Kent Haberleri

Prof. Dr. Süleyman Pampal'dan flaş İstanbul uyarısı: Büyük İstanbul depremi geliyor! Tam 50 bin bina...

Uzman isimler peş peşe Türkiye'nin depremselliğine ilişkin açıklamalarda bulunurken; beklenen büyük İstanbul depremi de sık sık gündem oluyor. Prof. Dr. Süleyman Pampal'dan flaş İstanbul uyarısı: Büyük İstanbul depremi geliyor! Tam 50 bin bina... Fakat, Türkiye'nin birçok bölgesi için deprem tehlikesi geçmiş sayılmaz

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 şehri etkileyen deprem bölgesinde enkaz kaldırma çalışmaları sürüyor. Fakat, Türkiye'nin birçok bölgesi için deprem tehlikesi geçmiş sayılmaz. 

Uzman isimler peş peşe Türkiye'nin depremselliğine ilişkin açıklamalarda bulunurken; beklenen büyük İstanbul depremi de sık sık gündem oluyor. 

Profesör Doktor Süleyman Pampal, hem Türkiye'nin deprem riskine hem de büyük İstanbul depremine ilişkin çarpıcı son dakika uyarılarında bulundu. 

Prof. Dr. Süleyman Pampal'dan flaş İstanbul uyarısı: Büyük İstanbul depremi geliyor! Tam 50 bin bina...

AHaber'de yer alan habere göre; "Türkiye'de deprem riski en yüksek yerler neresi?" sorusunu yanıtlayan Prof. Dr. Süleyman Pampal, İstanbul ve Ankara'ya deprem konusunda açık açık uyarıda bulundu. 

Süleyman Pampal, konu ile ilgili yaptığı son dakika açıklamasında "Ankara deprem tehlikesi yüksek alanımız. Ankara aslında dört bir tarafından deprem yaratma potansiyeli olan faylarla çevrelenmiştir" ifadelerine yer verdi. 

İstanbul'a da dikkat çeken Süleyman Pampal, "İstanbul'daki asıl tehlike binalar, 50 bini hasara uğrayacak" dedi ve uzun zamandır bu faylarda yüksek ölçekli bir deprem olmadığına, büyük bir depremin geldiğine dikkat çekti.

Açıklamasında "Yani kuzeyindeki kuzey Anadolu fayına 80-100 kilometre hemen güneyinden Niğde'den Bor'dan başlayıp Aksaray- Şereflikoçhisar üzerimden Haymana ve Ankara'ya kadar gelen Tuz Gölü fayı uzun yıllardır enerji biriktiriyor. 7 ve üzeri deprem üretme kapasitesi var. Hemen batısında Eskişehir fay zonu var" diye konuşan Pampal, İstanbul depreminin de tetiklenmeye ihtiyacı olmadığını belirtti. 

Prof. Dr. Süleyman Pampal'dan flaş İstanbul uyarısı: Büyük İstanbul depremi geliyor! Tam 50 bin bina...

İSTANBUL DEPREMİ GELİYOR MU? 

Prof. Dr. Süleyman Pampal, beklenen büüyk İstanbul depremi ile ilgili yaptığı açıklamasında, "İstanbul depreminin bana göre artık tetiklenmeye filan ihtiyacı yok. 250 yıllık tekrarlanma süresini doldurdu. 1866 depremini yaratan orta Marmara fayı kırılmak üzere İstanbul depremi geliyor yani" diye konuştu Batı Anadolu Bölgesinin de kıpkırmızı olduğuna değindi. 

"İç Anadolu, Doğu Anadolu, Marmara, Ege... Ama İstanbul bambaşka bir sorunla daha karşı karşıya" diyen Pampal, bu sorunu da açıkladı.

İstanbul'un yapı stokunun çok kötü olduğuna vurgu yapan Süleyman Pampal, açıklamasında, "İstanbul'ın yapı stoku çok çok kötü. O deniz kumu, çakılı o kadar kötü ki o tuz çimentonun tutucu özelliğini anormal etkiliyor. Ayrıca deniz kumu çakılı yuvarlak olur o yüzden çimento onu bağlayamaz denizden çıkarılan kimyasallı toprak onlar. Çimentonun özeliklerini bozan şeyler! Beton kalitesinin çok düşük olduğunu, korozyonun olduğunu görüyoruz" dedi ve yaklaşık 50 bin binanın hasar göreceğinin düşünüldüğünü dile getirdi. 

ERZİNCAN VE BİNGÖL'E DİKKAT

"Kuzey Anadolu fay hattı ile Doğu Anadolu fay hattının kesişiminde bulunan ve 100 yıl içinde 20 depremle sarsılan Erzincan ve Bingöl bölgesinde de risk yüksek" açıklamasında bulunan Pampal, su fayının kırılarak Karlıova-Erzincan arasında deprem oluşturabileceğine ya da Malatya-Elazığ-Ovacık fayının kırılarak deprem yaratabileceğine dikkat çekti. 

Pampal, açıklamasında, "Bingöl'ün kuzeyi güneyinde sismik boşluk var onlardan biri dolabilir. Hatay'ın çevresinde tehlike yükseldi yani bu iki depremin kırıldığı bölgelerin sınırında tehlike ve riskler daha çok arttı" diye konuştu. 

Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili de konuşan Pampal, "Japonya'da daha büyük depremler oluyor ama bizdeki kadar bina yıkılmıyor" yorumlarının olduğunu belirtetek bunun yanlış olduğuna ve karada yaşanan depremlerle okyanuslarda yaşanan depremlerin kıyaslanmasının yanlış olduğuna vurgu yaptı. 

Pampal, Kahramanmaraş depremlerini "(Kahramanmaraş) Bu deprem müthiş bir yıkıma yol açtı. Bir kere büyüklüğü çok fazla yüzeye yakın. 7-10 km veriliyor ki, Marmara depremi 15-17 km derindeydi. Deprem ne kadar yüzeye yakın yerde kırılmaya başlar ve sığ olursa o kadar yıkıcı etkide olur o çevrede. Yani Marmara depreminin 2 katı süre ve 10 katı daha büyük ivme. 2 katı neredeyse ve doğal olarak yapıların hepsi alüvyon zeminin üstüne yani bu depremi 3'le çarpın" diyerek değerlendiriyor. 

İstanbul'da depremin eli kulağında! Prof. Dr. Naci Görür peş peşe açıkladı: İstanbul depremi kaç şiddetinde olacak?

Konut, arsa ve ahır yapımı geri ödeme şartları peş peşe belli oldu! Depremden etkilenenler dikkat! AFAD resmen açıkladı!

TOKİ 2023 kura takvimi belli oldu mu? İl il yeni kuralar ne zaman çekilecek? Başvuru yapanlara peş peşe açıklama geldi!