Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’ndeki değişiklik sektörü yavaşlattı!
İmar planlarına, standartlara uygun konut üretilmesini sağlamak ve uygulayıcı idarelerden kaynaklanan sıkıntıları ortadan kaldırmak amacıyla Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik, inşaat sektörünü yavaşlattı.
Yatırımcı inşaat şirketlerinin temel atacağı projelerinde büyük hak kayıpları yaşanmasına neden olan ani yönetmelik değişikliği, arsa maliyetleri açısından da firmaları büyük zarara uğrattı. Yeni başlayacakları projelerini durdurma kararı alan inşaat firmaları, uğradıkları ekonomik zarar ile yeni konut projelerini hayata geçirmelerinin mümkün olmadığını belirtiyor. Yatırımcılar, bakanlığın kendilerine yaşattığı mağduriyeti gidermesini bekliyor. Yeni Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’nde yapılan ani değişikliği, özel sektör inşaat firmalarını olumsuz etkiledi. Hızlı değişim, ülke genelindeki çok sayıda inşaat projesini başlamadan durdururken, şirketlerin büyük zarara uğramasına neden oldu. Bitişik parsellerdeki imar oranını sınırlayan, yola sıfır yerlerde çıkmalara izin vermeyen, 3 kata asansör boşluğu getiren ve küçük parsellerin bulunduğu yerlerde yapılaşmanın önünü kapatan yönetmelik nedeniyle binlerce inşaat şirketi, mağdur oldu. Arsa maliyetindeki kaybın yanında yatırımcı şirketler, mevcut değişikliğe göre projelerini yapabilme imkanını kaybetti.
YENİ YÖNETMELİK, ŞİRKETLERİ FRENE BASTIRDI
Yönetmeliğin inşaat sektörünü durdurma noktasına getirdiğini ileri süren Bakon İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Tarım, inşaat firmalarının konut yapamaz hale geldiğini söyledi. Bu sayede büyük mağduriyetler yaşadıklarını ifade eden Tarım, "İmar planlarına dair değişiklik yapılması şarttı. Çünkü bu güne kadar bu işler tamamen belediyelerin elindeydi ve belediyeler meclis kararıyla istediği gibi emsal ve kat mülkiyeti verebiliyordu. Bu da şehircilik anlamında düzensizliğe ve şekilsizliğe neden oluyordu. Buna bir standart getirilmesi ve tek elde toplanması şarttı. Yönetmelik olumlu kriterlerin yanında olumsuzluklar da getirdi. Yeteri kadar bilgi toplanarak yapılmadığı için birçok yerde büyük hatalara yol açtı. Birçok vatandaş mağdur oldu. Hak gasp edilmiş oldu. Arsalarda büyük değer kayıpları yaşandı, anlaşmazlıklara sebebiyet doğurdu. Yeni yasa elimizi ayağımızı bağladı. İnşaat sektöründe resmen ve mecburi şekilde frene basıldı. Şuan yeni yapılacak konut projeleri durmuş durumda. Bu şartlar altında kendi arsalarımıza inşaat yapmama kararı aldık. Bu problemin çözülmesini bekliyoruz." şeklinde konuştu.
"SEKTÖRDEKİ DURAĞANLIĞIN SEBEBİ HAK KAYIPLARIDIR"
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Samsun Şube Başkanı Hüseyin Tüfek ise yönetmelik değişikliğinin yeni konut inşaat projeleri başlama sürecini ertelediğini vurguladı. Bunun sebebinin yeni yönetmeliğe göre arazilerin imar durumlarında muallak unsurlar olmasından ve yatırımcı şirketlerin büyük hak kaybına uğramasından kaynaklandığının altını çizen Tüfek, “Yönetmeliğinin iyi ve yanlış yönleri oldu. Fakat muğlakların aşılması gerekiyor. İnşaat firmaları da güvenemeyince sektörde durağanlık yaşanmasına neden oldu. Yapılan bilgilendirme toplantıları sonucunda bazı muallaklıklar ve kriterler aşıldı. Belediye yetkilileri, yeni imar durumlarını vermeye başladı. Ancak asıl sıkıntı yaşanan hak kayıplarıdır. Hak kaybında inşaat firmaları haklıdır. Değişiklik çok ani olunca yatırımcılar büyük mağduriyet yaşadı. Hak sahipleri ile anlaşıp arsa aldılar, tapuya gidip işlemleri tamamladılar. Sonra da karşılarına 30 daire yapacakken 25 daire yapabilirsin denildi. Yönetmeliğin belirlenen bir süre itibaren yürürlüğe gireceği belirtilseydi veya imar durumları alınmış olanlar istisna tutulabilseydi bu mağduriyetler yaşanmayabilirdi." ifadelerini kullandı.
Zaman