Ekonomi

Ragıp Paşa Köşkü icradan satışa çıktı! İşte 116 yıllık tarihi köşke biçilen fiyat

İstanbul'un Kadıköy semtinde 116 yıl önce inşa ettirilen Ragıp Paşa Köşkü, mahkeme kararıyla satışa çıktı. İşte icratan ihaleyle satışa çıkan köşk için istenen rakam ve köşkün tarihine ilişkin detaylar....Osmanlı'nın son dönemi ve Cumhuriyet'e tanıklık eden köşkün sahipleri köşke uzun süre atıl vaziyette bıraktıktan sonra mahkeme kararıyla satılması konusunda uzlaştı

İstanbul'un Kadıköy ilçesi Caddebostan Sahili'nde yer alan ve halk arasında Perili Köşk olarak bilinen Ragıp Paşa Köşkü icradan satışa çıkarıldı. Osmanlı'nın son dönemi ve Cumhuriyet'e tanıklık eden köşkün sahipleri köşke uzun süre atıl vaziyette bıraktıktan sonra mahkeme kararıyla satılması konusunda uzlaştı.

Anadolu 25.İcra Hukuk Mahkemesi kararıyla icra yoluyla yeni sahibine satılacak köşkü almak isteyenlerin ise 449 milyon lira bedel ödemesi gerekiyor.

Kadıköy'ün tarihi ve simge binaları arasında en dikkat çeken yapısı olarak dikkat çeken köşk, Osmanlı İmparatorluğu Padişahı 2. Abdülhamid'in mabeyincisi Ragıp Paşa tarafından Sirkeci Garı'nın da mimarı olan Prusyalı August Carl Friedrich Jasmund'a 1906'da inşa ettirilmişti.

O günden bugüne geçen 116 yıllık süreçte tarihe tanıklık eden ve önemli mimari izlere sahip Ragıp Paşa Köşkü satışa çıkarılacakyeni sahibini bekliyor. Tapusu Edibe Çiftçi'ye ait olan köşk, Anadolu 25.İcra Hukuk Mahkemesi kararıyla 449 milyon 436 bin 491 lira değer biçilerek satışa çıkartıldı.

Tarihi Ragıp Paşa Köşkü'nün icradan satış ihalesi önümüzdeki 2 Eylül Cuma günü yapılacak. İlk ihalede alıcı çıkmaması durumunda ise satış ihalesi 3 Ekim Pazartesi tarihinde yeniden yapılacak. 27 dönüm arazi üzerinde yıllardır atıl şekilde duran Ragıp Paşa Köşkü'nün tavanlarında altın varaklar ve deniz tarafına inşa edilmiş bir kulesi bulunuyor.   

Köşkün ilk sahibi Ragıp Paşa, 1920 yılında evin içinde hayatını kaybetti. Ragıp Paşa'nın ölümünden sonra köşk önce avukat İbrahim Ali Bey'e, daha sonra ise Çiftçiler ailesine satıldı. Tahsin Çiftçi'nin ölümünden sonra ise köşke miras yoluyla Hakan Mehmet Çiftçi ve Hatice Ayşe Çiftçi sahip oldu.

Çok kaliteli bir işçiliğe sahip köşkün mimarisi o nispette pahalıdır. Odaların döşemeleri önce on santim kalınlığında pres edilmiş kömür plakalarıyla kaplanmış, üzeri kalın bir mantar tabakasıyla örtülmüş, üstü de Viyana'dan getirilen çok kaliteli bir parke ile döşenmişti. Köşkün tavanları ise ince altın varaklarla süslenmiştir.