06 / 05 / 2024

Plastik inşaat mamullerinde ihracat oranı yüzde 42'ye çıktı!

Plastik inşaat mamullerinde ihracat oranı yüzde 42'ye çıktı!

Selçuk Aksoy plastik ürünlerde Türkiye'nin ağırlığının arttığını belirterek, "Plastiğin geleceğin inşaat malzemesi olduğunu ve Türkiye plastik inşaat malzemeleri üreticilerinin büyümesini sürdürdüğünü tüm veriler ortaya koyuyor" dedi.




PLASFED Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Aksoy raporla ilgili yaptığı değerlendirmede, her geçen gün yeni ürünlerle alt ve üst yapılarda daha fazla kullanılmaya başlanan plastik ürünlerde Türkiye'nin ağırlığının arttığını belirterek, "Plastiğin geleceğin inşaat malzemesi olduğunu ve Türkiye plastik inşaat malzemeleri üreticilerinin büyümesini sürdürdüğünü tüm veriler ortaya koyuyor" dedi. 


Plastik sektörüne yönelik en kapsamlı ve düzenli verileri oluşturan PLASFED 2013 Yılı Plasgtik İnşaat Mamulleri Sektör İzleme Raporu'nu yaiyınladı. Raporda, yurt içi talebin yüzde 93'ünü karşılayan Türkiye plastik inşaat mamulü üreticilerinin, büyümesini 2013'te de sürdürdüğü, dış ticaret fazlasının da değer bazında yüzde 7 artarak 1 milyar 330 milyon dolara yükseldiği kaydedildi. . 


Dünyada ve Türkiye'de alt ve üst yapı inşaatlarda kullanımı hızla yaygınlaşan, yeni ürünlerle alternatif malzemelerin yerine geçen plastik inşaat malzemelerinde büyümenin sürdüğünü ortaya . koyan raporda, sektörün yüksek katma değerli ürünlere geçmesine ihtiyacın gözlendiği de vurgulandı. Miktar bazında üretilen ürünlerin yüzde 42'sinin ihraç edilmesine rağmen, değer bazında bakıidığında toplam üretimin yüzde 25'inin ihraç edildiği sonucu raporda yer aldı. 

"Yeniden yapılanan bir coğrafyanın tam ortasındayız" Rapora yönelik değerlendirmelerde bulunan PLASFED Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Ak- soy, plastiğin yeni ürünler geliştirerek, alt ve üst yapılarda muadillerine göre daha hafif, daha dayanıklı ve daha ucuz ürünler sunduğunun altını v,çizdi. Bu sürecin, plastik inşaat mamullerinin dünyada ve Türkiye'de yapı sektörü tarafından daha fazla tercih edilmeye başlamasına yol açtığını belirten Aksoy, "Dünyada ağırlığı giderek artan plastik inşaat malzemelerinde Türk üreticileri daha fazla desteklenmeli" dedi Türkiye'nin inşaat pazarının büyük olduğu ülkeler arasında yer aldığını hatırlatan Aksoy, "Her alanda yapılaşmamız sürüyor. Ayrıca, yeniden yapılanan bir coğrafyanın tam ortasındayız. Bölgemiz her türlü alt ve üstyapı yatırımlarını devam ettiren ülkelerden oluşuyor ve bu yapılanma daha da devam edecek. Türkiye'deki plastik inşaat malzemeleri üreticilerinin ulaştığı 7.2 milyar dolarlık hacim elbette önemli ancak daha fazla gideceğimiz yol var ve biz bu yolda koşmak istiyoruz. Türkiye, bu ülkelerin ihtiyacını karşılamaktaki en avantajlı konumlardan birini sunuyor. Bu avantajın iyi kullanılarak her türlü pazarlama faaliyetinde paydaşlarımızla birlikte çalışmak hepimizin yararına olacaktır. Yapı sektöründe faaliyet gösteren, son dönemde başarılarıyla ülkemizin adını duyuran uluslararası inşaat sanayicilerimizi, mühendislik ve müşavirlik firmalarımızı bizimle daha fazja çalışmaya, ürünlerimizi görmeye ve kullanmaya çağırıyoruz" dedi. 

Daha fazla yatırıma, katma değerli ürünlere geçişe ihtiyaç var.! Selçuk Aksoy, Türkiye plastik inşaat mamulleri ihracatının birim değerinin, ithal edilen ürünlerin birim değerlerin neredeyse yarısı olmasının önemli bir gösterge olduğunu da hatırlatarak, "Miktar bazında üretimin yüzde <Ç2'sini ihraç etmemize rağmen, değere bakıldığında bu ağırlık yüzde 25'lere düşüyor. 

Demek ki daha fazla yatırıma, katma değerli ürünlere geçişe ihtiyacımız var. Dünyanın her yerinde bu süreçler kamu tarafından destek- l lenmiş, yönlendirilmiştir. Biz de bu anlamda sektör olarak elimizi taşın altına koymaya hazırız, kamudan da beklentimiz bizi bu süreçte gerek mali, gerekse araştırma yönünden desteklemesi" § dedi. 

Türkiye plastik inşaat mamulleri dünya ihracat pazarında yüzde 4 ağırlıkla 5. sırada! 2013 sonu itibariyle Türkiye plastik inşaat mamulleri sektörü kesinleşmiş verileri yer aldığı ; PLASFED Raporu'nda, dünya ölçeğinde karşılaştırabilir son verilerin üretildiği 2012 yılı sonu : itibariyle dünya plastik inşaat mamulleri ihracat pazarında yüzde 4 ağırlıkta ve dünyada 5. sırada^ olduğu belirtildi. 

Üretim Sektörün plastik üretiminin 2008 yılındaki 1.1 milyon ton seviyesinden 2013 sonu itibariyle 1.7 milyon tona yükseldiği, üretim değerinin ise 7.2 milyar dolara ulaştığı belirtildi. Üretimin değer bazında bir önceki yıla göre yüzde 12 arttığı ve toplam plastik üretimi içindeki ağırlığının da yüzde 22 düzeyinde sabit kaldığı kaydedildi.


Son Saat


Geri Dön