01 / 05 / 2024

Ragıp Buluç: Atakule risk altında!

Ragıp Buluç: Atakule risk altında!

Mimar Ragıp Buluç, Atakule'nin yenileme projesinde iş merkezinin kule kısmının - 20 kotuna inileceğine dair detaylar yer aldığını bildirerek, bu durumun kentin simgesi haline gelen kuleyi yıkılma tehdidiyle karşı karşıya bıraktığını söyledi.



Alakule İş Merkezi'nin yenileme çalışmaları devam ederken, Başkent'in simgesi kule kısmının yıkılma tehdidiyle karşı karşıya olduğu iddia edildi. 


Mimarlar Odası  Ankara  Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan ve Atakule'nin mimarı Ragıp Buluç, yenileme projesinde iş merkezinin kule kısmının - 20 kotuna inileceğine dair detaylar yer aldığını bildirerek, bu durumun kentin simgesi haline gelen kuleyi yıkılma tehdidiyle karşı karşıya bıraktığını söyledi. 


Mimar Ragıp Buluç, kulenin temelinin altına girmenin son derece sakıncalı olduğunu ifade ederek şunları söyledi: "Bunu üç kuruş daha fazla kazanmak için yapıyorlar. Her şeyi para olarak gören bir zihniyet var karşımızda. İnşallah bu bina yıkılır ve yerine hiçbir şey yapılmaz. Parkın içinden çıkan bir kule olarak kalır. Buranın park projesini de bedava yapmaya ve yaptırmaya razıyım. Projeye 1986 yılında başladım. Bu proje için biitün dünyayı gezdim, etüt ettim. 


1,5 yılda proje, 2,5 yılda inşaatı bitti. Atakule 4 yılımı alan bir yapıdır. Bugün bir ayda yıkacaklar. Yıkmanın ne kadar kolay, yapmanın ne kadar zor olduğunu görüyorum ve son derece üzülüyorum. Rant amaçlı yıkılması da canımı sıkıyor. Bu AVM'yi büyütme politikasıdır. Yıksınlar ve burası park olarak kalsın, AVM olmasın." Buluç'un avukatı Mustafa Büyükavcıoğlu ise, konuyu hukuki açıdan değerlendirerek şöyle konuştu: "Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun 16. maddesindeki hükme göre, siz eserin bütünlüğünü bozamazsınız, eseri değiştiremezsiniz. 


Mimarın eser üzerinde böyle bir manevi hakkı var. Mimarın, eserinin kendi projesinden daha değişik bir hale getirilmesini men etme hakkı var. 


Bu projeye, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun 16. maddesine aykırılık nedeniyle Ankara 4. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'nde yok etmeyi men etmek için bir dava açtık. Tedbir talebemiz de var. Dava henüz inceleme aşamasında. Ayrıca Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü'nün bu ada parsele ilişkin bugüne kadar verdiği yıkım kararlan da hukuka aykırı." 


Ankara Başkent


Geri Dön