29 / 04 / 2024

Polonezköy'ü imara açacak plan bölge halkını ayaklandırdı!

Polonezköy'ü imara açacak plan bölge halkını ayaklandırdı!

326 nüfuslu Polonezköy 'ü imara açacak planlarda öngörülen 14 metrelik 2 ayrı yol, bölge halkını ayaklandırdı



Beykoz Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü'nce hazırlanan Polonezköy 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı'nda "Mevcut ulaşım hatları ve altyapının yetersiz" olduğu gerekçesiyle öngörülen 14 metrelik iki ayrı yol inşaatı 326 nüfuslu Polonezköy halkını ayaklandırdı. Yolların genişletilmesi için arazilerinin yüzde 25'ini kaybetmek istemeyen ve planlara karşı çıkan Polonezköylüler, Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek'in "Yasal olarak kamuya terk hakkımız yüzde 40. Eğer anlaşamazsak terk oranını yeniden değerlendirmek zorunda kalırız" tehditleriyle karşılaştılar. Köyün imara açılarak genişletilmek istendiğini belirten bölge sakinleri, "Yapılan yollarla Polonezköy'ün kuzeydeki diğer köylerle bağlantısı sağlanmak isteniyor. Buralar yok edilecek" dediler.

Beykoz Belediyesi'nce geçen hafta Polonezköy Muhtarlığı 'nda düzenlenen "1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı Bilgilendirme Toplantısı"na katılan Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek ile bölge sakinleri arasında tartışma yaşandı. Planların sunumu sırasında mevcut yolların 14 metreye çıkarılacağının söylenmesi üzerine Polonezköy sakinleri, "Rezalet", "Yazıklar olsun" sözleriyle plana tepki gösterdiler. "Kamyonları köyün içine sokmak istiyorsunuz" sözleriyle belediye başkanını protesto eden yurttaşlar ise Çelikbilek'in "Ben gecekondu mahallesinde daha rahat konuşuyorum. Siz dinlemeyi bilmiyorsunuz" sözleriyle karşılaştılar.

Çelikbilek'in "Şehirleşme istiyorsanız planları kabul etmelisiniz. Gerekli terkler yapılmadan imar planı yapamazsınız. Bu planlama sürecinin bir zorunluluğudur. Ancak siz tepki gösterirseniz. Bizde kamu ortaklık payımızı yeniden değerlendiririz. Planlar onaylanmazsa gelecek 50 yılda buralar plansız kalır" sözlerini yurttaşlar tehdit olarak algılayarak, başkana "Siz bizi tehdit mi ediyorsunuz?", "Yazıklar olsun" sözleriyle tepki gösterdi.

Polonezköy'de yaşayan sanatçı-mimar Erol Evgin ise bölgenin imar planına ihtiyacı olmasına karşın hazırlanan planların, özünde bölge ihtiyaçlarını karşılamadığını söyledi. Evgin, "326 nüfuslu bir köyün bu denli geniş yollara ihtiyacı yok. Üstelik bu yolların sonu çıkmaz sokak. Gelişmiş birçok ülkede benzer yerlerde yollar tek şeritli ve yol kenarlarında araçların geçişi için cepler yapılmış durumda. Siz bu planın life koruma amaçlı olduğunu söylüyorsunuz, ancak buralarda ağaçlar var. Bu ağaçları bizler koruyoruz. Burada yaşayan insanlar köylerinin büyümesini istemiyor, mevcut halde kalmasını istiyor, imar sorunu yaşayanların sorunlarının giderilmesini biz de istiyoruz, ama dışarıdan gelen insanlara hizmet edecek birçok tesis varken neden 'özel proje alanı' diye bir alana ihtiyaç duyuyorsunuz? " diye sordu. Bölgede yaşayan WWF- Doğal Hayatı Koruma Derneği Türkiye Temsilcileri 'nden Nergis Yazgan ise Polonezköy'ün Tabiat Parkı olması nedeniyle imar durumu¬nun son derece kısıtlı olduğuna dikkat çekerek, "Tabiat parkında yolları genişletemezsiniz. Yeni yol yapamazsınız. Belediyenin planında bunlardan söz edilmiyor" diye konuştu.
Cumhuriyet


Geri Dön