Sektörel

Proje gayrimenkul yatırım fonu düzenlemesi konuta erişilebilirliği artıracak, kentsel dönüşümü hızlandıracak!

SPK’nın proje gayrimenkul yatırım fonu düzenlemesi yüksek faiz ve fiyat ortamında yatırımcıya fırsat kapısını araladı. Düzenlemenin, konuta erişilebilirliği artırması ve kentsel dönüşümü hızlandırması bekleniyor. İşte ayrıntılar...

Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) kurulmasının önünü açtığı proje gayrimenkul yatırım fonları (Proje GYF) yüksek faiz ve fiyatlar sebebiyle konut alamayan yatırımcılar için resmen bir fırsat penceresi oluşturdu. 

Ekonomimcom köşe yazarı Vahap Munyar, bugünkü köşesinde Alternatif portföy yönetim şirketi Re-Pie Portföy'ün Yönetim Kurulu Başkanı Emre Çamlıbel'in gayrimenkul sektöründeki düzenlemeler ile ilgili açıklamalarını kaleme aldı.

Emre Çamlıbel, "Türkiye'de GYF'ler sayesinde yatırımcılar, kendi başlarına alamayacakları AVM'lere, otel, lojistik veya iş merkezi gibi ticari mülklere, konut projelerine ya da her tür arsaya yatırım gerçekleştirebiliyor" diye konuştu. 

Uzun yıllar Soyak Holding üst yönetiminde bulunan Dr. M. Emre Çamlıbel, gayrimenkul sektöründe faaliyetleri olan Caner Bingölve gayrimenkul sektörünün yanı sıra teknolojiye de odaklanan Mehmet Ali Ergin’in yolları alternatif yatırım fonlarıyla ilgili mevzuat çalışmalarında kesişmişti. Mevzuat yürürlüğe girdikten sonra Çamlıbel, Bingöl ve Ergin, birlikte bir karar aldı ve 2015'te ilk adım atılarak Re-Pie Portföy Yönetim A.Ş. kuruldu. 

Ardından 2017'de de gayrimenkul yatırım fonu kuruldu ve girişim sermayesi yatırım fonları ile menkul kıymet yatırım fonları da devreye girdi.

Re-Pie Portföy'ün Yönetim Kurulu Başkanı Emre Çamlıbel, Türkiye'de GYF'ler sayesinde yatırımcıların gayrimenkullerin değer artışından ve kira gelirinden faydalanabildiğine dikkat çekti ve "SPK'nın son yaptığı 'proje GYF' düzenlemesi sayesinde konut piyasasına yönelen likidite artacak, piyasanın şeffaflığı gelişecek ve özellikle İstanbul gibi yerlerde kentsel dönüşüm hız kazanacak" dedi. 

Emre Çamlıbel, son düzenlemeyle GYF'lere getirilen vergi yükünün sermaye piyasalarının derinliğini etkileyebileceğinin altını çizdi, Gelir İdaresi'nin düzenlemeyi tekrar gözden geçirmesini istidiklerini söyledi.

Küresel çapta başlaması beklenen faiz indirimlerinin alternatif yatırım fonlarını daha da büyüteceğine dikkat çeken Çamlıbel, şunları söyledi: 

"Gelişmiş ülkelerde faiz indirimine paralel şekilde yatırım iştahında artış olacak. Türkiye girişim ekosisteminin de bundan pay almasını öngörüyoruz. Girişim sermayesi yatırım fonları (GSYF) sayesinde yatırımcılar, başarılı girişimlerin ve yatırımların desteklenmesine katkıda bulunarak, ekonomik büyüme ve inovasyonun teşvik edilmesine yardımcı oluyor. GSYF'ler alternatif getiri arayan kurumsal ve bireysel yatırımcılar için de riskli ama uzun vadede yüksek getiri vadediyor."

Dünyada 24.8 trilyon dolar düzeyinde olan küresel alternatif yatırım fonlarının büyüklüğü Temmuz ayı itibarıyla, 1 senede yüzde 154 büyüdü ve 283 milyar TL'ye ulaştı. Bunun içinde Girişim Sermayesi Yatırım Fonları'nın toplam büyüklüğü 184 milyar TL, Gayrimenkul Yatırım Fonları'nın büyüklüğü ise 99 milyar TL seviyesinde oldu. 

Çamlıbel, GSYF yatırımı ile uluslararası başarı yakalayan girişimlerin yatırımcısını yüksek performansları ile memnun etmesinin yanı sıra, bu fonların avantajlarının gittikçe fark edilmesinin BES'lerin GSYF'lere olan ilginin artması ve SPK'nın fonların gelişimi için getirdiği düzenlemelerin yer aldığını söyledi.

Re-Pie Portföy’ün 40 adet girişim sermayesi yatırım fonunun (GSYF) toplam büyüklüğünün 37,63 milyar TL'yi aştığına vurgu yapan Çamlıbel, GSYF pazarında payının yüzde 20.43’ü bulduğunu, 36 adet olan gayrimenkul yatırım fonunun (GYF) toplam büyüklüğünün de 25,51 milyar TL'ye çıktığını, GYF pazarında paylarının yüzde 25,70 olduğunu belirtti. 

Emre Çamlıbel, "Proje GYF’lerin sağlayacağı finansmanla birlikte konut arzının artması, buna bağlı olarak da konut fiyatları üzerindeki yukarı yönlü piyasa baskısının azaltılması öngörülüyor" dedi ve bu şekilde konuta erişilebilirliğin de artırılmasının hedeflendiğini söyledi. 

Deprem araştırmacısından Helen yayı uyarısı: İstanbul'un altına kadar gidiyor, Güney Batı kıyı illerinde önlem alınmalı!

Ev sahipleri denetim altında! Kira sözleşmelerinde yeni dönem başlıyor!

Çok çalışan emekliye yüksek maaş! Milyonlarca emekliyi ilgilendiriyor: Bu şekilde olursa...