Prof. Dr. Naci Görür'den yeni uyarı geldi: Deprem üreten birden fazla fay var!
İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Merzifon için deprem uyarısı yaparak, deprem üreten birden fazla fay olduğunu söyledi.
İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve yer bilimci Prof. Dr. Görür, Merzifon Belediyesi tarafından Bahçelievler Kültür Sarayı'nda gerçekleştirilen "Deprem Dirençli Merzifon" seminerinde önemli açıklamalar yaptı.
Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre Prof. Dr. Naci Görür, burada yaptığı konuşmada, Merzifon'da deprem üreten birden fazla fay olduğunu ve söz konusu ilçenin depreme dirençli ve hazır hale getirilmesi gerektiğini kaydetti.
Açıklamasında ülkemizin tarih boyunca büyük depremlere şahit olduğunu kaydeden Prof. Dr. Naci Görür, bu depremler ve depremleri üreten fay sistemlerinin Türkiye'de 13,6 milyon sene önce oluştuğunu, ve o zamandan beri devam ettiğini, milyonlarca sene daha süreceğini belirtti.
Prof. Dr. Naci Görür, "Biz depremleri durduramayız. Depremleri durduramayacağımıza göre yapabileceğimiz tek şey depremde en az zarar görebileceğimiz deprem dirençli yerleşim alanları oluşturmak olmalı. Bu mümkün. Yani depremlerin durduramayız fakat deprem dirençli Merzifon’u oluşturabiliriz." dedi.
DEPREM TESADÜFLERE BIRAKILMAZ
Yaptığı açıklamada depremin tesadüflere bırakılmaması gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Naci Görür, şunları kaydetti: "Fayların belirli bir deprem üretme periyodu vardır. Tekerrür periyodu. Yani yeteri kadar enerji biriktiği zaman o fay kırılır. Kırıldığı zaman ise deprem üretir. Fayın büyüklüğüne göre depremin büyüklüğü de olur. Onun için deprem zamanını unutun. Bu çok tehlikeli. Biz bu ülkenin sahipleriyiz. Türkiye'de nerede deprem olursa olsun bir gecede binlerce canımız gidiyor. Peki biz neden deprem dirençli bir kent yaratmayalım? Bu çok zor değil. Merzifon Kuzey Anadolu Fayı'ndan ayrılan kollar üzerinde. Kuzey Anadolu Fayı'na da yakınsınız, ondan ayrılan kollara da yakınsınız. Bu nedenle sizi tehdit eden deprem tehlikesi birden fazla. Siz sık sık sallanırsınız. Deprem tesadüflere bırakılmaz, 21. asırda asla bırakılmaz."
Açıklamasında Bugünkü bilim ve teknolojiyle depreme dirençli şehirleri oluşturmanın mümkün olduğunun altını çizen Görür, kentlerin depreme dayanıklı duruma getirilmesi için mikro bölgeleme, fay analizi, risk analizi ve risk azaltma çalışmaları yapılması gerektiğini de dile getirdi.
Prof. Dr. Naci Görür merakla beklenen seminerin sonunda katılımcıların sorularını cevapladı.
TOKİ Ankara 2024 başvuruları resmen başladı! Başkentte 9 bin 110 taksitle 2+1 konut müjdesi!
KİPTAŞ'tan İstanbul'a bir yeni proje daha geliyor! Ali Kurt resmen açıkladı!