27 / 04 / 2024

Prof. Dr. Osman Bektaş'tan şok açıklama: Doğu Karadeniz'de 6 ve 7 büyüklüğünde bir deprem olma olasılığı var!

Prof. Dr. Osman Bektaş'tan şok açıklama: Doğu Karadeniz'de 6 ve 7 büyüklüğünde bir deprem olma olasılığı var!

Gümüşhane'de peş peşe meydana gelen depremlere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, Doğu Karadeniz'de deprem tehlikesinin, dünden daha fazla artmış olduğunu ve bölgede 6 ve 7 büyüklüğünde bir deprem olma olasılığına dikkati çekti.



Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) eski öğretim üyesi jeoloji mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, Gümüşhane'nin Kelkit ilçesinde peş peşe gelen depremleri değerlendirdi. Kentte 1 gün içinde meydana gelen 4.3, 4.1 ve 3.7'lik depremlere dair uyarılarda bulunan Bektaş, Doğu Karadeniz'deki plajlı bölgeler, kumsal alanlar ve heyelanlı sahalarda tehlikeye dikkati çekti.

Prof. Dr. Bektaş, çevre kentlerde de hissedilen depremleri yorumlayarak, Gümüşhane Kelkit yöresinde gelişen bu depremler, Kuzey Anadolu fayının kuzey kolu denilen bir kolda geliştiğinin bilgisini verdi.

Kuzey Anadolu Fayı, Erzincan'ın hemen doğusunda, doğu batı doğrultusunda bir kol oluşturduğunu söyleyen Bektaş, "Bu fay, yine Kuzey Anadolu fayının kuzey kolu olarak isimlendirilir. Fakat uzun zamandan beri bu fay üzerinde herhangi bir büyük veya orta deprem oluşmadığı için şu anda biz orayı gelecekte orta ya da büyük deprem üretebilecek potansiyeli olan bir bölge olarak görüyoruz" diye ifade ederek ilginç olan şu, 6 Şubat Maraş depremlerinin ardından Erzincan, Erzurum bölgesinde Kuzeydoğu Anadolu'da sismisite arttığını kaydetti.

Özellikle Aşkale civarında bu tür mikro depremler, 4 ve 3 büyüklüğünde depremler gelişmeye başladığını söyleyen Bektaş, "6 Şubat'taki doğudaki sismisite bugün artık batıya geldi. Ne oldu? Bu sefer Kuzey Anadolu fayının kuzey kolu, doğuda olan depremsellik; batıya göç edince tehlike biraz daha arttı" dedi.

Prof. Dr. Osman Bektaş tan şok açıklama: Doğu Karadeniz de 6 ve 7 büyüklüğünde bir deprem olma olasılığı var!

'SİSMİK AKTİVİTE KELKİT'E GEÇTİ'

Doğu Karadeniz'de deprem tehlikesinin yükseldiğini belirten Bektaş, "Uzun zamandan beri bu bölgede bu fay kırılmadığı için 6 ve 7 büyüklüğünde bir deprem olma olasılığı var. Ancak bu fayın, hızını ve deprem tekrarlama özelliğini bilmiyoruz" diye ifade etti.

Bektaş, "Bildiğimiz şu; aktif bir fay uzun zamandan beri deprem üretmemiş. Bir sismik boşluğa karşılık geliyor. Daha önce sismik aktivite Aşkale tarafındaydı, bu Kelkit tarafına geçti. 2 taraf kırılmaya başladı. Orta taraf da kırılabilir ama bu ne zaman, ne kadar büyüklüğünde bir deprem oluşturur, bunu bilemiyoruz" şeklinde konuştu.

Artık Doğu Karadeniz bölümünde deprem tehlikesi dünden daha fazla artmış olduğunu söyleyen Bektaş, "Şu da bir gerçek ki bir yerin deprem bölgesi olması için orada muhakkak suretle bir fayın geçmesi gerekmiyor. Trabzon bunun en güzel örneği. Doğusundan, batısından, kuzeyindeki bütün faylarda etkileniyor" diye belirtti.

Prof. Dr. Osman Bektaş tan şok açıklama: Doğu Karadeniz de 6 ve 7 büyüklüğünde bir deprem olma olasılığı var!

'ÖNLEMLER ALINMALI'

Karadeniz sahilindeki tehlikeye dikkati çeken Prof. Dr. Bektaş, "Karadeniz sahili, Batı Karadeniz'den, Doğu Karadeniz'e kadar 6.6 büyüklükteki deprem sarsıntısına sigortalanmıştır.  Yani deprem tehlikesi haritası der ki, tüm Karadeniz sahilinde 6.6'lık bir depreme hazır olun. Ama bu sağlam zemin içindir. Özellikle Karadeniz sahilindeki plajlı bölgeler kumsal alandaki yerler veya heyelanlı sahalarda tehlike daha da büyük. Ona göre gerekli önlemlerin alınması gerekir" ifadelerini kullandı.

KİPTAŞ'tan son dakika açıklaması: Kaper Sitesi hak sahiplerinin daireleri belirleniyor!

Deprem bölgesi olan 11 ilde konutlar ne zaman teslim edilecek? Milletvekilleri sordu, Bakan Özhaseki il il açıkladı!


Geri Dön