04 / 05 / 2024

Prof. Dr. Demir: EXPO İzmir için yatırım demek!

Prof. Dr. Demir: EXPO İzmir için yatırım demek!

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cengiz Demir, İzmir’ in marka şehir olabilmesi adına EXPO 2020 sürecinden başarıyla çıkması gerektiğini söyledi....



EXPO 2020 oylamasına sayılı günler kala süreçle ilgili değerlendirmelerde bulunan  İzmir  Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cengiz Demir, İzmir’in marka şehir olabilmesi adına EXPO sürecinden başarıyla çıkması gerektiğini söyledi. EXPO kazanıldığı takdirde şehre yapılacak yatırımlara dikkat çeken Demir, “EXPO’yu kazandığımız takdirde İzmir aynı zamanda bir simge kazanacaktır.” dedi.


Dekan Demir, Paris’teki Eyfel Kulesi’nin 1889 EXPO’su için yapıldığını hatırlatarak, "1958 yılındaki EXPO Belçika'ya Atomium Anıtı'nı, Avustralya’ya ise ünlü opera binasını kazandırmıştır. Artık bu şehirler, bu simgelerle anılmaktadır. İzmir’in marka şehir olabilmesi adına mutlaka bir simge kazandırılması gerekir. Bu öyle bir simge olmalı ki insanlar sırf onu görmek için İzmir’e gelsin. Örneğin Amerika’nın simgesi Hürriyet Anıtı'dır. Sırf onun önünde fotoğraf çektirmek için milyonlarca kişi New York’u ziyaret ediyor. Paris, öncelikle Eyfel Kulesi ile anılır. İzmir denince akla gelecek bir simge, kente kazandırılmalıdır.” şeklinde konuştu. Antalya'nın marka şehir olmasında tematik otellere verilen önem ve yatırımların etkisi olduğunu belirten Cengiz Demir, EXPO yolunda sağlık turizmi hedefiyle büyük yol kateden İzmir'in de tematik otellere ağırlık vermesi gerektiğini ifade etti.


'SAĞLIK TURİZMİ TEMALI OTELLER BÜYÜK KATKI SAĞLAR'


Turistlerin artık sıradan bir otelde kalmak istemediğini vurgulayan Prof. Dr. Demir, "Antalya turizm alanı ilan edildikten sonra bölgeye teşvik ve yatırımlar yağdı. Bugün Antalya, tek başına 11 milyondan fazla turist çekiyor. Sıradan oteller yerine sağlık turizmi temasıyla kurulacak termal oteller, şehrin gelişimine büyük katkı sağlar. Açılacak tesislerin mutlaka bir teması olmalıdır. Örneğin saray formatında, şehir merkezine yakın yerlerde kurulacak tematik oteller, İzmir'e gelen turist sayısını doğrudan arttırır. EXPO alanı şehir merkezinde olacağı için bu alana temalı oteller yapılmalıdır. Antalya’daki gibi lüks turistleri çekmeye yönelik yatırımlar yapılırsa İzmir’e yönelik doğrudan uçuşlar da artar." dedi.


Deniz, güneş, kumun yanına başka turizm türlerinin eklenmesiyle gelecek turist sayısında büyük artış kaydedeceğini söyleyen Dekan Demir, “İzmir turizmini, güneşli gün sayısına göre değerlendiriyoruz. Oysa turizmi dört mevsime yaymamız gerekir. Örneğin Çeşme’ye baktığımızda sezonu temmuz ağustos olarak görüyoruz. Okulların açılmasıyla ölü sezona giriliyor. İzmir’de kültür turizminin yanında, Balçova Bölgesindeki termal kaynaklar değerlendirilerek sağlık turizmi de harekete geçirilmelidir. Özellikle termal kaynaklı tesislerin arttırılması turizm gelirlerini de arttıracaktır, çünkü termal turizmine katılanlar, kitle turizmine gelenlere göre daha fazla para harcamaktadır.” diye konuştu.


Cihan


Geri Dön