27 / 12 / 2024

Polat Yol Yapı Eston Şehir'de 2 bin konut yapacak!

Polat Yol Yapı Eston Şehir'de 2 bin konut yapacak!

Ticari hayatına 1930'da İspir'de başlayan Polat ailesinin 41 yıl önce kurduğu Polat Yol, gayrimenkule de girdi. Eston'u TMSF'den alan şirket yarım kalan projeyi tamamlayıp 2 bin konut yapacak.



Temelleri Erzurum'da atılan ve bugüne kadar birçok projeyi imza atan Polat Yol Yapı A.Ş, Zeytinoğlu Crubu'ndan TMSF'ye geçen Eston İnşaat'ı satın alarak gayrimenkule de adım attı. Şirket 1.6 milyon metrekarelik alana 2 bine yakın konut yapacak. 


Polat Yol Yönetim Kurulu Üyesi Celaleddin Polat yatırımın boyutunun 500 milyon dolar olacağını söyledi. Polat'la müteahhitlikle başlayan ve enerji ile devam eden, sonrasında ise konut işine uzanan grubun hedeflerini ve projelerim konuştuk. 


-Polat Yol Yapı'nın temelleri nasıl atıldı? 


Polat Ailesi ticari hayatına 1930'larda Erzurum İspir'de başladı. Dedem ve kardeşleri önce fmncılık yapıyor, ardından Doğu'nun ilk un ve tuğla kiremit fabrikasını kuruyorlar. 


1960'larda ise Erzurum merkezde 3 yıldızlı mütevazi bir otel inşa ediyorlar. Otel hâlâ faal. Tuğla ve un fabrikası ise ekonomik ömürlerini tamamladığı için gayri faal durumda şu an. Dedem ve kardeşleri vefat edince babam ve 3 kardeşi 1974'te Polat Yol Yapı'yı kuruyor. Türkiye'nin birçok şehrinde iş yapıyorlar. Ben bu şirkette 2. kuşağım. Amcamlardan biri 1985'te babam da geçen yıl vefat etti. Şu ana Allah başımızdan eksik etmesin iki kurucu ortağımız hayatta. Ağırlıklı inşaat ve taahhüt işleri yapıyoruz. Karadeniz Sahil Yolu ve İstanbul İstiranca Dereleri acil içme suyu projeleri gibi birçok projeye imza attık. 

1990'lardan sonra ise yurtdışında da iş yapmaya başladık. 


-Grupta kaç kişi çalışıyor? 


3.500'e yakın çalışan var. 

Bu sayı projelere bağlı olarak bazen 2 bine kadar iniyor bazen de 4 bini buluyor. Şu anda iş yoğunluğumuz Gürcistan ve Azerbaycan gibi ülkelerde. 

Azerbaycan'da devam eden 7 proje var. Bu ülkede bugüne kadar 800 milyon dolarlık iş yapıp teslim ettik. Gürcistan'da ise Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu 'nun Gürcistan kısmının 86 kilometrelik bölümünü yapıyoruz. Şu andaki işlerimizin yüzde 70'i yurtdışı projeler. 

Bugüne kadar yurtdışındaki işlerimiz 1 milyar doları aştı. 

Türkiye de dahil bugüne kadar 2 milyar dolarlık iş yaptık. Geçen sene 320 milyon dolar ciro yaptık. Şu anda 15 şantiyede işlerimiz devam ediyor. Bu şantiyelerin 5'i ise Türkiye'de. 


-Sorunlu coğrafyalarda da iş yaptınız mı? 


Libya'da tam bir projeye imza attık. Teminat mektubunu verip işe başlayacaktık olaylar patladı. Allah esirgedi. Geçen sene de Yemen'de 2 yol projesine teklif verdik. Ama kısmet bu ya onda da Çinliler birinci oldu. Çok uğraştık, olmadı. Kısmetimiz yokmuş. Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri'nin bir sözü var:' Bir şeyi murat etme, olduysa inat etme, görelim Mevla neyler, neylerse güzel eyler. ' Demek ki çok fazla üzülmemek lazımmış. 


-Enerji alamnda neler yapıyorsunuz? 


Polat Enerji bünyesinde Tunçbilek'te termik santralimiz var. Eylül 2014'te devreye girdi. 

Tunçbilek'te bir de hidroelektrik santralimiz var, inşaatı devam ediyor. En geç haziranda devreye girecek. Termik santral 51M W, hidroelektrik santral 13 MW. Ama termik santralin kapasite ararımı için çalışıyoruz. 

300 MW'lik ilave bir yatırımımız olacak. Bugüne kadar enerjiye 120 milyon dolar yatırım yaptık. Hidroelektrikte de elimizde birkaç lisans var. Onları da önümüzdeki yıllarda hayata geçireceğiz. Enerjiye 350 milyon dolar daha yatırım yapacağız. Rüzgar enerjisi yatınmı da düşünüyoruz. 


-Nerede olacak? 


Amasya bölgesinde 9 ve 15 MW'lik lisanslanmız var. Ölçümleri devam ediyor. Bu sene sonuna doğru ölçümleri netleşince yatırıma başlayacağız. 


-Enerji piyasasını nasıl görüyorsunuz? 


Türkiye enerjide hızla liberalleşmeye gitti. Dağıtım özelleşti. Üretimde de özel sektörün üretimi büyük. Bu hızlı oldu. Bunun da birtakım sancıları mutlaka oluyor. Proje geliştirmek de bürokratik adımlan takip etmek de zor. 

Ama yatırımcı olarak öğreniyoruz. En son Enerji Borsası kuruldu. Biz de ortak olduk. 


-Sosyal sorumluluk alanında neler yapıyorsunuz? 


Para kasada olduğu sürece sıkıntı yok. Ama kalbine girmişse sıkıntı... Biz hep bu telkinlerle yetiştik. O yüzden her zaman 'veren el' olmaya gayret ediyoruz. 


-Şirkette 3. kuşak var mı? 


3. nesil yavaş yavaş şirkete gelmeye başladı. 6 aydır aile anayasası üzerinde çalışıyoruz. Aile şirketini uzun vadede nasıl sürdürülebilir haline getirebiliriz diye çalıyoruz. 


-Son soru: İnşaat mı sanayi mi? 


İkisi de birbirinden taviz verilecek şeyler değil. Ne sanayisiz ne inşaatsız büyüyebiliriz. İnşaat istihdam için olmazsa olmaz. Ayrıca ikisi bir birinin alternatifi değil. Bu ülkenin ikisine de ihtiyacı var. 

CELALEDDİN POLAT İngilizce İktisat mezunu olan Celaleddin Polat ABD'de bankacılık ve finans üzerine MBA yapmış. 1999 yılından beri de Polat Yol'da. 


ESTON ŞEHİR YARIM KALAN ETAPLARI TAMAMLADI 


- Eston Insaat'ı satın almanız nasıl oldu? 


40 yıllık taahhüt isimizi gören esimiz dostumuz bize sürekli 'neden gayrimenkule girmiyorsunuz' diye soruyordu. Birçok projeyle ilgilendik ama kısmet değilmiş. Eston'u ise Körfez'dekl ortağımız önerdi. TMSF ile görüşmeye başladık. Proje başlamış ve yarım kalmış projelerdi. Zeytinoglu Grubu'na ait proje Esbank'tan dolayı TMSFye geçmişti. TMSF bu şirketi daha önce satmıs ama flnansal kapaması yapılamadığı idn yeniden satısa çıktı. Körfez'deki ortağımızdan ayrılıp Temmuz 2014'te hisse devir sözlesmesi yaptık ve 52 milyon dolara satın aldık. Eston Şehir 2004 yılında faaliyete gecmis. 1.6 milyon metrekare alanın 500 bin metrekareslndeki 6 mahallede yasam sürüyor. 4'ü önceden tamamlandı. Devralınca yarım kalan ve 87+24 konuttan oluşan 5. ve 6. 

etabı yapmaya başladık. Temmuzda teslim edeceğiz. 


500 MİLYON DOLARLIK YATIRIM 


-Eston'da geri kalan bölgeye ne yapacaksınız? 


Geriye kalan 1.1 milyon metrekareye villa ve alçak yapılar yapacağız. Bu bölgedeki ilk etap mayıs ayı gibi satısa hazır hale gelecek. 


Toplam 1.500-2000 konut yapacağız. İlk etaptaki konut sayısı ise ruhsat müracaatına göre 300'e yakın olacak. 5-6 mimari gruptan teklif aldık. 

Projeler hazırlandı. Pazar arastırması yaptık. Müspet sonuçlar aldık. Bölgeye yakışan bir proje olcak. 


-Fiyat nasıl olacak? 


Bölge dinamiklerine aykırı fiyat olmayacak. Fiyat aralığı muhtemelen 3.5005.000 TL aralığında olur. Eston'un yaşadığı tüm badirelere rağmen bölgesinde Eston'un itibarı var. 'Eston yaparsa iyisini yapar' algısı hakim. Bölgede yasayan 600 aile var hepsi mutlu. Su an Eston'da ikinci el bulmak zor. 

Satısa çıkar akmaz satılıyor. 

Eston'un algısını zedelemeden yeni bir imajla kamuoyunun karsısına çıkarmak için uğraşıyoruz. Gayrimenkulde uzun soluklu bir oyuncu olmak istiyoruz. 0 yüzden bilinilirfigi olan bir şirketi satın alarak yola çıktık. 


-Yatırımın toplam bütçesi ne kadar? 


Yaptığımız hesaplara göre 500 milyon dolar bir bütçeye sahip olacak. 


Star


Geri Dön