737,95        -1.17%

Gram altın           1015,59        -1.22%

Çeyrek altın         1640,18        -1.22%

22 ayar altın        930,28          -1.22%

Cumhuriyet altını 6784,13        -1.22%

 

İslam Memiş hem altının hem doların göreceği zirveyi paylaştı!

'Altını tahtından etti!'' diyen İslam Memiş'ten flaş gümüş açıklaması! Yatırımcılar sabırlı olun o gün geliyor

Geri sayım başladı! Altın ve dolar için flaş gelişme! Rakamlar bugün su yüzüne çıkıyor