Genel

Projelere Hazine garantisi ekonomiye doping yapar!

Dev projelere yeniden Hazine garantisi verilmesinin kamuoyundaki yankıları sürüyor. Finans çevrelerine göre bu garanti ekonomik aktiviteyi destekleyecek. Cari açığın finansmanın da da bir rahatlama sağlayacak.

13 yıl aradan sonra dev projelere yeniden Hazine garantisi verilmesine ilişkin tartışmalar sürüyor. Bazı çevreler Hazine garantisine ‘kamunun borç yükünü artıracağı ve şeffaflığı bozacağı’ gerekçesiyle karşı çıksa da finansçılar aynı görüşte değil… Finans çevrelerine göre bu garanti kısa vadede ekonomik aktiviteyi destekleyecek.   

Başta inşaat olmak üzere bu sektöre bağlı alt sektörlerde de bir canlanma olacağını belirten uzmanlar, Hazine garantisinin yurtdışından kredi bulmayı kolaylaştıracağını belirterek, “Gelen krediler cari açığın finansmanına gidecek. Kısa vadeli pozitif bir rahatlık sağlayacak” diyorlar.   


GARANTİNİN ÜST LİMİTİ 3 MİLYAR DOLAR 


Hazine, tarafından geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmeliğe göre, asgari yatırım tutarı 1 milyar liranın üzerinde olan yap-işlet-devret projeleri ile sağlık ve eğitim bakanlığı tarafından yürütülen 500 milyon doların üzerindeki proje borçlarına Hazine garantisi geldi. Türkiye’de ilk kez uygulanan bu yöntemde Hazine garantisinin toplam üst limiti 3 milyar dolar olacak. Ancak şu ana kadar ilana çıkmış projelerin bu sınırdan muaf tutulacağı belirtildi. 2001 ekonomik krizinin ardından kısıtlanan Hazine garantisi sistemi yeni uygulamada artık dev projelerin tamamlanması için ilgili şirket ve kamu kurumlarına borç garantisi desteği verilmesi çerçevesinde uygulanacak.


ÜÇÜNCÜ HAVALİMANI GARANTİSİ DHMİ'DEN


ULAŞTIRMA, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfü Elvan dün yaptığı açıklamada, “Özellikle 3. havaalanına Hazine garantisi verildiği ifade ediliyor. Bu kesinlikle doğru değildir. Borç Üstlenimin garantisini veren DHMİ'dir. Buda 3396 sayılı Kanunda 2 yıl önce çıkarılmış olan bir düzenlemeyle ilgili bir yetki. Bu yetki o dönemde KİT ve mahalli idarelere verilmiştir” dedi.


KATMA DEĞER YARATACAK


İş Yatırım Genel Müdürü Erdal Aral: Son derece yerinde bir karar. Toplam boyutu 40 milyar dolar olan projeleri konuşuyoruz. Türkiye’nin GSMH’sı  835 milyar dolar. Projeler parça parça çekiliyor, yapılıyor. Yapılan kısım risk olmaktan düşecek. Hazine’ye de ciddi yük olmaz. Ekonomik katma değeri kat ve kat üstünde olur.


CARİ AÇIĞA DA FİNANSE EDER


ATA Portföy Genel Müdürü Mehmet Gerz: Ekonomik aktiviteyi destekleyen bir gelişme. Krediye erişimi kolaylaştırıyor. Yurtdışından bulunan kredi, cari açığı da finanse edecek. Kısa vadede pozitif etkileri olacak. Fakat yıllardır çok dikkat edilen bütçe disiplininden verilen bir taviz olarak da değerlendirilebilir...


Akşam