Kent Haberleri

Prof. Dr. Naci Görür peş peşe açıkladı: İstanbul'un hangi ilçeleri riskli?

Jeolog ve Bilim Akademisi üyesi Prof. Dr. Naci Görür, peş peşe açıkladı: İstanbul'un hangi ilçeleri riskli? Hemen bu detaylara bakın...Dr

Jeolog ve Bilim Akademisi üyesi Prof. Dr. Naci Görür, olası bir İstanbul depreminde minimum 500 bin kişinin ölümle burun buruna olduğunu dile getirerek, "riskli" ilçeleri de açıkladı.

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, yaptığı açıklamada Kuzey Anadolu Fayı'nın büyük ölçüde 1939,1942, 1943, 1944, 1957, 1967 ve 1999’da Marmara’nın kapılarına dayandığını belirterek, "Yani tabiri caizse İstanbul’un surlarına dayandı." diye konuştu. 

Açıklamasında, "Bu deprem İstanbul’da olacak. Buraya kadar olan kırılmalarla enerjisinin büyük bir bölümünü kırarak rahatladı." diyerek, dolayısıyla kırılmamış bazı yerler varsa onların da kırılabileceğini ama Erzincan’dan itibaren İstanbul sınırlarına kadar Kuzey Anadolu fayı büyük bir ölçüde rahatladığını söyledi. Açıklamasında, yalnızca Karlıova-Erzincan arasında bizim Yedisu fayı denilen bir yer olduğunu, orada 7 ve üzeri bir deprem beklenildiğini söyleyen Naci Görür, orada en son depremin 1790’larda olduğunu dile getirdi. Görür, "Orayı bir tarafa bırakırsak artık Kuzey Anadolu fayı uzun bir dönem uyuma faslına geçebilir büyük bir depremler açısından." diye konuştu.

Cumhuriyet'te yer alan habere göre, Jeolog ve Bilim Akademisi üyesi Prof. Dr. Naci Görür açıklamasında Doğu Anadolu fayının enerjisini büyük ölçüde boşalttığını kaydederek, "Daha deprem beklediğimiz yerler var Bingöl-Karlıova arasında bekliyoruz. Kuzey Anadolu fayı, İstanbul ve Erzincan yöresi hariç büyük ölçüde boşalttı." dedi.

Açıklamasında, Türkiye'nin artık bundan sonra bu iki fay sisteminden türeyen büyük depremlerden uzak olabileceğini söyleyerek, bunun da ülkemizi deprem odaklı kentlere dönüşüm açısında rahatlatabileceğini dile getirdi. Bunun bilimsel bir veri olduğunu söyleyen Görür, "İstanbul’daki depremin zamanına gelince de yapılan çalışmalarda denildi ki Marmara bölgesi 1999 depremlerinden sonra her an olmak kaydıyla 7’den büyük bir deprem üretmesi 30 sene içinde de yüzde 62 olasıdır. Şimdi eğer 23 sene geçmişse bu olasılık daha da artmıştır. Deprem Türkiye'de en gerçek bir unsur. Bu ülkenin en temel sorunu." diye konuştu.

"AVRUPA YAKASI DAHA ÇOK ETKİLENİR"

Açıklamasında, Anadolu Yakası'nın göreceli olarak depremden daha az etkileneceğini söyleyen Jeolog ve Bilim Akademisi üyesi Prof. Dr. Naci Görür, Avrupa Yakasının daha çok etkileneceğini söyledi. Jeolog ve Bilim Akademisi üyesi Prof. Dr. Naci Görür, açıklamasında "Avrupa Yakası’nın depremden daha fazla etkilenecek yeri denize paralel aşağı yukarı 10 kilometre kalınlığında zondur." diyerek, Haliç’ten başlarsınız Silivri’ye kadar gidersiniz.  Büyükçekmece, Bakırköy, Zeytinburnu, Küçükçekmece ve Silivri’ye gittiğiniz yerler… O şerit içerisinde" dedi. Açıklamasında "Oralardaki depremin etkisini büyütecek nitelikte." diyen Naci Görür, Avcılar’da da bir anlamda çürük bir zemin olduğunu ve deprem etkisini büyüten, heyelan yapmaya müsait, çökmeye müsait zeminler olduğunu kaydetti.

"MİNİMUM 500 BİN İNSAN..."

Yaptığı açıklamada, şimdi İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bir çalışma yaptığını ve Türkiye’de valiliklerden ve bakanlıklardan daha fazla rakam aldıklarını söyleyen Naci Görür, "Denildi ki, ‘İstanbul’da 1 milyon 100 bin bina var’ Bunların 59 bin tanesi çok ağır hasarlı. Bu demektir ki ölümlü vakaların büyük bir kısmı bu 59 bin bina içinden olacak." dedi. Naci Görür açıklamasında "Bu 59 bin binanın 49 bin binasını da alın. Bunda da insanların burnu bile kanamasın. 10 bin bina verin… 10 bin bina İstanbul’da hiç öyle kalmadı ancak her bir tanesi beş katlı olsun. 50 bin kat yapar… Her bir kata iki daire koyun, her daireye 4-5 kişi koyun alın size 500 bin bu minimum." dedi. Bu işin şakası olmadığını söyleyen Naci Görür, bu işin şakası olmadığını belirterek, İstanbul’da beklenilen deprem olursa bu yapı stokuyla, bu gecekondu mantığıyla bu yoğunluğu bu nüfus içerisinde Kahramanmaraş depremlerinin kaybından çok daha fazla olacağını söyledi. Naci Görür minimum 500 bin insan ölümle burun buruna olduğunu da sözlerine ekledi.

Deprem sonrası herkes bunu yapmaya başladı! Eğer siz de yapmazsanız binanız yıkılabilir!

Deprem kira yardımı şartları 2023! Depremzedelere kira desteği ne kadar olacak?

Depremzede esnafın kredi borcuna faizsiz 6 ay erteleme kararı! İşte detaylar