Kent Haberleri

Prof. Dr. Ahmet Ercan'dan Marmara depremi uyarısı! En riskli ve en güvenli ilçeler hangileri?

17 Ağustos depremi 16 milyon insanı etkiledi, 17 binden fazla can kaybı yaşandı. Bu acı günün yıl dönümünde gündemden düşmeyen ve beklenen Marmara depremi ile ilgili Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'dan yeni uyarılar.

17 binden fazla insanımızı kaybettiğimiz 17 Ağustos depreminin yıl dönümünde gündem yine beklenen büyük Marmara depremi. Deprem bilimci Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, beklenen İstanbul depreminde en riskli ve en güvenli bulduğu ilçeleri duyurdu. Olası bir epremin kaç saniye süreceğini de kaydeden Ercan, depremin çok büyük olmasa bile etkisinin 17 Ağustos'tan fazla olabileceğini ifade etti.

İKİ DEPREM BEKLİYOR

Prof. Dr. Ahmet Ercan, Mynet'e yaptığı açıklama kapsamımda İstanbul'un en riskli ilçelerini ve güvenli bölgelerini duyurdu. İki deprem beklediğini kaydeden Ercan, birinci sırada Küçükçekmece'yi işaret ederken ikinci deprem için Tekirdağ'a dikkat çekti.

İstanbul'da kişi ve yapı yoğunluğunun fazla olmasına vurgu yapan Ercan, olası depremin çok büyük olmasa bile etkisinin 17 Ağustos'tan fazla olabileceğini kaydetti. Prof. Dr. Ercan'a göre bu senaryoda korkutucu olan burada yaşayan kişi sayısı ve binaların yapısı nasıl?

RİSK AVRUPA YAKASINDA DAHA FAZLA

Prof. Dr. Ahmet Ercan, Avrupa Yakası'nın zarar görme riskini yüzde 65 olarak açıklarken, Anadolu'nun zarar görme riskinin yüzde 35 olduğunu belirtti. "Bunun başlıca nedenleri deprem odağı Avrupa Yakası'nın önünde olacak. Yani şehrin en yoğun yapılaşmasının kilometrekare başına 3500-4500 kişinin bulunduğu Küçükçekmece civarında olacak" diyen Ahmet Ercan, "Avrupa'daki yapılar göreceli olarak daha eski, nitelikleri düşük, yönetmelikleri sağlamıyor" diye konuştu.

İSTANBUL'DA EN RİSKLİ İLÇELER NERESİ?

Ercan'ın konuyla ilgili uyarıları şöyle: "Suriçi Fatih, Zeytinburnu, Küçükçekmece, Bakırköy, Bağcılar, Güneşli ve İkitelli'nin bazı kesimleri... Avcılar'da özellikle kötü güçlendirilen yerler, Sefaköy ve Güneşli, Bahçelievler. Bunun yanı sıra Beylikdüzü'nün bazı kesimleri, Kumburgaz, Büyükçekmece en çok etkilenecek yerler. Boğaz kıyısında eski yatakların olduğu Ihlamurdere, Ortaköy'de Dereboyu, Kuruçeşme yamaçları bunun yanı sıra Üsküdar'ın bazı semtleri. Fenerbahçe'nin bulunduğu Kurbağalıdere kesimleri... Maltepe ve Kartal'ın sahil kesimleri, Tuzla, Adalar'da bazı kesimler. Özellikle kentselleşmenin olduğu kumsal kesimleri.

GÜVENLİ YERLER NERELER?

En güvenli yerler İstanbul'un kuzeyi. Havaalanın yapılmış olması yerleşimi kuzeye doğru kışkırtıyor. İstanbul'un büyümesinin durdurulması lazım ama tam tersi oluyor.

KANAL İSTANBUL FAKTÖRÜ DEPREMDE ZARARI ARTTIRIR

Kanal İstanbul konusunda ısrarcı olunması deprem riskini artırıyor. Kanal İstanbul depreme neden olmaz ama oraların yapılaşması depremde zararı artırır. Çorlu'nun da Çerkezköy'ün de güvenliği yok. Tekirdağ'daki yazlıklar yapısal olarak az katlı oralarda bir risk görmüyorum.

TEKİRDAĞ'DA 7.2 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM UYARISI

Marmara Ereğlisi önünde 7-7.2 büyüklüğünde deprem bekliyorum. Bu Tekirdağ depremi demektir. Bu da ili ve ilçelerini doğal olarak etkileyecek. İstanbul maalesef bu kadar yapı ve kişi yoğunlunu taşıyamıyor. İstanbul'daki kentsel dönüşüm değil yapısal dönüşüm. Banka kredileri 10-15 aileyi kurtarmak için yapılıyor. Bunun sonucunda sadece müteahhit kazanıyor.

KAÇ BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM BEKLENİYOR?

1999'dan beri söylemimi değiştirmedim. Beklenen depremi biliriz ama zamanı konusunda kesin değilizdir. İki deprem bekliyorum. Biri Küçükçekmece'nin 25 kilometre güneyinde ve 7 kilometre derinliğinde 6.4 - 6.7 arasında. Olası deprem doğu batı yönünde kıracaktır. Kabaca Kınalıada-Sivriada'dan Küçükçekmece'ye kadar kıracaktır.

Diğer kol ise Tekirdağ kolu o da Marmara Ereğlisi önünde olacaktır. Bunun derinliği 7 ila 10 kilometre arasında olmasını bekliyorum. Tekirdağ'a yakın olacak. Bunun kıracağı yer de Büyükçekmece'den Saros Körfezi'ne kadarki alan.

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'dan deprem uyarısı: San Francisco, Tokyo, İstanbul...

Deprem uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'dan son dakika Çanakkale uyarısı! Deprem olacak! 

Prof. Dr. Ahmet Ercan'dan Adana deprem yorumu! Adana'daki depremler büyük depremi tetikler mi?

Prof. Dr. Ahmet Ercan şimdi de Türkiye'de büyük yıkıcı depremin olmayacağı yerleri açıkladı!