20 / 05 / 2024

Projeler Londra'da yarıştı, kazanan mimari oldu!

Projeler Londra'da yarıştı, kazanan mimari oldu!

Geçtiğimiz hafta Londra'da yapılan Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri'nde Avrupa'dan Afrika'ya sayısız proje birbiriyle yarıştı. Barselona'daki çiçek pazarından Johannesburg'taki stadyuma kadar renk



Gökkuşağı gibi çiçek pazarı

Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri'nin en renkli projelerinden biri Barselona Çiçek Pazarı oldu. Çiçeklerin yanı sıra mimarisi ile de renklendirilen proje Willy Muller Mimarlık tarafından hayata geçirildi. Çok açılı ilginç şekilli çatısı ve renkli dış cephesi ile her mevsim Barselona'da çiçek gibi açacak olan proje güneş enerjisinden yararlanarak daha az enerji harcanmasına da yardımcı olacak.İlginç mimarisi ve renkli görünümü ile dikkat çeken yapı, Japon mimar Toyo Ito tarafından yapılan Barselona Fuar alanı, Pritzker ödüllü mimar Richard Rogers tarafından yapılan Hesperia Tower ile Ricardo Bofill tarafından yapılan Barselona Havaalanı Dış Hatlar terminaline komşu bulunuyor.

Afrika'nın en popüler karma projesi

Güney Afrika'nın son döemde en çok konuşulan projelerinden biri olan Melrose Arch karma mimarinin en başarılı örneklerinden birini oluşturuyor. Bu nedenle de Afrika'nın en iyi karma projesi dalında ödüle layık görüldü. İçeriisnde 5 yıldızlı Taj Hotel, bir alışveriş merkezi ve üst katlarında rezidanslardan oluşan proje 2009 yılında kapılarını açtı. Açıldığı andan itibaren ise Johannesburg'un en çok ilgi gören projelerinden biri oldu. dhk Mimarlık ile Boogertman and Partners Mimarlık'ın ortak olarak yaptığı proje perakende alanında da çeşitli ödüller kazanmıştı.

Futbol şampiyonasına ev sahipliği yaptı, ödülü kaptı

Güney Afrika'nın ne prestijli spor kompleksi projelerinden FNB Stadyumu olarak da bilinen proje Afrika'nın en iyi sosyal projesi seçildi. Johannesburg Belediyesi tarafından Boogertman Urban Edge& Partners Mimarlık tarafından çizildi. 2010 Dünya Futbol Şampiyonasına da ev sahipliği yapan stadyum 2 bin 500 kişi ağırlama kapasitesine sahip.

Bükreş'in sade ama şık ofis projesi

Willbrook Management tarafından geliştirilen Romanya'nın en iyi karma projelerinden biri olan Willbrook Platinum İş ve Kongre merkezi projesi sade ve şehrin yapısıyla özdeşleşen tasarımıyla Avrupa'nın en iyi karma projelerinden biri seçildi. Yeşil bina teknolojileriyle hayata geçirile projede kare şeklindeki sıradan tasarımına rağmen bazı göz alıcı tasarım unsurlarına sahip. 38 bin metrekare kiralanabilir alana sahip proje 100 araçlık otoparka da sahip olacak. Beyaz rengi ile dikkat çeken proje çevresinde 4 bin metrekarelik yeşil alanı ile renklendiriliyor.

Portekiz'in kişiselleştirilmiş bağ evleri

Avrupa'nın çok üniteli en iyi mimari ödüllerinden biri Portekiz'deki L'AND Vineyard projesine verildi. Portekizli turizm şirketi Sousa Cunhal Turismo'nun projesi olan L'AND butik ev, otel ve hemen yanında üzüm bağlarından oluşuyor. Portekiz'in Alentejo bölgesinde 66 hektar alan üzerine yapılan proje geniş bir alana yayılan yemyeşil bir proje. Şarap kültürünün ana temayı oluşturduğu proje, içerisinde butik bir otel, kişiselleştirilmiş evler ile rezidanslardan meydana geliyor. Londra merkezli Sergison Bates Mimarlık şirketi tarafından hayata geçirilen projede her ünite kendine özel araziye sahip. Ünitelerin birbiriyle olan ilişkisi ise 66 hektarlık alan üzerinde ev sahipleri için onlara özel bir dünya yaratıyor.

Dinamik otomobil showroom'u

Domus D Mimarlık tarafından hayata geçirilen Motor Cross Emporium projesi üç boyutlu iç tasarımı Asya Pasifik bölgesinin en iyi iç mimari projesi ödülünü aldı. Sarı, kırmızı ve pembe tonlarından oluşan canlı renklerin hayat kattığı proje, bir otomobil showroomundan oluşuyor. Fütüristik bir bakış açısıyla hayata geçirilen proje dinamik yapısıyla mimari çevrelerin dikkatini çekti.
Sabah/Dilek TAŞ 


Geri Dön