06 / 05 / 2024

Planda hüküm yoksa meskenler büro olarak kiraya verilebilir!

Planda hüküm yoksa meskenler büro olarak kiraya verilebilir!

Posta gazetesi yazarı Tamer Heper, apartmandaki bir meskenin büro olarak kira verilmesinin mümkün olamayacağını soran okuruna ve haberi yokken kooperatife üye yapıldığını söyleyen bir başka okuruna cevap veriyor...



İşte Tamer Heper'in o yazısı;

Ben göremedim

14 bağımsız bölümlü bir binanın dışarıdan yöneticisiyim. Bir bağımsız bölüm maliki meskenini mimarlık bürosuna kiraya verdi. Diğerlerinden bazıları buna karşı çıkmak istiyor. Yönetim planımıza göre bu mümkün mü değil mi G.A.

Yönetim planınızın birinci sayfasını görebildim, yasaklayıcı bir hükme rastlamadım. Yönetim planında bir hüküm yoksa meskenler büro olarak kiraya verilebilir. Ancak yönetim planında meskenlerin sadece mesken olarak kullanılacağını anlatan benzer bir cümle varsa bu halde doktor muayenehanesi veya büro yapılamaz.

Sizin yönetim planınızın devamı olduğu kanaatindeyim. Dolayısı ile tüm yönetim planı maddelerini gözden geçirin, zaten yönetim planınız kırtasiyecilerde satılan standart tip. Bunlarda aradığınız hüküm umumiyetle bulunmaz. Ancak burada hatırlatmak istediğim bir husus daha var. şžayet yasaklayıcı bir hüküm varsa bile kat maliki olmayan yöneticinin eski hale getirme talebinde bulunma hakkı ancak kat malikleri kurulu kararına bağlıdır. Oysa herhangi bir kat maliki, kat malikleri kurulu karan olmadan da eski hale getirme talebinde bulunabilir.

Üç ay bekleyecek

Ben iki aydır sizden yanıt bekliyorum vermiyorsunuz. Kooperatif başkanı ve aynı zamanda müteahhit olan kişiden tapulu daire satın aldım. Haberim yokken beni kooperatife üye yapmışlar. Başkan ise bana satış yaptıktan sonra kayboldu. Ama herkes beni üye sanıyor ve genel kurula çağırıyor.Bana artık acele yanıt verin. • S.Y.

Böyle mektuplar gelince biraz da sevinmiyor değilim, sanki bir hafifliktir hissediyorum, galiba bizim günahlar uçup gidiyor, günahların alınıyor. Değerli okuyucum son günlerde kooperatiflerle yatıp kooperatiflerle kalkıyorum. Sizin durumunuza benzer kaç kişiye yanıt verdim, sayısını ben bile unuttum.

Benim verdiğim yanıtlar benzer problemi olan herkes için geçerli. Nitekim size de benzer yanıt vereceğim. Siz talep etmedikçe kooperatif ortağı olmazsınız. Kooperatif ortağı olanlar kooperatife aidat öder, olmayanlar niye ödesin. Siz daireyi kooperatif ortaklığının devri sureti ile almamışsınız. Tapuda resmi senet düzenleyerek almışsınız. O halde sadece binaya ait ortak giderlerden kat mülkiyeti mevzuatı dahilinde Borçlu olursunuz, kooperatife borçlu olmazsınız. şžimdi bir başka okuyucum da 'kooperatif ortağı olmadığım halde...' diye başlayan bir soru sorarsa en az üç ay bekleyecek ona göre.

Tamer Heper / POSTA


Geri Dön