Sektörel

Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği güncelleniyor! Konut sitesi otoparklarına şarj kolaylığı geliyor!

Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nde güncellemeye gidilmesi planlanırken, söz konusu güncelleme ile site ve apartman otoparklarında şarj ünitelerinin kurulumu için zorunlu olan elektrik tesisatı artık ruhsata tabi olmayacak.

Çalışmalarına hız kesmeden devam eden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’ni güncellemeye hazırlanıyor. Söz konusu bu güncelleme ile konut ve apartman otoparklarında şarj ünitelerinin kurulumu için zorunlu olan elektrik tesisatı artık ruhsata tabi olmayacak. Yeni Şafak’tan Merve Safa Akıntürk imzalı habere göre yapılacak olan değişiklikle beraber senelik yaklaşık olarak  320 milyon kilovatsaat enerji tasarrufu, 27 milyon kilograma eşdeğer karbondioksit sera gazı azaltımıyla 405 milyon Türk Lirası tasarruf sağlanması planlanıyor.

İSTASYON SAYISI 347 BİNE ÇIKACAK

Türkiye’nin 2035 stratejisine göre, elektrikli araç sayısı 4,2 milyona, şarj istasyonu sayısı da 347 bine yükselecek. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre yerlilik oranının da yüzde 75’e ulaştırılması planlanıyor. Söz konusu yönetmelikte bu hedef doğrultusunda güncellemeler gerçekleştirilecek. 

Aktarılan bilgilere göre konut sitesi ve apartmanların ortak otopark alanlarında elektrikli araç şarj ünitelerinin kurulumu için yapılması zaruri olan elektrik tesisatı ruhsata tabi tutulmayacak. Bunlara ait uygulama projelerinin hazırlanması ve sorumlu olan kişinin üstlendiğine dair taahhütname ile beraber ilgili idareye sunulması, söz konusu binanın projesindeki mimari görünüşlere bağlı kalınması ve idaresinden izin alınması zorunlu olacak. Ayrıca tüm bunlar dışında binaların ihtiyacı için yapılacak GES sistemleri de bu kapsamda değerlendirilecek.


YAĞMUR SUYU DEPOLARI BAHÇEDE

Yapılacak olan değişiklikle kamuya ait olan 10 bin metrekare ve üzerindeki sağlık, eğitim ve hizmet binaları için yeşil sertifika alınması zorunlu olarak. Bu kapsamda belli büyüklük ve tipte olan kamu binaları ve özel yapılarda yağmur suyu ve gri su sistemlerinin kurulumu zorunlu olacak. Yağmur suyu toplama sistemi bahçede veya bahçe zemini altında konumlandırılacak.

SAĞLIK VE EĞİTİM KAPSAM DIŞI

Verilen detaylara göre yağmur suyu toplama sistemleri, depo hacmi 5 metreküp üzerinde olması şartıyla 2 bin metrekareden büyük olan kamu yapılarında, gri su toplama sistemleri de yatak sayısı 200’den daha fazla olan yurtlarda, 10 bin metrekareden büyük alışveriş merkezlerinde, 30 bin metrekareden büyük kamu binalarında zorunlu olacak. Sağlık ve eğitim yapılarında ise gri su sistemleri zorunlu olmayacak.

 

Kısa süreli kira sözleşmelerinde kritik detay! Uzmanı açıkladı…  

Dubai Red Square'de teslimden 2 yıl sonra ödeme fırsatı! 569 bin 890 AED'den başlayan fiyatlarla!

Dem’s Construction Hera Luxury Resorts ile yıllık yüzde 6 net kira getirisi fırsatı! Stüdyo ve 2+1 evler...