Ekonomi

Putin'den Türkiye ile ilgili dikkat çeken 'alt yapı' açıklaması!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye'nin önemli bir doğal gaz alt yapısı olduğunu belirterek, Avrupa'daki tüketicilere gidecek doğal gazın fiyatının türkiye'de kurulması planlanını merkezden belirleneceğini söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Avrupa'ya gönderecekleri gazın fiyatının büyük oranda Türkiye'de kurulması beklenen doğalgaz merkezinde belirleneceğini kaydetti.

Putin, "Türkiye'nin doğalgaz altyapısı önemli potansiyele sahip. Kurulacak doğalgaz merkezinde ticaret için elektronik platform gelecek aylarda kurulabilir" diye konuştu.

Rus ekonomisi yüzde 2,5 küçülecek

Rusya'ya yönelik "eşi görülmemiş" yaptırımlar uygulandığını savunan Putin, rezervlerin çalınarak, rublenin çökertilerek ve yıkıcı enflasyon yaratılarak kısa sürede Rus ekonomisinin yok edilmesinin hedeflendiğini söyledi. Bu hedeflere ulaşılamadığını vurgulayan Putin, Rus hükümeti, Rusya Merkez Bankası ve bölgelerin ortak çabaları sayesinde durumu istikrara kavuşturmayı başardıklarını belirtti. Rus ekonomisinin yıl sonu itibarıyla yüzde 2,5 küçülmesinin beklendiğini ifade eden Putin, beklenildiği gibi yüzde 20 küçülme olmayacağını kaydetti.

Rus rublesinin de bu yılın en güçlü para birimlerinden biri haline geldiğini belirten Putin, bu sonucu; sermaye çıkışlarındaki düzenleme, gaz ödemelerini rubleye çevirme şartı, ortaklarla ticarette ulusal para birimlerini etkin bir şekilde kullanma kararlarının ve sorumlu bir mali politika sayesinde elde ettiklerini kaydetti.

"Rusya'nın Avrupa'ya ihracatı arttı"

Rusya'nın, temel ticaret ortaklarıyla arasındaki lojistik ve mali kısıtlamaları kaldıracağını belirten Vladimir Putin, Batılı ülkelerin yaptırımlarla Rusya'yı dünyadaki kalkınmanın kenarına itmeye çalıştığını söyledi. Putin, Rusya'nın kendini tecrit etmeyeceğini, tam tersine, bundan çıkarı olan herkesle iş birliğini genişlettiklerini ifade etti.

Türkiye'nin doğal gazda  önemli bir potansiyeli var

Rusya'nın yaptırımlara rağmen Avrupa Birliği'ne (AB) ihracatını artırdığını kaydeden Putin, Türkiye'de kurulması planlanan doğalgaz merkezine ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. Putin, Türkiye'nin doğalgaz altyapısının önemli potansiyele sahip olduğunu belirterek, kurulacak doğalgaz merkezinde ticaret için elektronik platformun gelecek aylarda kurulabileceğini belirtti. Avrupalı tüketiciler için doğalgaz fiyatının büyük oranda Türkiye'deki merkezde belirleneceğini dile getiren Putin, "Avrupa'nın kendi merkezlerinde olanlar çılgınca. Şimdi de kendi elleriyle yaptıkları için bizi suçlu göstermeye çalışıyorlar" ifadesini kullandı.

'Türkiye gaz fiyatlarını belirleyen ülke olabilir'

Putin'in Türkiye ile ilgili doğal gaz açıklaması büyük yankı uyandırdı