21 / 12 / 2024

Prof. Dr. Ramazan Sever Malatya için acı gerçeği açıkladı! Zemini riskli! Yüksek binalar tehlike saçıyor!

Prof. Dr. Ramazan Sever Malatya için acı gerçeği açıkladı! Zemini riskli! Yüksek binalar tehlike saçıyor!

İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan Sever, Malatya’nın zemininin riskli olduğunu söyleyerek yüksek binaların tehlike saçtığını belirtti.



İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan Sever, Maraş merkezli 6 Şubat depremlerinde büyük yıkım yaşayan Malatya’nın zemininin riskli olduğunu açıkladı. 

BÜYÜK YIKIMA NEDEN OLABİLİR!

Malatya’nın geçmişte de büyük ve yıkıcı depremler yaşadığını anımsatan Sever, "Malatya 1513, 1893, 1905, 1971, 1986, 1992, 2002 Sivrice ve 6 Şubat 2023 depremini yaşadı.

Bu deprem riskinin yanında 6 Şubat depremlerinden sonra Malatya-Ovacık Fay Bloku konuşulmaya başlandı. Bu fay ile ilgili araştırmalar devam ediyor.

Kuzey Anadolu ve Doğu Anadolu fay hattı yüksek potansiyel deprem oluşturan tehditler yetmiyormuş gibi birde Malatya-Ovacık Fay Hattı ortaya çıktı. Üst yanında çok ciddi fay kuşaklarının, segmentlerinin bulunması Malatya’nın deprem riskini kat be kat artırıyor.

Malatya-Ovacık Fayı ile ilgili endişe edilecek bir durumun olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim. 1900 yılında bu fay hattı jeolog ve jeomorfologlar tarafından tespit edildi. 120 yıldır bu fay hattı boyunca 5’in üzerinde bir deprem olmadığını biliyoruz. Büyük bir yıkıma sebep olabilecek deprem üretebilir mi? Tabii ki üretebilir” dedi.

 Prof. Dr. Ramazan Sever Malatya için acı gerçeği açıkladı! Zemini riskli! Yüksek binalar tehlike saçıyor!

YÜKSEK BİNALAR TEHLİKE SAÇIYOR

Artıgerçek'te yer alan habere göre; yüksek binaların deprem için risk oluşturduğunu vurgulayan Sever, ''6 Şubat depreminden 6 ay önce Malatya Kent Konseyi’nin düzenlediği bir kongreye katıldım. Yerel yöneticilerden bazı arkadaşlar 'biz binalara ruhsat verirken çok sağlam olduklarını görüyoruz, onun için ruhsat veriyoruz.

10-14 katlı binalar risk oluşturmuyor' diye bana çıkışmışlardı. Bir bilim insanı olarak hâlâ hayretle izliyorum. Doğu Anadolu Bölgesi’nin Malatya gibi en riskli bölgelerinden olan Erzurum’da bile 10 katlı binalar yapılmaya başlandı. Yüksek binalar büyük risk oluşturuyor. Buna çok dikkat etmek gerekiyor” dedi.

ZEMİNİ RİSKLİ

Sever, Malatya’nın Yeşilyurt, Kale, Bostanbaşı, İkizce’de deprem fayına rastlamadığını ancak 6 Şubat depremlerinin küçük fay hatlarını canlandırdığını tespit ettiklerini ve bu küçük fay hatlarının sayısının arttığını söyledi. Malatya’nın zemininin de sıkıntılı olduğuna dikkat çeken Sever, "Çok gevşek, depreme dayanıklı olmayan bir zemin üzerinde yaşıyoruz.

Malatya’da Çöşnük, Hasanbey Caddesi, Fuzuli Caddesi, Temelli Caddesi, Bostanbaşı, Kayalık’ta kentsel dönüşümle ilgili yapılan kazı alanlarına gittim. Hiçbirinde ana kaya görünmüyor.

Dolayısıyla Malatya’nın zemini de riskli. En sağlam zemin Cengiz Topel Caddesi, Paşaköşkü Mahallesi, Başharık Mahallesi’nin yüksek kesimleri. Eosen kalkerlerine sahip oldukları için buralar çok daha güvenli"  ifadelerini kullandı. 

Dün 4.7 büyüklüğünde sallanmıştı! Rize'de büyük deprem olur mu? Yeni araştırmalar ortaya çıktı!

Deprem bölgesinde rezerv alan uygulaması bitiyor mu? Mahkemeden peş peşe yürütmeyi durdurma kararı çıkıyor! 

Geri Dön