05 / 01 / 2025

QInvest yeni yatırım fonları geliştirecek!

QInvest yeni yatırım fonları geliştirecek!

Yatırım fonu pazarında rekabetin yeni adı faizsiz ürünler oldu. Sene başında Ergo Portföy’ü satın alarak pazara hızlı giriş yapan QInvest, yeni fonlar çıkartarak bir adım öne geçmek istiyor.



Yatırım fonu pazarında rekabetin yeni adı faizsiz ürünler oldu. Sene başında Ergo Portföy’ü satın alarak pazara hızlı giriş yapan QInvest, yeni fonlar çıkartarak bir adım öne geçmek istiyor.


Murat Vanlı titiz, realist ve işini iyi yapan bir yönetici.Bu yargılara varmak elbette kolay değil ancak Vanlı ra­kamların konuştuğu, başarı ve başarısızlığın faturasının anında tahsil edil­diği bir sektörde, portföy yönetimi işinde çalı­şıyor. Aslında Vanlı’mn hikayesi aynı zamanda bugün QInvest’in yüzde 100 iştiraki olan şirke­tin de hikayesi sayılır. Zira şirketin ve Vanlı’mn yolculuğu 2000 yılında İsviçre Sigorta ve EVG Grupları’nm ortaklığı ile kurulan İsviçre Port­föy Yönetimi ile başlıyor. 2001’de şirket SPK’dan Yetki Belgesi’ni alarak faaliyete başlarken Vanlı da kurucu ekipte bulunuyordu. 2006’da Ergo International AG’nin İsviçre Sigorta Grubu’nu satın almasıyla şirket Ergo Grubu’nun bünyesi­ne katıldı ve 2007’de ismini Ergoİsviçre Portföy olarak değiştirdi. Beş yıl içinde Genel Müdür Yardımcısı olan Vanlı 2008’e gelindiğinde Genel Müdürlük koltuğuna oturdu. 2010’da şirketin adı yeniden değişerek Ergo Portföy Yönetimi oldu. 2016’da da son hamle yaşandı ve Ergo Grubu şirketi Katar’m en büyük yatırım bankası olan QInvest’e sattı. Satışta Vanlı başroldeydi ve satıştan sonra üst yönetim işine devam etti.


Murat Vanlı’nm genel müdürlüğü sırasında şirket portföy yönetiminde ne kadar iddialı olduğunu özellikle emeklilik fonlarındaki ba­şarılarıyla ortaya koydu. Her yıl hazırladığımız ve son beş yıllık getiri ortalamasını baz alarak başarılı fonları ve yöneticilerini sıraladığımız Emeklilik Fon Raporu çalışmamızda Vanlı ve ekibi 2010, 2011, 2012, 2013 ve 2014’te hisse senedi fonlarında ve esnek fonlarda birincilik­ler kazandı. Ayrıca yönetimi altındaki portföy miktarını da yaklaşık 2 milyar liraya kadar çı­kartmayı başardı. Bireysel Emeklilik Sistemi’ne katılım fonlarının da dahil olması Vanlı için yeni bir fırsat yarattı ve bu alana girdi. Katılım fonu yönetme kararı QInvest’e kadar uzanan zincirin ilk halkası oldu.


Ergo, Almanya menşeili bir sigorta grubu. 2006’da İsviçre Sigortayı aldıklarında halihazır­daki portföy yönetim şirketinin de yola devam etmesine karar verildi. 2011’e gelindiğinde Vanlı yönetimindeki şirkete ciddi oranda kurumsal portföyler müşteri olarak gelmiş ve portföy içinde Ergo’nun varlıklarım geçmişti. 2015’e gelindiğindeyse şirketin yönetiminde 1,45 mil­yar liralık portföy bulunuyordu. ‘Sigorta’ risk­lerini seve seve almaya hazır olan Ergo için zor bir durum oluştu. Grup Vanlı’ya şirketi satmayı düşündüğünü, görüşmeleri de kendisinin sür­dürmesini istediklerini bildirdi.


İşte tam bu dönemde Vanlı ve ekibi QIn- vest ile ortak bir sukuk fonu çıkartmak için hazırlık yapıyordu. Kayıtlı sermayesi 1 milyar, ödenmiş sermayesi ise 750 milyon dolar olan Katar merkezli QInvest aslında Türk piyasaları için tanıdık bir isim. Katar İslam Bankası’nm iştiraki olan QInvest yatırım bankası 2011’de İstanbul’da bir temsilcilik açmıştı. QInvest’in adı uzun bir süredir Türk bankalarının satın almasında da geçiyordu. Katarlılar Vanlıya şir­keti satın almak istediklerini iletince düğüm çözülmüş oldu. Böylece 2015’in ikinci yarısında Ergo Grubu ve QInvest satın alma işlemleri için masaya oturdu. Her iki taraf da netti ancak gö­rüşmeler altı ay sürdü. Bunun nedeni iki grubun da büyük olması zira pazarlıklar ve alman ka­rarların yönetim kurullarından geçmesi ancak altı ayda tamamlanabildi. Süreç 2016 başında sona erdi ve şirket “QInvest Portföy” adını alarak faaliyetlerine devam etti. Satıştan sonra Ergo Grubu portföy yönetimindeki teknik karşı­lıklarını (yaklaşık 500 milyon lira) çekti. Bunun dışında herhangi bir müşteri kaybı yaşanmadı. Portföydeki tek seferlik bu gerilemeye rağmen QInvest Portföy bugün bağımsızlar arasında ikinci en büyük portföy büyüklüğüne sahip şirket konumunu da korudu. Böylece temsilcilik ofisi ile daha çok ticari alanda faaliyet gösteren QInvest’te piyasaya sıkı bir giriş yapmış oldu.


Vanlı QInvest’in amacının Türkiye’de katılım esaslı fonlar kurarak büyümek olduğuna dik­kat çekiyor. QInvest 2013’te bu işe girmiş ve bu alanda daha az penetrasyon olduğu için hızla büyümek istiyor. Yurtdışmdaki fonlarının top­lam büyüklüğü 350-400 milyon dolar civarında. QInvest TEFAS benzeri açık mimariden oluşan ve dünyada bir ilk olan platform oluşturmuş durumda. QMAP adını verdikleri bu platformda katılım esaslı fonlar satılıyor. Görüldüğü gibi banka, katılım fonları konusuna oldukça yatı­rım yapıyor ve bu alanda hızlı büyümeye önem veriyor. Türkiye bu anlamda QInvest için çok önemli. QInvest’in CEO’su Al-Kawari stratejile­rini anlatırken “Ergo Portföy’ün satın alınması Türkiye pazarına getirebileceğimiz ekspertizi genişletiyor ve derinleştiriyor ve ayrıca Türkiye, Körfez işbirliği Konseyi ve küresel pazarlar ara­sında iş hacmi artışına olanak tanımamızı sağ­lıyor. Satın alımla birlikte şemsiye fonu strateji­leri hali hazırda QInvest Asset Management’m uluslararası fonlarında kullanılan diğer İslami fonları sunmak için bir platform görevi görecek ve Türkiye’deki İslami finans pazarının büyü­mesine katkıda bulunacak” diyor.


Vanlı büyüme stratejisini açıklarken “Emek­lilik fonlarında artık yeni ürüne gerek yok. Orası rüştünü zaten ispat etti. Biz ürün yelpazemizi perakendede geliştirerek rafımızdaki ürün çeşi­dini artırmak istiyoruz” diyor. Elbette satıştaki en önemli ayak, dağıtım kanalı olacak. Önce­likle bir pazarlama ekibi oluşturulmuş bu ay itibarıyla göreve başlamaları planlanıyor. İkinci olarak da daha önce dağıtım yapmamış birkaç kurumsal yapıyla işbirliği anlaşması yapılmak üzere. Vanlı önceliğinin halihazırdaki ürünleri büyütmek ve ürün yelpazesine yenilerini ekle­mek olduğunu söylüyor.


QInvest Portföy Katar sermayesi ve yabancı sermaye ile Türkiye’yi birleştirebilecek bir yapı­ya sahip. Çıkartılacak ürünler vasıtasıyla sadece yurtiçi değil yurtdışmdan da sermaye akışı sağ­lanabilir -ki Vanlı asıl amaçlarının bu köprü işle­vini iyi yapmak olduğuna dikkat çekiyor. Hem klasik yatırım fonu hem de katılım esaslı fonlar pazarında rekabetin yeni bir boyutu yaşanacağı kesin. Özellikle QInvest Türkiye’den bir banka satın alırsa elde edeceği dağıtım ağıyla birlikte çok hızlı bir büyümeye şahit olabiliriz. Vanlı şu andaki hedeflerinin ‘portföy büyüklüğü’ olma­dığını, önce altyapıyı kurmayı ve hem yatırım­cısına hem de şirket sahiplerine sürdürülebilir kazanç sağlamayı istediklerini söylüyor.



Forbes  


Geri Dön