27 / 11 / 2024

Ramazan Davulcuoğlu: Mobilyada KDV indirimi devam etsin

Ramazan Davulcuoğlu: Mobilyada KDV indirimi devam etsin

Türkiye'nin en batıdaki sanayicilerinden İzmirli Alfemo'nun patronu Ramazan Davulcuoğlu, hükümetin demokratik açılım çıkışının son derece cesur olduğunu belirterek, kararı desteklememenin imkansız olduğunu ifade




Ramazan Davulcuoğlu... İş dünyası onu İzmirli Alfemo'nun patronu olarak biliyor. Ama o aslında bir hukukçu ve babasının vefatından sonra en büyüğü 16 yaşında olan 3 kardeşin el ele vererek yarattığı 100 milyon liralık bir ciroyu yönetiyor. Davulcuoğlu, Türkiye'nin en batısındaki sanayici olarak en doğuya da destek veriyor. Hükümetin demokratik açılımına batılı sanayiciler olarak tam destek verdiklerini belirten Davulcuoğlu, Türkiye'nin yurtdışındaki itibarının bu dönemde hiç olmadığı kadar arttığını belirtti. KDV indiriminin uzatılmasını da isteyen Davulcuoğlu, krizde işsiz kalan 25 bin çalışandan 15 binin indirim sayesinde işine geri döndüğünü, süre uzatımıyla geri kalanların da işe alınacağını söyledi. Davulcuoğlu, ailesi adına sorularımızı yanıtladı:

o Sektöre can simidi olan KDV indiriminde süre bitmek üzere. Ne diyorsunuz bu duruma?

2008 son yarısı ve 2009'un ilk 3 ayı sektörde gerilemeler yaşandı. Ancak mobilyada KDV'nin indirilmesiyle birlikte 3-4 yılın en iyi aylarını yaşadık. Hatta son  6 ayda da çok iyi giden bir çizgi var. KDV indiriminin devamını istiyoruz. Çünkü 250 bin çalışanı olan sektörde 25 bin kişi işinden oldu. İndirimin ardından artan satışlarla birlikte 15 bin insan geri alındı. Devam ederse belki de tüm çıkarılanlar işine kavuşacak. Üstelik sektör durgun döneme giriyor, bu istihdama ve üretime olumsuz yansır.

o Küresel ekonomik krizi nasıl geçiriyorsunuz, rakamlara bakınca ortaya nasıl bir tablo çıkıyor?

Sektör genelindeki sıkıntıya karşın şirket olarak kriz bize yansımadı. Hatta bu dönemde yatırım yapıyoruz, istihdam yaratıyoruz. Satışlarımız arttı, üretime yetişemediğimiz dönemler oluyor. En iyi kaliteyi, en ekonomik şartlarda sunmaya çalışıyoruz. Az kâr marjı, iyi tasarım, doğru lokasyon bunu getirdi. Geçen yılı 100 milyon lira ciro ile kapattık, bu yıl bu rakamı yüzde 20 daha artıracağız.

o Çin... Hâlâ tehlike mi Türkiye için?

Çin'den ürün getirmek isteyen yakın coğrafyamızdaki ülkeler yüzde 20'ye yakın navlun ödemek zorunda. Bu çok ciddi bir maliyet. Çin, ABD pazarında Türkiye'ye zarar verebilir belki ama bunun dışındaki alanlarda hele ki sektörümüzde tehlike olarak görmüyoruz.

o İhracat...

İhracatta son 3 aylık rakamlar     2008 rakamlarını geçer hale geldi. Şam, Irak, İran, Hollanda, Azerbaycan mağazalarımız var. Hindistan'a da mal vermeye başladık. Afrika'da Fas, Mısır, Cezayir, Libya gibi ülkelerdeyiz. 62 ülkeye mal verir hale geldik. Balkan ülkeleriyle görüşüyoruz. Yurtiçinde 120'si konsept olmak üzere 300 satış mağazamız, yurtdışında 40 konsept mağazamız var. 2009'u 32 mağaza açarak kapatıyoruz.

o Batılı bir sanayici olarak demokratik açılımı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Açılım şarttı. Biz çalışanlarımızla, bayilerimizle zaten hep birlikteyiz. Sanki bir fark varmış gibi bir hava yaratılıyor ama herkes bu ülke içinde çalışıyor, koşuyor. Ayrılık gayrılık yok. Hükümetin bu konudaki cesaretli adımını desteklememek mümkün değil. Herkes üzerine düşen görevi yapmalı. Bu tarihi bir görev. Herkes bunun bilincinde olmalı. Başka bir alternatif huzursuzluk demek kan, demek istikrarsızlık demek. Hükümetin cesur bu kararını destekliyorum.

o Afrika açılımı...

Alternatif pazarlar yaratmak çok önemli. TUSKON  3 yıl önce Afrika pazarını Türk iş adamının ayağına taşıdı. Hatta karşı gelenler oldu. Bazı kesimler `zengin ABD varken aç Afrika'da ne işiniz var' diye tepki gösterdiler. Eğer Afrika pazarlarına yönelme olmasaydı görüyoruz ki ihracatın durumu bu krizde çok daha kötü olacaktı. Dış ticarete ve ilgili bakanlıklara da bu desteğini unutmamak lazım. TUSKON kritik bir dönemde alıcıyla satıcıyı buluşturdu, bu çok önemli örnek alınması gereken bir inovasyondur.

Sanayici en şanslı dönemini yaşıyor

Son 2 dönemdir istikrarlı bir hükümet var karşımızda. Bu bizim için büyük zenginlik. Son 3-4 yıldır yaşadığımız rahatlığı ve itibarı hiç bir dönemde yaşamadık. Türk firmalarına yaklaşımı bakışı değişti. Dinamik bir yapıda çalışıyorlar, tüm bakanlar sürekli dışarıda çok yoğun bir tempoda çalışıyorlar. İş adamının derdini dert ediyorlar, bizi dinliyorlar, kolaylıkla da ulaşabiliyoruz.

Türk sanayicisi için şanslı bir dönemden geçiyoruz.

Mobilya nisanda patlama yaşayacak

Makine parkurunu yeniledik, modülerde kapasitemizi yüzde 40 artıracak. 2.5 milyon dolarlık bir yatırım yaptık. 32 mağazanın yatırımı da 80-100 bin dolar civarında tutuyor. Toplamda 4-5 milyon dolarlık bir yatırımla 2009'u kapatmış oluyoruz. 2010 yılına ilişkin de bastırılımış olan talebin nisanla birlike aynı 2001 krizinden sonra yaşadığı 2003'teki zıplama gibi bir zıplama yaşayacağız.

16 yaşında devraldı

Ali Bey büyüğümüz, bu başarı onun. Babamız 78'de vefat ettiğinde Ali Bey 16 yaşında, ben 11 yaşında kardeşimiz  Şaban Bey de 9 yaşındaydı. Ağabeyimiz, 16 yaşında babalık yaptı işi devraldı ve bugünlere geldik.

Star/Fulya Erdem


Geri Dön