Ekonomi

Piyasalarda yeri yerinden oynatan karar Resmi Gazete'de! Dolar ve Euro kalktı, sadece TL geçerli olacak! Tepkiler nasıl?

Piyasalarda büyük şaşkınlık yaratan karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Bundan sonra Menkul kıymet satışında TL zorunluluğu olacak. Dolar ve Euro geçmeyecek. Son olarak alınan önlem, piyasalarda şok etkisi yarattı

Türkiye'de dolar kurunun yükselmesi ve fırsatçılığın artması nedeniyle çeşitli önlemler alınmaya devam ediyor. Son olarak alınan önlem, piyasalarda şok etkisi yarattı. Buna göre menkul kıymetler satışlarında TL zorunluluğu getirildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığının "Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği" Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, 28/2/2008 tarihli ve 26801 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2008-32/34)’in 8 inci maddesinin dokuzuncu fıkrasının sonuna “Ancak sözleşme konusu ödeme yükümlülüklerinin Türk parası cinsinden yerine getirilmesi ve kabul edilmesi zorunludur.” cümlesi eklendi, on beşinci fıkrasında yer alan “kararlaştırılması” ibaresi “kararlaştırılması, ödenmesi ve kabul edilmesi” şeklinde değiştirildi.

Değişiklik yapılan dokuzuncu madde ve on beşinci maddeler şu şekilde:

"9-Türkiye’de yerleşik kişilerin kendi aralarında akdedecekleri; taşıt satış sözleşmeleri dışında kalan menkul satış sözleşmelerinde sözleşme bedelini ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülüklerini döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırmaları mümkündür.

15-On altıncı fıkra hükümleri saklı kalmak kaydıyla, kamu kurum ve kuruluşlarının veya Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı şirketlerinin taraf olduğu gayrimenkul satış ve gayrimenkul kiralama dışında kalan sözleşmelerde, sözleşme bedelinin ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülüklerin döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırılması mümkündür."

TEPKİLER NASIL?

Piyasadan gelen ilk bilgilere göre bu karar, büyük bir şaşkınlık yarattı. Bazı çevreler, kararın alınmak zorunda olduğunu dile getirse de bazı çevreler, bu kararın konut satışlarındaki fahiş fiyatlara etki etmeyeceğini düşünüyor. Ayrıca satıcının bir şekilde parayı dolar olarak tahsis etmeye devam edeceği görüşü belirtiliyor. 

Telefon almak isteyenler dikkat! Telefonlara indirim gelebilir! Resmi gazetede yayımlandı!

Petrolün varil fiyatında son dakika gelişmesi! Petrolün varil fiyatı bugün ne kadar oldu?

19 Nisan 2022 euro kaç lira? Euro/TL bugün ne kadar? İşte güncel euro kuru...