Ekonomi

Piyasalarda kritik hafta! Borsa endeksi, altın fiyatları ve dolar TL kuru ne olacak?

Piyasalar açısından kritik bir sürece giriliyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ikinci tura ilişkin hazırlıklar sürerken, borsada seçim öncesi yeni pozisyonların alınması bekleniyor.Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerine bir hafta kala Borsa İstanbul’da, yatırımcılar endeksin nasıl bir seyir izleyeceğini merak ediyor

Seçim öncesi piyasalarda son kritik dönemece girilmek üzere. Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerine bir hafta kala Borsa İstanbul’da, yatırımcılar endeksin nasıl bir seyir izleyeceğini merak ediyor. Yatırımlarını riske atmak istemeyenler ise şimdilik bekle-gör modunda ilerliyor. Seçim öncesi borsanın yanı sıra faiz ve döviz cephesindeki gelişmeler de yakından takip ediliyor.

Ekonomim Gazetesi’nin haberine göre, banka ve holding hisselerinde seçim öncesi alınan pozisyonların seçimin hemen ardından hızla satıldığı belirtildi. Bu hisselerin yerini THY, Emlak Konut GYO gibi kamu hisselerinin ve özellikle seçim öncesinde sert düşüşler yaşanan hisselerin aldığı gözlenirken, bankacılık hisselerinin ise gelen satış emirleriyle hızla değer kaybettiği görüldü.

BANKA HİSSELERİ ÇÖKTÜ

Bankacılık endeksi seçim sonrasındaki bir hafta içerisinde yüzde 21 oranında değer kaybına uğrarken, şampiyonluk yarışının sonuna yaklaşılmasının da etkisiyle spor hisseleri, sigorta endeksi, turizm endeksi ve gıda, içecek endeksi düşüşe en çok direnen hisseler olduğu belirtiliyor.

Geçen hafta en çok değer kaybına uğrayan hisse senetleri arasında İş Bankası C hissesi dikkati çekti.  İş Bankası hisselerini değer kaybında, Yapı Kredi Bankası, Anadolu Efes, Garanti Bankası, Koç Holding, Akbank ve Sabancı Holding hisseleri takip etti. En çok değer kazanan hisseler arasında ise Saray Matbaacılık, Oncosem, Avrupa Yatırım Holding, Kiler Holding, SDT Uzay ve Reysaş Taşımacılık şirketlerinin olduğu kaydedildi.

MERKEZ BANKASI ŞOKU!

Seçimlerin ardından bozguna uğrayan borsa, hafta ortasından itibaren toparlanmaya çalışsa da Merkez Bankası’nın kararlarıyla yeniden düşüş trendine girdi. TCMB’nın 18 Mayıs Perşembe günü, bankaların kullandıracağı kredilere ek menkul kıymet tesisi zorunluluğu getirmesine ilişkin kararı  banka hisseleri öncülüğünde yeniden endeksin yönünü aşağı çevirdi. 19 Mayıs Cuma günü Merkez Bankası bu kararından geri adım atsa da resmi tatil nedeniyle kapalı olan piyasalarda bu kararın etkisi henüz gözlemlenmedi.

Yeni haftanın gündemi açısından Merkez Bankası’nın menkul kıymet tesisine ilişkin düzenlemede geri adım atması en önemli takip edilecek konular arasında yer alıyor. Uzmanlar, kredi kartına nakit avans çekiminde uygulanacak menkul kıymet düzenlemesinden vazgeçilmesinin borsanın toparlanma çabasına katkı sağlayacağını düşünüyor.

FAİZ KARARI AÇIKLANACAK

Bu hafta bankaların konsolide bilançolarını da açıklaması bekleniyor. Hafta ortasından itibaren ise piyasalarda seçim sonuçlarına ilişkin pozisyonların alınacağı tahmin ediliyor. Merkez Bankası’nın faiz kararı da heyecanla beklenirken, ikinci tur seçimler öncesinde faizlerde herhangi bir değişikliğe gitmesi beklenmiyor.