05 / 11 / 2024

Gemlik'te 50 bin kişi riskli binalarda yaşıyor!

Gemlik'te 50 bin kişi riskli binalarda yaşıyor!

GEMPORT'taki hisse satışıyla ilgili özel açıklamalarda bulunan Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz acı ve çarpıcı bir gerçeği de gözler önüne serdi: “Gemlik’te 50 bin vatandaşımız 'Tabutluk' tabir edilen binalarda yaşıyor.”




GEMPORT'taki hisse satışıyla ilgili özel açıklamalarda bulunan Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz acı ve çarpıcı bir gerçeği de gözler önüne serdi: “Gemlik’te 50 bin vatandaşımız 'Tabutluk' tabir edilen binalarda yaşıyor.”


Geçtiğimiz hafta Gemlik Belediyesi’nin, GEMPORT A.Ş.’de bulanan yüzde 13.39’luk hissesini satması muhalefetin tepkilerine yol açmıştı. GEMPORT A.Ş. hakkında bilgi almak adına, Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz’ı makamında ziyaret ettik.  Gemlik Limanı GEMPORT A.Ş.’deki belediyenin hisselerinin satış konusu ile ilgili sorularımızı açık yüreklilikle cevaplayan Başkan Yılmaz, belediyeye bir faydası olmayan; kağıt üzerindeki hisseleri satarak değerlendirdiklerini söyledi.


PARALAR TOPLU KONUT İÇİN


Gemlik’te yaşayan 50 bin vatandaşın 'Tabutluk' diye tabir edilen binalarda yaşadığını dile getiren Başkan Yılmaz, GEMPORT hisselerinin satışından elde edilecek paranın toplu konut yapımına harcanacağını belirtti. Yılmaz şunları söyledi: “Hakim ortak 170 milyon dolarlık yatırım yapacağım, bu nedenle sermaye artışına gideceğim. 170 milyon dolarlık bu yatırımın yüzde 13,5’i 20 milyon doları geçiyor. Bu da bugünkü kurla 66 milyonun liranın üzerinde bir rakama tekabül ediyor. Genel bütçemiz 54 milyon lira. Personel giderleri, vergiler, sigorta primleri v.s. kalemleri bundan çıktıktan sonra geriye 12 milyon liralık yatırım bütçemiz kalıyor.


Hakim ortak 1,5 sene önce hisse artışı talep ettiğinde, önümde 3 yıllık bir hizmet dönemi için toplam yatırım bütçem 36 milyon lira. Şirketin isteği sermaye artışı 60 milyon. 3 yıllık yatırım bütçemin tamamını yatırsam bile yetmiyor."



NEDEN ÜSTÜNE PARA KOYALIM


"Muhalefet; 'Şirketin diğer şirketlerine borç olarak verdiği nakit parası var. Önce bu parayı yatırım için kullansın’ diyor" diyerek açıklamalarına devam eden Yılmaz, "Bilindiği gibi yüzde 51 hisseyi elinde bulunduran hissedar, şirkette istediği kararı alabiliyor. Siz Azınlık hissedar olarak alınan bu karara ancak muhalefet şehri koyabiliyorsunuz. Biz de belediye olarak dedik ki; şirkette var olan haklarımızdan yararlanamıyoruz. Neden üstüne para koyalım. Bırakın 60 milyonu, ödemeyi, 40 da, 20 de olsa niye ödeyelim. Para varsa vatandaşımıza hizmet yapalım” şeklinde konuştu.


Deprem bölgesinin tam göbeğindeyiz


Gemlik’e depremsellik açısından bakıldığında, en çok konuta ihtiyaç duyulan ilçelerin başında geldiğini bildiren Başkan Yılmaz, Gemlik’te en az 50 bin vatandaşın 'Tabutluk' diye tabir edilen risk altındaki binalarda yaşadığını yineledi. Şu anda ilçenin en büyük sorununun konut olduğunu ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti: “Bir tarafta 100 milyonun üzerinde bir kaynağınız var. Bunu hakim ortak dilediği gibi kullanıyor. Tasarrufta bulunuyor, kendi şirketlerine faizle borç veriyor, canı isterse kar payı veriyor, istemezse vermiyor. Siz bu kaynaktan mahrumsunuz. Konuya ticari bir mantıkla bakıldığında; hiç bir basiretli tüccar, elindeki 100 milyonu bir başkasına verip, ‘Benim kafam çalışmıyor, ben bu parayı işletemiyorum, al şu parayı sen işlet, dilersen de bana kar payı ver dilemezsen verme’ der mi? Demez. Şu andaki Türk Ticaret Kanunu tam da, bu söylediğim duruma birebir uyuyor. Azınlık ortaksınız, kağıt üzerinde bir servetiniz var. Ama hiçbir yetkininiz yok kullanamıyorsunuz."


MUHALEFET ÇARPITIYOR


İlçenin de pek çok hizmete ihtiyacı olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Dedik ki; sermaye artırımına gidip yatırıma katılamayız ve istediğiniz rakamın yarısı bile olsa veremeyiz. Bunun bize bir faydası yok. En iyisi şirket hisselerimizi en iyi değerden satalım, elde ettiğimiz parayla, ihtiyaç duyulan hizmetleri, biran önce devreye sokalım. Bağımsız bir firmaya hisselerimizin değerlendirmesini yaptırdık. Hissemizin değeri 1,5 yıl önce satışa çıkardığımız 32 milyon dolar civarında, yanı o zamanki kur ile 103 milyon lira yapıyordu. Aynı tarihlerde de GEMPORT firması da Asliye Ticaret Mahkemesi kanalıyla bir değer tespiti yaptırmış, onların ki de 70 milyon lira çıkmış. Şimdi muhalefet konuyu çarpıtıyor" dedi.


103 milyonu nasıl harcayacaksın?


Belediye olarak kentin 4-5 km doğusunda 970 konutluk toplu konut projeleri olduğunu, bu projeye geçen yıl 17 bin kişinin talepte bulunduğunu ifade eden Başkan Yılmaz, “Biz bu proje ile yapılan talebin sadece 1/17’sini karşılamış olacağız. Cihatlı Mahallesi'nde içinde ilkokulu, orta okulu, sağlık ocağını, camisini, sosyal tesisleri, spor ve yürüyüş parkurları ile ticari üniteleriyle ayrık nizam 5 kat ve yer yer 6 kat olarak projelendirdiğimiz yüksek standartlı bir mahalleyi tamamen bu parayla kuracağız. Tabi bu para dönüşecek. Bin konutu yaptığımızda bu konutların yarısını satacağız, yarısını da Gemlik ovası diye tabir ettiğimiz Dr. Ziya Kaya, Hamidiye, Eşref Dinçer, Osmaniye mahallesi gibi zemini kötü bu bölgede yaşayan vatandaşımızın evlerini deprem testi yaptırıp, risk raporu alanlarla değiştirmeyi planladık. Bu mahallelerde belirlenecek riskli konutları yıkıp mahalle meydanı yapacağız. Böylece mahalleler seyreltilmiş nefes alır bir mahalleye dönüşecek.”


YENİ KONUTU AL, ESKİSİNİ VER


'Şirketimizin başladığı inşaatlarda biten daireleri satmayacağız' diyen Yılmaz, "Balık Pazarı mahallemizde oturup da, hali hazırda depreme dayananlıklı olmayan evlerle onları takas yapacağız. Belediye olarak yaptığımız konutlarda kar amacı gütmüyoruz. Öncelikle Balık Pazarı semtinde yaşayan vatandaşlarımızın çürük binalarına karşılık vereceğiz. Onlardan aldığımız binaları yıkıp yerine bina değil yeşil alan yapacağız. Çok sıkışık olan mahalleleri bu yöntemle seyrelteceğiz. Belediyeci olarak bu yöntemle Balık Pazarı, Kayhan, Orhan iye, Demir Subaşı, Yeni Mahalle, Halit Paşa mahallelerinde inanın bir çocuk salıncağı, kaydırağı koymak istesek yer yok. Sokaklar 5 metre etrafı binalarla dolu. Yapacağımız konutları, bu mahallelerdeki çürük binalarla takas edip onların yerine mahalle meydanı yapacağız.


ZEYTİN MÜZESİ PROJESİ


Balık pazarında Bizim Zeytin müzesi projemiz var.  Orada harap vaziyette şaraphane, hangar var. Etrafları 3-4-5 katlı binalar var.  Büyükşehir Belediye Başkanımızla konuşup buraların kamulaştırılması için anlaştık. Şaraphanenin etrafındaki konutların sahipleriyle oturup konuşacağız. İsteyenin evinin yerine ev, istemeyenin de evinin parasını verip kamulaştıracağız. Yerlerine zeytin müzesi yapacağız.  Bunun hemen yanı başında Papazın Mektebi, yanı başında tarihi Atatürk ilkokulu, Paşa Konağı var. Paşa konağı ile Papaz’ın Mektebi arasındaki eski binaları kamulaştırıp yıkarak Balık Pazarı’nın tarihi dokusunu ortaya çıkaracağız" şeklinde konuştu.


Gemlik’in tarihi dokusu


'Gemlik’te bulunan çınarların etrafındaki evleri yıkarak, bu çınarları İnkaya çınarı gibi cazibe merkezleri haline getirmeyi planlıyoruz' diye açıklamasına devam eden Yılmaz, Gemlik’i güzelleştirmek, nefes alır hale getirmek amacıyla yapılan tüm plan ve projelerin Büyükşehir tarafından desteklendiğini de kaydetti.


YIKA YIKA GÜZELLEŞTİRECEĞİZ


Yılmaz, “Gemliğin tarihi dokusu ağırlıkla Balık Pazarı semtidir. Hükümet konağını AVM’ye taşıyacağız. Defterdarlıktan takas işlemleri ile ilgili dosya bakanlığa gönderildi. Bir aksilik olmaz, devir işlemleri bittikten sonra Hükümet konağını yıkıp yerini meydan yapacağız. Şehri güzelleştirmek, nefes aldırmak için yıkmak mecburiyetindeyiz. Şimdiye kadar kimse dokunmamış kalıcı çözüm aranamamış. Yıkmadan olmuyor” diye konuştu.


A Gazete


Geri Dön