Prof.Ercan: Deprem Gemlik'te 11 bin binayı yıkabilir
İTÜ Jeofizik Bölümü'nden Prof.Dr. Ahmet Ercan, İmralı Adası yakınlarında 6.2 ile 6.6 arasında değişen büyüklüğünde bir deprem beklendiğini, Gemlik’in de etkileyeceğini söyledi.
İstanbul Teknik Üniversitesi Jeofizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ahmet Ercan, Bursa’nın Gemlik İlçesi’nde düzenlenen panelde yaptığı konuşmada, İmralı Adası yakınlarında 6.2 ile 6.6 arasında değişen büyüklüğünde bir deprem beklendiğini ve bunun Gemlik’i de etkileyeceğini söyledi.
Gemlik Belediyesinin düzenlediği ’Kentsel Dönüşüm ve Deprem’ konulu panele konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Ahmet Ercan, Gemlik İlçesi’nde kısa zamanda büyük bir deprem riski olmadığını söyledi. Prof. Dr. Ercan, "Ben buraya 4 yıl önce gelmiştim. Gemlik’te birçok şeyin değiştiğini gördüm. Daha önce ’çukur Gemlik tepelere taşınsın ve buralar yeşillik olsun, zeytinliklerle çukur alan değiştirilsin’ demiştik. Bu düşüncenin Gemlik’te kabul görmesi beni sevindirdi. Gemlik’in özellikle Cumhuriyet Mahallesi’ne doğru Gemlik’in kaydırılmasını olumlu buldum. Kısa bir süre içinde Gemlik çukurluk alandan taşınmayacak olursa, Gölcük’teki deneyimlerin aynısını burada yaşayacağız. Gemlik’te ivedi bir deprem olacağına ilişkin hiç bir belirti yoktur. Gemlik’te büyük deprem olacağı yönündeki söylentilerini şaşkınlıkla karşılıyorum. Gemlik’te İstanbul kolu, Gemlik-İznik kolu ve Bursa kolu fay hattını düşünecek olursak deprem sakıncası en az olan koludur. Çok büyük bir deprem Gemlik’te beklenmiyor" dedi.
İMRALI ÖNÜNDE DEPREM
İmralı Adası’nın önünde Gemlik’i etkileyecek bir deprem beklendiğini söyleyen Prof. Dr. Ercan, "Bunun süresini henüz bilmiyoruz. Ancak büyüklüğü konusunda 6.2 ile 6.6 şiddetinde olur. Gemlik ve Mudanya’da bu depremden etkilenir. Çünkü 250 kilometre alandaki depremlerden Gemlik etkilenmektedir. Gemlik bir jöle üzerine oturuyor. Gemlik’in tarihi, M.Ö. 2 binli yıllara kadar gidiyor. Eski Gemlik genellikle tepelere yerleşmiştir. Çukur alan ise ticaret için kullanılmıştır. Osmanlı döneminde de öyle kullanıldı. 1970’ten sonraki yapılaşmalar sulak alana kurulan yıkılacak evlerle dolmuştur" dedi.
"ŞU ANDA DEPREM OLSA GEMLİK’TE 11 BİN KİŞİ ÖLÜR"
Şu anda Gemlik’te bir deprem olması halinde 11 bin kişinin ölebileceğini ifade eden Prof. Dr. Ercan, bunun büyük bir dram olacağını, Gemlik’in sırtlara taşınmasının bir tercih olayı değil, bir zorunluluk olduğunu belirtti. Taşınmanın yasal bir güvenceye oturtulması gerektiğini hatırlatan Prof. Dr. Ercan, Gemlik ilçesinin bir an önce taşınması gerektiğini vurguladı.
"BU YIL TEMEL ATACAĞIZ"
Yeni Gemlik’in inşaası için bu yıl temel atılacağını söyleyen Gemlik Belediye Başkanı Ak Parti’li Refik Yılmaz, "Van depreminde hükümetimiz 1 yılda 17 bin 500 konut yaptı ve Van’ı daha güvenli bir bölgeye taşıdı. Gemlik’te de bizim 11 bin konuta ihtiyacımız var. 4 büyük mahallemizde yaşayan 50 bin kişinin hayatının risk olduğunu zaten biliyoruz. Özel sektör ve TOKİ’nin desteğiyle yeni Gemlik projesini en kısa sürede hayata geçireceğiz. Vatandaşlarımız buna razı. Çünkü konut yapılacak alanlar daha güvenli ve deniz manzaralı alanlar. Daha değerli. Vatandaşlarımız bundan daha karlı çıkacak. Binlerce talep var. Biz bu talepleri karşılamakta zorlanırız. TOKİ ile bu yıl içinde temel atmış olacağız. İlk etapta 825 konut projemiz var. Bu bir başlangıç olacak. İkinci etap ise makilik alanda olacak. Makilik alanında yasal zemine oturtulması gerekiyor. Bu yasanın da seçimlerden önce çıkması bekleniyor" dedi.
Hürriyet