28 / 04 / 2024

Deprem bölgesi olan 11 ilde konutlar ne zaman teslim edilecek? Milletvekilleri sordu, Bakan Özhaseki il il açıkladı!

Deprem bölgesi olan 11 ilde konutlar ne zaman teslim edilecek? Milletvekilleri sordu, Bakan Özhaseki il il açıkladı!

6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerin ardından, deprem bölgesindeki konut inşaatları ile ilgili yaşanan gelişmeler yakından takip ediliyor. Peki deprem bölgesi olan 11 ilde konutlar ne zaman teslim edilecek? İşte Meclis'ten o konuşmalar...



Dün gerçekleştirilen Türkiye Büyük Millet Meclisinin 40’ıncı Birleşiminde, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, deprem bölgesinde yapılan çalışmalar gündeme geldi. Milletvekilleri, deprem bölgesindeki çalışmalar ile ilgili son durumu sordu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki tek tek açıkladı. 

AK Parti Osmaniye Milletvekili Seydi Gülsoy, söz konusu açıklamasına Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın 2022 kesin hesabı ve 2024 yılı bütçesinin ülkemize hayırlı ve bereketli olmasını temenni ettiğini söyleyerek başladı. 

"6 Şubat 2023 tarihinde yaşamış olduğumuz merkez üssü Kahramanmaraş olan ve birçok ilimizle birlikte Osmaniye'mizi de etkileyen asrın felaketi depremlerinde ilimizde 1.010 vatandaşımız yaşamını yitirdi" diyen  Gülsoy, depremlerden bu güne Osmaniye'de 10 bin binanın yıkıldığını, bunun yaklaşık 25 bin bağımsız bölüme denk olduğunu söyledi. 

Deprem bölgesi olan 11 ilde konutlar ne zaman teslim edilecek? Milletvekilleri sordu, Bakan Özhaseki il il açıkladı!

OSMANİYE'DE 1.351 ADET KONUT YIL SONUNDA TESLİM EDİLECEK

"Yaşanan bu büyük afiyetin ardından başta Valiliğimiz olmak üzere AFAD; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız; belediyelerimiz; Toplu Konut İdaresi Başkanlığımız ve ilgili kurumlarımızla koordineli bir şekilde çalışarak depremin açmış olduğu yaraların sarılması için tüm imkânlarımızı seferber ettik" açıklamasında bulunan Seydi Gülsoy, Bakanlık koordinesinde Osmaniye'de 13 bin 646 adet konut, 6 bin 856 adet köy evi ile 3 bin 650 adet ticari alan olacak şekilde toplam 24 bin 152 bağımsız bölüm inşa edileceğinin altını çizdi. 

AK Parti Osmaniye Milletvekili Gülsoy, "İnşasına başlamış olduğumuz 5 bin 501 konutu en kısa sürede tamamlayıp Osmaniyeli vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız. Bu vesileyle, başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere; ilgili kurumlarımıza; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımıza sizlerin huzurunda bir kez daha teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu. 

Kahramanmaraş merkezli depremin doğrudan 11 şehirde, 124 ilçede ve 6 bin 929 köy ile mahallede büyük yıkıma neden olduğunu anımsatan Gülsoy, "Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın hasar tespit verilerine göre toplamda 680 bin konut, 170 bin dükkân, depo, ahır ve bağımsız bölüm kullanılamaz hâle gelmiştir. Yapılan araştırmalara göre de depremin yol açtığı maddi zarar 110 milyar dolar tutarında" şeklinde konuştu.

Gülsoy, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının bir önceki senenin bütçesine göre 2024 yılı bütçesinde yüzde 994,10 oranındaki artışla bakanlıklar arasında en fazla artışa sahip olan Bakanlık olduğunu aktardı ve "Yine, bunun yanında AFAD Başkanlığımız da 2024 yılı yatırım ödeneğinin yüzde 95’i tutarındaki 671,5 milyar Türk lirasını kalıcı konutların yapımı için kullanacak" bilgisini verdi. 

Afet sonrası kalıcı konutlarla ilgili ilk temelin 28 Şubat'ta atıldığının altını çizen Gülsoy, Osmaniye'de evi yıkılan vatandaşların konteyner kente yerleştirildiğine, 5 bin 501 adet konut yapıldığına, bunun 1.351 adedinin bu senenin sonuna kadar teslim edileceğine dikkat çekti. 

Deprem bölgesi olan 11 ilde konutlar ne zaman teslim edilecek? Milletvekilleri sordu, Bakan Özhaseki il il açıkladı!

GAZİANTEP'TE TOPLAM 24 BİN 929 KONUT YAPILACAK, 46 BİNİ YIL SONUNDA TESLİM 

AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Eyup Özkeçeci de "Gaziantep'in de aralarında bulunduğu 11 il, 124 ilçe ve 7 bine yakın kırsal ve merkezî mahallemizi etkileyen bu depremde 50 binden fazla canımızı kaybettik. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan bir kez daha rahmet diliyorum" açıklamasında bulundu. 

"Çevre, Şehircilik ve iklim Değişikliği Bakanlığının hasar tespit verilerine göre 580 bin konut, 170 bin iş yeri, ahır ve depo gibi toplam 850 bin bağımsız bölüm yıkılmış ve kullanılamaz hâle geldi. Deprem bölgesinde bugüne kadar yaklaşık 200 binden fazla konutun inşasına başlandı. Yıl sonu itibarıyla da 46 bin konutun teslimi vatandaşlara gerçekleştirilecek" bilgilerini veren Mehmet Eyup Özkeçeci, Gaziantep'in Şahinbey, Şehitkâmil, Nizip, İslâhiye Nurdağı, Araban ve Yavuzeli ilçelerimizde yapılan ve yapılacak olan sosyal konut, köy evi ve afet konutlarının toplam sayısının 24 bin 929 olduğunu vurguladı. 

Özkeçeci, "Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımlarıyla ilk köy evi bu şekilde teslim edildi. Kırsal dönüşümünde örneği olan 14 köy evi, cami, köy konağı, ahırlar, kompost alanı ve çevre düzenlemesi yapıldı. Köy tipi kalıcı afet konutları  TOKİ  standartlarında, zemin etütleri yapılarak, kaya zemin üzerine, radye temel betonarme olarak 44 günde bitirildi" açıklamasında bulundu ve Nurdağı’nda da 2 bin 909 adet afet konutunun yapımının sürdüğüne, bunlardan yapımı tamamlanan 214 konut ve 1 adet ticari merkezinin tesliminin yapıldığına dikkat çekti. 

İslahiye'de ise 8 ayrı etapta 4 bin 531 adet afet konutunun yapım aşamasında olduğunu aktaran Özkeçeci, "Mart 2023'te yapımı başlanan 17 blok ve 399 daireden oluşan deprem konutlarımızın yapımının da sonuna yaklaşıldı yüzde 30’unu yeşil alanın oluşturduğu sitede, yürüyüş yolları, spor alanları, basketbol sahası, çocuk oyun parkı, fitness salonu gibi alanların yapımı bitirildi" bilgilerini verdi. 

Yerinde Dönüşüm Projesi’yle vatandaşlara Bakanlık denetiminde TOKİ'nin güvencesi ile kendi evlerini yerinde yapma imkânı sunulduğunu vurgulayan AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Eyup Özkeçeci, "Bu proje yüzde 50 hibe, yüzde 50 krediden oluşmaktadır. Krediler iki yıl ödemesiz olmak üzere on yıl vadeli ve faizsiz olacaktır. Yerinde Dönüşüm Projesi’ne başvuran vatandaşlarımızın sayısı ülkemiz genelinde 250 bi oldu" diye konuştu. 

Deprem bölgesi olan 11 ilde konutlar ne zaman teslim edilecek? Milletvekilleri sordu, Bakan Özhaseki il il açıkladı!

DEPREMZEDELERE VERİLEN SÖZLER TUTULMADI

İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz da konuya ilişkin açıklamalarda bulundu ve "Sayın Cumhurbaşkanı 15 Mart 2023 tarihinde yapmış olduğu bir başka açıklamada “Önümüzdeki bir yıl içinde 319 bin konut, toplamda 650 bin konut yaparak hak sahiplerine teslim etmeyi planlıyoruz.” demişti. Sayın Cumhurbaşkanının ortaya koymuş olduğu hedefe yaklaşık bir buçuk aylık bir süre kalmış olmasına rağmen o açıklanan konutlar hala görünmedi" dedi ve depremzedelere verilen sözlerin tutulmadığını aktardı. 

"Bugün itibarıyla 200 bin civarında konut inşaatının devam ettiği anlaşılmaktadır. Sayın Bakan her ay 10 bin, 20 bin konutu yaptıkça hak sahiplerine teslim edeceklerini açıkladı. 11 ilimizi kapsayan 6 Şubat depreminde 850 bin daire yıkıldı ya da ağır hasarlı, oturulamaz durumda" ifadelerini kullanan Kocamaz, bir senede teslim edilmesi için söz verilen konut sayısının 319 bin olduğuna, buna rağmen inşaatı süren konut sayısının da 200 bin olduğuna vurgu yaptı. 

Kocamaz, "Buna rağmen, depremin üzerinden tam on ay geçti, ortada ne konut var ne de bir tapu; depremzede vatandaşlarımızın bu konudaki serzenişleri de ortaya çıktı" dedi. 

Depremzedelere 2024 Aralık ayı sözü verildiğine ve en geç bir sene içinde teslimlerin yapılacağının söylendiğine vurgu yapan Kocamaz, "Sayın Bakana haksızlık etmeyelim, Sayın Bakan her alanda bir enkaz devraldı. Daha önceki Bakan arkasında 11 ilde binlerce evsiz barksız, hatta konteynersiz depremzede bıraktı, birçok ilde de bir o kadar TOKİ mağduru bıraktı, gitti" açıklamasında bulundu.

Deprem bölgesi olan 11 ilde konutlar ne zaman teslim edilecek? Milletvekilleri sordu, Bakan Özhaseki il il açıkladı!

MHP  Ankara  Milletvekili Sadir Durmaz ise konuya ilişkin olarak, "6 Şubat depremlerinde yaşadığımız acıyı bir daha asla yaşamamak için üzerimize düşen görevi mutlaka ve ivedilikle yerine getirmeliyiz. Uzmanların “asrın felaketi” olarak isimlendirdiği ikiz depremlerde neler yaşadığımızı hatırlarsak, konunun aciliyeti zaten çok daha iyi anlaşılacaktır" ifadelerini kullandı ve 11 ilde 14 milyon vatandaşın etkilendiği depremlerde 680 bini konut, 170 bini iş yeri olmak üzere toplam 850 bin bağımsız bölümün ağır hasar görerek kullanılamaz hale geldiğine dikkat çekti. 

"Türkiye genelinde 31 milyon konut ve 5 milyon ticari alandan oluşan 36 milyon bağımsız bölüm bulunmaktadır; bunların 6 milyonu risk altında ve 2 milyonunun acilen dönüştürülmesi gerekiyor. 6 milyon konut ve 1,5 milyon ticari alandan oluşan bağımsız bölüme ev sahipliği yapan İstanbul’da ise acilen dönüştürülmesi gereken 600 bin bağımsız bölüm bulunuyor" açıklamasında bulunan Sadir Durmaz, yeni kentsel dönüşüm yasası ile birlikte, Cumhurbaşkanlığı kararıyla kurulan Kentsel Dönüşüm Başkanlığının kentsel dönüşüm çalışmalarına yeni bir mahiyet kazandıracağının altını çizdi. 

Bu açıklamaların ardından, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki de deprem bölgesi ile ilgili konuştu. 

Deprem bölgesi olan 11 ilde konutlar ne zaman teslim edilecek? Milletvekilleri sordu, Bakan Özhaseki il il açıkladı!

BAKAN ÖZHASEKİ YAPILANLARI AÇIKLADI

Mehmet Özhaseki, söz konusu açıklamasında "Aradan on ay kadar bir zaman geçti. Bizler neler yaptık? Birincisi; TOKİ Başkanlığımız, Emlak Konut, Yapı İşleri o bölgelerde, özellikle rezerv alanlarda olmak üzere 207 bin civarında konutun inşaatına başladık. Şimdi hâlâ bugün bile birkaç inşaat ihalesi yapılmıştır ve devam ediyordur, zaten devam edecek. İkincisi; deprem şûrasında özellikle hocalarımızın bize tavsiyesi: “Köy evlerini çelikten yapın; fay hattının üzerine bile denk gelse o çeliği yıkacak herhangi bir şey olmaz.” dedikleri için o tavsiyeye uyarak şu anda 50 bin civarında köy evimizin ihalesini yapıyoruz. Her gün 100-200 civarında ihaleye çıkıyoruz, yapabilecek insanlara hangi köylerde, hangi ilçelerde bu işleri yapabileceklerse teslim ediyoruz, devam ediyorlar; onlara da süre olarak sekiz ay gibi, altı ay gibi süreler veriyoruz uzaklığına göre yakınlığına göre; standartlarını belirlediğimiz çelik evlerin ihalesi de sürüyor" ifadelerini kullandı ve şehirlerin merkezlerini, kent meydanlarını, kent meydanlarına açılan ana caddeleri biz Bakanlık olarak resen yapmak istediklerini dile getirdi. 

"Oradan birkaç tane size resim göstermek istiyorum. Mesela bu, Kahramanmaraş'ta “Azerbaycan Mahallesi” diye tarif ettiğimiz, onların da bin konut kadar yapmayı taahhüt ettikleri yer. Şu aradan fay hattı geçiyor; burada 100 metre kadar boş bırakıyoruz, bu şekilde bir mimariyle çözüyoruz" açıklamasında bulunan Bakan Özhaseki, "Bunun gibi aynı şekilde, depremin merkezi Pazarcık. Burada bir müze oluşturup çevresindeki bu konutları biz yapmayı düşündük, oradaki vatandaşlarımızla konuşup anlaştık. Burada Hatay’ımız var, en kadim şehirlerimizden birisi, medeniyetler merkezi olarak geçiyor. Asi Nehri, meclis binası, Antakya burası yüzde 90'ı yıkık" bilgilerini verdi. 

Açıklamasında "Yerinde Dönüşüm Projesi’ni başlattık. Yerinde Dönüşüm Projesi’nde aslında vatandaş kendi evini yapmak isterse onu destekliyoruz, ona hibe paralar veriyoruz, kredi temin ediyoruz, her türlü kolaylığı sağlıyoruz ve orada da şu anda 250.500 civarında bir müracaat var. Şimdi, bunları üst üste koyduğumuz zaman, âdeta, bizim orada karşımıza çıkacak olan hak sahipliği noktasındaki sayıları karşılayan bir yapıya kavuşmuş oluyoruz. İnşaatına başladığımız normal betonarme evleri bir sene içerisinde, çelikten yaptığımız köy evlerimizi de altı-sekiz ay gibi bir süre içerisinde teslim edeceğiz" ifadelerini kullanan Mehmet Özhaseki, rezerv alanlar belirlediklerine de dikkat çekti. 

Özhaseki, "Bunların birçoğu kamu alanı çünkü rezerv alanda siz binlerce konut yapacağım diye ortaya çıktığınızda gidip bir de mülkiyet sorunlarıyla, istimlak sorunlarıyla uğraşamazsınız. O kamu alanlarının nereler olduğu bizde şimdi tespitli, onları mutlaka biz burada netleştireceğiz, yüce Meclisin takdirine getireceğiz. İstanbul'da bizim yapmak istediğimiz alanlar buralar, buralarda sadece ve sadece kentsel dönüşümde kullanılmak üzere konut yapıp hak sahiplerine, en riskli yerde oturanlara, evi yıkılmak üzere olanlara, sosyal donatı alanları üzerinde kalanlara bunları öncelikle vermek üzere diye getirip sizlerin takdirine burada sunacağız" şeklinde konuştu.   

Deprem bölgesi olan 11 ilde konutlar ne zaman teslim edilecek? Milletvekilleri sordu, Bakan Özhaseki il il açıkladı!

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal da söz alara konu ile ilgili sorular yöneltti. Köksal, deprem bölgesi için 14 Eylül 2023’te Sayın Özhaseki’nin yaptığı açıklamaya göre 2023 Aralık sonunda ihalesi yapılmış 200 bin konuttan 40 binini teslim etme vaadi olduğuna dikkat çekti ve bölgenin şu anki en büyük sorununun barınma olduğunu belirtti. 

Bakan Özhaseki’nin 4 Ekim ayındaki açıklamasına göre inşası devam eden 200 bin konuttan 41 bin konut ve 4.807 köy evinin sene sonunda teslim edilmesinin planlandığına dikkat çeken Köksal, " Depremden on bir ay sonra, sadece 41 bin konut ve 4.800 köy evi verebileceğini itiraf edenler, nasıl olacak da seçimin yapılacağı aya kadar 319 bin konut ve köy evini bitirecekler? : 6 Ağustostan 18 Aralığa kadar il il deprem bölgesinde kaç konutun, köy evi ve iş yerinin ihalesi tamamlanmış, kaçının inşasına başlanmıştır? İl bazında kaç konut ve köy evinin teslimi hangi tarihlerde yapılacaktır?" sorularını yöneltti. 

MHP Sakarya Milletvekili Muhammed Levent Bülbül de "Şehircilik anlamında deprem bölgesinde yapılan çalışmalar son derece önemlidir. Yine, TOKİ üzerinden yapılan faaliyetlerle vatandaşlarımızın en kısa sürede kalıcı konutlarına geçmesinin son derece önemli olduğunu belirtmek istiyorum" diye konuştu. 

AK Parti Grup Başkanvekili ve Gaziantep Milletvekili Abdulhamit Gül de "Cumhurbaşkanımız bir bayram günü Nurdağı’na gelerek köy konutlarını depremden yetmiş gün sonra vatandaşlarımıza teslim etti" dedi ve hem köy konutlarının hem de kalıcı konutlarının inşasının hızla devam ettiğine, vatandaşların güvenli ve sıcak konutlarına bir an önce kavuşacağına vurgu yaptı. 

AK Parti Adıyaman Milletvekili Resul Kurt da "Deprem bölgesinde, özellikle de seçim bölgem, memleketim Adıyaman'da yaptıkları çalışmalar için kendilerine ve çalışma arkadaşlarına çok teşekkür ediyor, şükranlarımı sunuyorum" diyerek başladığı açıklamasında Bakanlığa, deprem bölgesinde başlatılan yerinde dönüşüm projesinin hangi aşamada olduğunu, Adıyaman'da bu projeyle kaç bağımsız bölümün dönüştürüleceğini, Adıyaman'da yakın zamanda kaç konut ve iş yerini teslim edileceğini sordu. 

AK Parti Adıyaman Milletvekili Mustafa Alkayış da  Adıyaman merkezde kalıcı konutların 2 noktada inşa edildiğine dikkat çekerek, "Örenli bölgesinde yapılan kalıcı konutların teslimat tarihi ile İndere bölgesinde yapılmakta olan ve inşaat süreci hızla ilerleyen 16.433 kalıcı konutlar için öngördüğünüz teslimat tarihi ne zaman olacaktır?" sorularını sordu. 

Deprem bölgesi olan 11 ilde konutlar ne zaman teslim edilecek? Milletvekilleri sordu, Bakan Özhaseki il il açıkladı!

DEPREM KONUTLARI NE ZAMAN TESLİM EDİLECEK?

Bakan Özhaseki, bu soruların ardından yaptığı açıklamasında, "207 bin konutun inşaatı başladı, ihalesi yapıldı; kimisi 1’inci katta, kimisi 5’inci katta, kimisi tamamlanmış, kaba inşaatı bitmiş, kimisi teslim edilme aşamasına gelmiş 207 bin konut var. 50 bin civarında köyevinin de bir kısmı başladı, bir kısmının ihaleleri yapılıyor, bir ay içerisinde öyle tahmin ediyorum ki hepsini bitiririz. Merkezlerde de ayrıca şu anda ihale sürecine girmiş olan, tespit ettiğimiz meydan ve meydana açılan caddelerde 50 bin civarında konut daha yapıyoruz. Yani 310 bin civarında konut başlamış oluyor. Teslim tarihine gelince, prensip olarak betonarme inşaatlarda bir yıl süre veriyoruz -ki bunda da çok aşım olmadı- onu inşallah teslim edeceğiz o süreler içerisinde, ne zaman başlamışsa bir yıl kadar bir süre. Köyevlerinde de çelikten yaptıklarımıza sekiz aya kadar bir süre veriyoruz, ki onları da sekiz dokuz ay içerisinde teslim ederiz. Yani 3’üncü, 4’üncü, 5’inci aylarda başlattığımız inşaatların her birinin teslimlerini en geç 5’inci aya kadar, Allah izin verirse bir seneye kalmadan bitirmiş oluruz diye düşünüyoruz" ifadelerini kullandı. 

"Şu anda teslim edeceğimiz, hazır olan, kimisinin biraz çevre düzeniyle uğraştığımız, kimisinin ufak tefek yollarında veyahut da bazı sosyal donatılarında eksiklik olan teslim edeceğimiz konutlar: Malatya’da 5.227, Gaziantep’te 10.204, Kahramanmaraş’ta 8.131, Hatay’da 6.416, Osmaniye’de 1.852, Adana’da 1.589, Elâzığ’da 2.255 konutu teslim etmeyi düşünüyoruz" Bakan Özhaseki, yerinde dönüşüm kapsamında da 250 bin 500 başvuru olduğunu aktardı. 

KİPTAŞ'tan son dakika açıklaması: Kaper Sitesi hak sahiplerinin daireleri belirleniyor!

ŞOK Market'ten yılbaşına özel katalog! Tüketiciler dikkat: 20-31 Aralık'ta yüzde 50'ye varan indirim fırsatı!

Çift sözleşmeye, fahiş kiralara son! Her şey E-devlet’ten olacak!


Geri Dön