Sektörel

Tarihi 'Perili Köşk' 449 milyon liraya icradan satıldı!

İstanbul Kadıköy'de "Saray Yavrusu", "Küçük Dolmabahçe", ve "Perili Köşk" gibi adlarla anılan tarihi Ragıp Paşa Köşkü, 449 milyon liraya icradan satıldı.Geçen mart ayında Anadolu 25

Tarihi Perili Köşk 449 milyon 363 bin 500 TL'ye icradan satıldı. Geçen mart ayında Anadolu 25. İcra Dairesince belirlenen 449 milyon 363 bin 491 lira 71 kuruştan satışa sunulan köşk, açık artırma usulüyle 449 milyon 363 bin 500 liralık teklif veren İş Bankasına satıldı. Anadolu 1 No'lu Mezat Salonu'nda düzenlenen açık artırmaya sadece alacaklı olan İş Bankası katıldı.

 

Ragıp Paşa Köşkü'nün sahiplerinin avukatlarınca pazartesi günü satışa itiraz edileceği belirtildi. Peki tarihi köşkün özellikleri neler, mahkeme kararının detayları ne oldu? İşte ayrıntılar...

SİMGE YAPILARINDAN BİRİ " PERİLİ KÖŞK"

İstanbul'un simge yapılarından biri olan köşk, Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamid'in mabeyincisi Ragıp Paşa tarafından Sirkeci Garı'nın da mimarı olan Prusyalı August Carl Friedrich Jasmund'a 1906 yılında yaptırıldı. 116 yıllık geçmişe sahip Ragıp Paşa Köşkü'nün hisseleri Hakan Mehmet Çiftçi, kuzeni Hatice Ayşe Paksoy ile geçen sene yaşamını yitiren Meral Edibe Çiftçi'ye aitti.

Yapı; Caddebostan sahilinde, 27 dönümlük arazide 2 köşk ve bir selamlık binası olarak inşa edilmiştir. Daha sade yapılmış olan köşk Ragıp Paşa’nın kızı Tevhide Hanım, diğeri ise Ragıp Sarıca için inşa edilmiştir. Son derece zevkli ve bilgili olan paşa, yaptırdığı büyük binalarda zevkini ve kültürünü simgelemiştir. Selamlık binası tek katlı ve kara tarafındadır.

Caddebostan Plajı’nın bitişiğindeki her iki bina bir bodrum ve üç kat şeklinde inşaa edilmiştir. Her iki bina da tamamen kagir olup, bodrum dışındaki cephelerde ahşap kaplamalarla kaplanmıştır.

Balkon ve pencere panjurlarında ahşap işçiliği oldukca dikkat çekmektedir. İlk etapta tavanlarda Rum ustalar tarafından yapılan altın varaklı işlemeler göze çarpmaktadır.

Köşkün tüm mermerleri İtalya’dan, iç döşeme parkeleri ise Viyana’dan getirtilmiştir. Ragıp Paşa’nın köşkünün sahil tarafında bir saat kulesi yer almaktadır. Sahil yolu inşaatı sırasında yapının yol kenarındaki selamlık binası yıkılmıştır.

MAHKEME KARARI ŞU ŞEKİLDE

Mülk sahibi hakkında başlatılan icra takibi nedeniyle İstanbul Anadolu 25. İcra Hukuk Mahkemesi satışına karar verilen köşkün, icra müdürlüklerince yürütülen kıymet takdir çalışmaları kapsamında, tarihi binası, köşkün sit alanı olan arazisi, müştemilatı, bahçesinde yer alan ağaç ve bitki türleri ayrı ayrı değerlendirilmişti. Bu doğrultuda, 449 milyon 363 bin 491 lira 71 kuruş muhammen bedel belirlenmişti.

Ankara'nın göbeğinde 4+1 daire ihale ile satılıyor! Sakın kaçırmayın...

BİM Cuma kataloğu yayımlandı! BİM'de bugün neler var? İşte BİM aktüel kataloğu 2 Eylül 2022 fiyat listesi...

DSİ en az ilkokul mezunu, 18-50 yaş arası, KPSS şartsız işçi alacağını duyurdu! Başvurular başladı elinizi çabuk tutun!