27 / 12 / 2024

Prof. Dr. Kılıç afetlere karşı uyardı! Şehir planlamacılarının önerileri dinlenmeli, nehir yataklarına ev yapılmamalı!

Prof. Dr. Kılıç afetlere karşı uyardı! Şehir planlamacılarının önerileri dinlenmeli, nehir yataklarına ev yapılmamalı!

Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kılıç, afetlere karşı şehir plmacılarının önerilerinin dinlenmesi gerektiğini belirterek aksi takdirde çok fazla can ve mal kaybının olacağını açıkladı.



Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kılıç, son günlerde Güneydoğu Anadolu’da da etkisini gösteren ve can kayıplarına neden olan sel, yıldırım düşmesi ve heyelan gibi doğa olaylarını değerlendirip açıklamalarda bulundu.

ŞEHİR PLANLAMACILARININ ÖNERİLERİ DİNLENMELİ

Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kılıç,  son zamanlarda yaşanılan afetlere dikkat çekerek “Eskiden de bunlar olurdu, ama son dönemlerde ciddi artış var ve beklediğimiz iklimsel olayların dışında gelişiyorlar. Şehir planlamacılarının önerilerinin dinlenmesi gerekiyor. Aksi takdirde daha pek çok can ve mal kaybı yaşayacağız” dedi.

Prof. Dr. Kılıç afetlere karşı uyardı! Şehir planlamacılarının önerileri dinlenmeli, nehir yataklarına ev yapılmamalı!

NEHİR YATAKLARINA EV YAPILMAMALI!

Doğa olaylarında can ve mal kaybının en aza indirilmesi için şehir planlamacılarının önerilerinin dinlenmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Kılıç, bu tür olaylara daha sık rastlanılacağını belirterek ''Bu yüzden özellikle nehir yataklarına evlerin yapılmaması lazım.'' dedi.

Kılıç, şehirlerde havza olabilecek yerlerde yerleşim yerlerinin olmaması ya da  buna uygun şehir planlamacılarının önerilerini dinlemeleri gerektiğine dikkat çekti.  Aksi takdirde daha pek çok can kaybı ya da mal kaybı yaşanılacğaını belirtti.

Kılıç ''Halbuki aklın ve bilimin gereklerini uygulayacak olursak bu tür olayları daha az zararla geçiririz. Dünyanın pek çok yerinde bu tür vakalar var. Özellikle yoksul ülkelerde bunlar can kayıplarına neden olur. Oysaki gelişmiş batılı ülkelerde şehir planlarına, yerleşim yerlerinin düzenine şehir plancıları karar verir. Ve zararları da minimumdadır”  ifadelerini kullandı. 

İklimsel değişikliklerin etkilerinin uzun süre devam edeceğini açıklayan Prof. Dr. Kılıç, “İklimsel değişimlerin önüne geçme şansı yok. Fakat alacağımız tedbirlerle olabilecek zararları biz minimuma indirebiliriz. Bu yüzden insanlığın dikkat etmesi lazım, aklın ve bilimim gereğini uygulaması lazım'' dedi.

Eski Bakan Akdağ: ‘Kentsel dönüşümde mevzuatlar daha katı olmalı’

Bakan Özhaseki açıkladı! Yeniden İmar Çerçeve Projesi kapsamında afet bölgesini alt ve üst yapısıyla ayağa kaldıracağız!

Malatya'daki 4 bin 225 afet konutu yıl sonuna kadar sahiplerine teslim edilecek!

Geri Dön