28 / 04 / 2024

Prof. Dr. Osman Bektaş, 'İstanbul depremi için gereken enerji henüz birikmemiş olabilir!'

Prof. Dr. Osman Bektaş, 'İstanbul depremi için gereken enerji henüz birikmemiş olabilir!'

Olası İstanbul depremine ilişkin uzman isimlerden peş peşe açıklama geliyor. Jeoloji mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, 'İstanbul depremi başka bahara mı?' başlığı altında olası depremi değerlendirdi...



Jeoloji mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, 'İstanbul depremi başka bahara mı?' başlığı altında yaptığı açıklamada İstanbul depremi için gereken enerjinin henüz birikmemiş olabileceğini kaydetti.

6 Şubat 2023 depreminin ardından sık sık gündeme gelen İstanbul depremiyle ilgili Jeoloji mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, açıklamada bulundu.

Prof. Dr. Osman Bektaş, İstanbul depremi için gereken enerji henüz birikmemiş olabilir!

İSTANBUL'DA GEREKLİ ENERJİ SAĞLANAMADI

Bektaş'ın açıklaması şöyle: "1999 7,6 İzmit depremi 6 Şubat 7,8 depremi gibi Marmaraya 2-3 barlık Coulomb stres transferi yapmış olabilir. Fay kırılmasını sağlayan Coulomb stresi ise yaklaşık 30 bardır"

"Tektonik yüklenme ve stres transferine rağmen İstanbul depreminin oluşmaması Ana Marmara Fayı üzerinde creep sebebiyle gerekli enerji bütçesinin sağlanamadığının kanıtıdır" diye değerlendirmelerde bulunan Bektaş, "Deprem enerjisini harcayan creep Marmaranın jeolojisine bağlı yüksek ısı akısı ve akışkanlardan kaynaklanmış olmalıdır" diye kaydetti.

Öte yandan Marmara depremini değerlendiren Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, kent ve nüfus yoğunluğundan dolayı anormal bir yıkım olacağını belirtirken "Marmara'da şu an bir deprem olsa yerle bir oluruz." dedi.

Beklenen Marmara depremine ilişkin Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür'den dikkat çeken açıklamalar geldi.

Prof. Dr. Osman Bektaş, İstanbul depremi için gereken enerji henüz birikmemiş olabilir!

"MARMARA’DA ŞU ANDA DEPREM OLSA, YERLE BİR OLURUZ"

Prof. Dr. Naci Görür, “Marmara depremi gerçekleşirse tek kelime ile yıkım olur" diyerek, "Altyapı yapı stoku, çevre tamamen imha olur. Bakın bu 11 ilde deprem oldu ya 11 kentteki yıkımı düşünün. Ondan çok daha fazla olur" dedi.

İstanbul’da 97 bin binanın tamamen çökeceği İBB tarafından gerçekleştirilen çalışmalarda ortaya konulduğunu anımsatan Görür, "Bu demek milyonlarca insanın can güvenliği olmayacak. Marmara böyle bir tehdit altında. Ve maalesef insanlar hala bunun farkında değil.” diye konuştu.

Türkiye'nin hemen hemen her yerinde deprem olacağını söyleyen Prof. Dr. Görür, "Öyle 4’lük, 5’lik depremlerden bahsetmiyorum. 7 ve üzeri büyüklüğündeki afet niteliğinde depremler olacak. Dolayısıyla bu Türkiye'de herhangi bir gece bir sabah kalktığınızda herhangi bir yerde büyük bir depremin olduğunu, binlerce evin yıkıldığını, insanımızın öldüğünü duyabilirseniz." dedi.

Borç krizindeki Çinli emlak devi Evergrande Group'a 'cansuyu'!

Askıda konut projesi ne? Ev sahibi ve kiracı kavgasında yeni boyut!


Geri Dön