Ekonomi

Profesör Özgür Demirtaş'tan borsayla ilgili dikkat çeken yorum

Borsada yaşananlar ekonomi çevrelerinden tepki çekmeye devam ediyor. Ünlü Profesör Özgür Demirtaş, "kimin yaptığı belli" derken Atilla Yeşilada da Bakan Nebati'yi sert eleştirdi.  Durdurulmazlarsa Türkiye için daha ağır bedelleri olur" açıklamasının bir benzeri de ünlü ekonomist Özgür Demirtaş'tan geldi

Borsa İstanbul'un eski yöneticilerinden Tunç Dinçay'ın "Dolarda operasyon yapan ekip borsaya geldi. Durdurulmazlarsa Türkiye için daha ağır bedelleri olur" açıklamasının bir benzeri de ünlü ekonomist Özgür Demirtaş'tan geldi. Ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş,  Borsa İstanbul'da temelli bir dayanağı olmadan yükselen bankacılık hisselerinde yaşananlardan sorumlu olan kişilerin bilindiğini ima ederek bu kişilerin yargılanması gerektiğini söyledi. Sosyal medya hesabından bir açıklama yapan Demirtaş, küçük yatırımcının bu işten büyük zarar gördüğünü ifade etti. Borsada yaşananların eğitimli insanlar tarafından net olarak bilindiğini ancak küçük yatırımcının bu işten en büyük zararı gördüğünü ifade eden Demirtaş, "Kimin işlem yaptığı belli. Kim türev piyasasında işlem açıp, ardından küçük bankaların likid olmayan hisseleriyle oynamış. Açıklayın. Yargılayın" ifadesini kullandı. Prof.Dr. Özgür Demirtaş, sermaye piyasası şeffaf olmayan ülkelerin kalkınamayacağını dile getirdi.

Borsada yaşananları değerlendiren Ekonomist Atilla Yeşilada ise AKP'nin borsaya yeni giren 1 milyona yakın bireysel ve küçük yatırımcının oyunu kaybedebileceğini söyledi.  Mesele Ekonomi adlı Youtube kanalında değerlendirmelerde bulunan Yeşilada, Hazine ve maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin yatırımcıyı borsaya yönlendiren açıklamalarını da eleştirerek, borsadaki bu durumun devam etmesi halinde borsada kayıplar yaşayan yatırımcının AKP'ye oy vermeyeceğini ve Borsa'nın gelecekteki 10 yılının da parlak olmayacağını ileri sürdü.

Borsada olanlarla ilgil 2 teori var

Borsa İstanbul'da yaşananlarla ilgili iki teorinin olduğunu ifade eden Yeşilada, birinci teorinin; kamunun isteği ve örgütlenmesi altında bazı paraların hissilere yönlendirilmiş olabileceği olduğunu söyledi. İkince teoriye göre ise bazı manipülatörlerin bir araya gelerek VİOP'ta bankacılık hisselerini kaldıraçlı pozisyonlarla borsayı yukarı yönlendirmiş olabileceklerini kaydeden Yeşilada, "Sonra da oyun bitince bunlar tasfiye oldu. Bu iki teorinin hangisi doğru bilemiyorum" şeklinde konuştu.

Küçük yatırımcnın canı yandı

En büyük hatanın kamuda olduğunu SPK ve Borsa İstanbul'un yöneticilerinin görevlerini layıkıyla yerine getirmediklerini dile getiren Yeşilada, "Devlet erkânından birinin insanları riskli yatırımlara yönlendirmesi çok çirkin bir davranış' dedi. Yeşilada, "Ben ortalamada bu ralliye katılanların zararda olduğunu düşünmüyorum. Ama yüksek fiyatlardan alım yapanların canı çok yandı" diye konuştu.

 

Borsa İstanbul'un eski genel müdüründen şok iddialar

Borsa İstanbul'da kritik gelişme! İnceleme başlatıldı, patronlar zarar edecek! 

Borsa çok sert düştü, düşüşün ardındaki sebep ne?