Prefabrik ev yapana devletten hibe!
Devlet prefabrik ev yapacak olan ihtiyaç sahibi vatandaşlara hibe desteği sağlıyor. Diğer konutlara göre pratik ve ekonomik bir çözüm olarak öne çıkan prefabrik evler için 30 bin liraya varan yardım yapılıyor.
İzmir depremi sonrasında prefabrik evlere ilgi arttı. Özellikle pandemi süresi boyunca kalabalık şehirlerde yaşamak istemeyen vatandaşlar, şehirden uzak prefabrik evleri tercih ediyor.
Takvim'de yer alan habere göre; devlet prefabrik ev satın almak isteyen vatandaşlara 30 bin liraya varan hibe desteği sağlıyor. Prefabrik Ev Yapımı Desteği, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlı Sosyal Yardım Genel Müdürlüğü tarafından sağlanıyor. Başvuru alma ve destek sağlama işlemleri ise bu kuruma bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca sunuluyor.
Barınma Yardımları kapsamında sağlanan prefabrik ev desteğine ilişkin bakanlıkta şu açıklamalar yer alıyor:
"Oturulamayacak derecede eski, bakımsız ve sağlıksız evlerde yaşayan muhtaç vatandaşlara evlerinin bakım-onarımı, betonarme ev yapım yardımı, prefabrik ev yapım yardımı ve afet kapsamında ev eşyası alımı için ayni veya nakdi olarak yapılan yardımlardır."
KİMLER YARDIM ALABİLİR
Prefabrik ev yardımı almak için vatandaşların 18 yaşını doldurması gerekiyor. Bunun dışında diğer başvuru şartları ise şu şekilde:
"Hane içinde kişi başına düşen geliri net asgari ücretin 1/3'ünden az olmakla birlikte yaşlılık, engellilik, tek ebeveynli aile, dul olma gibi özel şartlardan herhangi birine haiz olma, aynı zamanda onarımı yapılacak evin ya da ev yapımlarında arsanın tam hisseli tapusuna haiz olma"
Başvuru şartlarını sağlayan vatandaşlara, başvuruların onaylanması halinde 30 bin liraya kadar destek sağlanıyor.
PREFABRİK EV YAPANA DEVLET DESTEĞİ ŞARTLARI NELER, KİMLERE 30 BİN TL HİBE PARA ÖDEMESİ YAPILACAK?
30 bin lira yardım sadece alt gelir grubu vatandaşlara veriliyor. Devlet barınma yardımı olarak ödediği bu tutardan yararlanmak isteyen kişilerde başvuru şartları olarak bu kriterleri arıyor:
Oturulamayacak derecede eski, bakımsız ve sağlıksız evde ikamet etmek,
Muhtaç durumda olmak,
Hane halkı aylık gelir toplamının hane içinde kişi başına düşen geliri net asgari ücretin 1/3'ünden az olması yani 701,32 lira rakamını aşmaması,
Yaşlılık, engellilik, tek ebeveynli aile, dul olma gibi özel şartlardan en az bir tanesine sahip olmak,
Onarımı yapılacak ya da üzerine prefabrik ev kurulacak olan arsanın tam hisseli tapusuna sahip olmak.
Prefabrik evler Türkiye'de ilk olarak büyük depremlerden sonra gündeme gelmiş ve depremde evini kaybeden vatandaşlar için tek katlı, geçici olarak devlet tarafından inşa edilmişti. Özellikle yurt dışında oldukça yaygın olan prefabrik evler kısa sürede ve pratik bir şekilde inşa edilebiliyor. Bu evlerin yaklaşık 50 yıl ömrü bulunuyor.
Prefabrik evlerde hazır malzemelerin yanı sıra çelik ve çimento gibi inşaatın olmazsa olmaz malzemeleri de kullanılıyor. İsteğe göre prefabrik evlere ses ve ısı yalıtım da yapılabiliyor.
Türkiye'de de oldukça yaygınlaşan prefabrik evlerin maliyetinin düşük olmasının yanı sıra inşaat süresi de oldukça kısa.
Prefabrik ev nasıl yapılır?
Beton bir zemin üzerine oturtulan prefabrik evlerin kurulumu önceden planlıyor. Kolay işçilikle yapılan bu evlerin malzemeleri fabrikada üretiliyor. Çelik bir iskelet üzerine kurulan prefabrik evlerde maksimum 3 olmak üzere istenilen kat sayısı çıkıyor. Prefabrik evlerde de tıpkı diğer inşaatlarda olduğu gibi imara açık alanlar için ruhsat alınması gerekiyor.
Prefabrik evlerin avantajları nedir?
Nakitten ve maliyetten tasarruf sağlayan prefabrik evler kişilere özel tasarlanabiliyor. Ayrıca evlerin inşasında da depreme dayanıklı malzemeler kullanılıyor. Prefabrik yapıların bir diğer avantajı ise sökülüp başka bir yere yeniden kurulabilmesi.