Ekonomi

Platin pazarı yılın ikinci çeyreğinde harekete geçti!

Hindistan, Japonya ve ABD'deki platin mücevher satışları yılın ikinci çeyreğinde iyileşmeye devam ediyor. Bu artışları pandemi sonrasındaki yeni pazarlama programının tetiklediği ortaya çıktı. PGI satışlardaki artışın kısmen, pandemi sonrası satışları destekleyen yeni pazarlama programı ile tetiklendiğini aktardı

Platinum Guild International (PGI), en son Platinum Jewellery Business Review adlı raporda, pandeminin devam eden etkilerine ve artan enflasyona rağmen Hindistan, Japonya ve ABD’deki platin mücevher satışlarında 2022'nin ikinci çeyreğinde iyileşmelerin görüldüğüne vurgu yaptı.

PGI satışlardaki artışın kısmen, pandemi sonrası satışları destekleyen yeni pazarlama programı ile tetiklendiğini aktardı.

ABD'de, PGI'nin perakende ortakları, 2022 yılına göre daha başarılı bir başlangıç yaptı. Ardından artan enflasyonun ve Rusya-Ukrayna çatışmasının yol açtığı küresel tedarik zinciri sorunlarının üstesinden gelerek çift haneli satışlara ulaştı.

 

 Hindistan'ın mücevher ve mücevher endüstrisi, Gudi Padwa ve Akshaya Tritiya festivallerini ve yaz düğün sezonunun başlangıcı ile 2022'nin ikinci çeyreğinde güçlü bir ivme kazandı. PGI'nin stratejik ortakları, bir yıl öncesine göre 2-3 kat artış ve 2019 yılının aynı çeyreğine göre yüzde 110 büyüme gösterdi.

Japon tüketiciler, kovid-19 kısıtlamalarının sona ermesinin Altın Hafta ulusal tatiline denk gelmesinden dolayı ikinci çeyrekte mücevher satın almak için mağazalara döndüler. Japon platin mücevher satışlarının yıllık bazda yüzde 9,8 arttığı ortaya çıktı.
 

ÇİN PAZARI KÖTÜ GİDİYOR

Çin pazarında ise satış performansı oldukça geriledi.  Çin'de ise büyük şehirleri mart ayının sonundan bu yana kısıtlamalarla karşı karşıya olduğu ortaya çıktı. Mücevher piyasası Mayıs ayına göre kademeli bir toparlanma yaşasa da ikinci çeyrekte satışlar hala baskılanıyor.  

 

Bu arada Dünya Platin Yatırım Konseyi , yılın ilk yarısında Çin'e beklenenden daha güçlü platin sevkiyatlarının, madenlerden ve geri dönüşümden gelen arzın azalması nedeni ile başka yerlerde açığa yol açtığını belirtti.

 

PLATİN FİYATLARI DÜŞMEYE BAŞLADI

Küresel ekonomiyi kapsayan negatif hava ve Fed’in faiz artırmasının yarattığı güçlü dolar  etkisi platin fiyatlarını iki yılın en düşük seviyelerine kadar getirdi.

 

Fiyatlar ağustos ortasından bu yana 140 dolar banında azalarak 821 dolar/ons ile 2 yılın en düşük seviyesine düştü.

Sonrasında ise ABD tahvil faizindeki artışın hız kesmesinin verdiği destekle fiyatlar 870 dolar bandına doğru toparlanmaya başladı.

Altının 2 katı! ''Krallara layık tek metal'' olarak biliniyordu! Türkiye şimdi peşine düştü

Gümüş ve platin ithalatı zirve yaptı! Altın ithalatı yükseldi!

Platin ons fiyatı bugün 16 dolar yükseldi! İşte son dakika platin fiyatları 4 Ağustos 2022