Sektörel

Rami esnafı Rami Kışlası'nı TOKİ'ye satıyor

Gıda toptancıları, Hazine'nin yani tüm İstanbulluların malı olan Rami Kışlası'nı 2 bin ev karşılığı TOKİ'ye veriyor. TOKİ de buraya beton binalar dikecek. Kışlayı sadece Başbakan kurtarabilir

Şimdi sıra geldi Rami Kışlası'na... Gıda toptancıları, gıda satışını bıraktı, şimdi de Rami Kışlası'nı TOKİ'ye satıyor... Kimin malını kime satıyorlar belirsiz ama pazarlık müthiş! Toptancılar, kamunun (Hazine'nin/İstanbulluların/tüm vatandaşların) malı, tarihi Rami Kışlası'nı TOKİ'ye 2 bin ev karşılığı devrediyor.
Toptancılar Rami Kışlası'nın bahçesinde geçici olarak kurulan barakalardan çıkacaklar ama barakadan çıkma karşılığı TOKİ'den birer bedava ev ve de ucuz fiyatla birer de işyeri istediler. TOKİ de Rami Kışlası bahçesine konutları dikmek için "Evet" dedi.

Rami Kışlası III. Mustafa döneminde (1757-1774) yaptırıldı. II. Mahmut döneminde (1808-1839) yenilendi. Kışla son şeklini II. Abdulhamit döneminde(1876-1909) aldı. Cumhuriyet döneminde 1960 yılına kadar askeri amaçla kullanılan kışla birinci grup tarihi eser niteliğinde.

1965 yılında Haliç projesi çerçevesinde Unkapanı'ndaki toptancı dükkânlarının temizlenmesine karar verilince, Rami Kışlası'nın 200 dönümlük bahçesinde gıda toptancıları için Dalan'ın emriyle 1500 baraka inşa ettirildi. Esnaf buraya taşındı.

Beton binalar dikilecek
Rami Kışlası'nın binaları güzel ama kışlanın cazibesini artıran çok geniş talim alanı. Bu boş alana TOKİ beton binalar dikecek. Böylece İstanbul'un bir boş alanı hem de tarihi bir alanı yok olacak.
Bunun benzerlerini daha önceleri çok gördük. Hazine'ye ait bir toprak parçasını şu veya bu şekilde kullananlar onu sahiplenerek hemen ranta çeviriyorlar.

Beşiktaş'taki Akaretler'in arka bahçeleri futbolculara antrenman sahası olarak tahsis edildi. Futbol kulubü Koza İnşaat ile anlaştı: Bu alanda beton kuleler yükseldi. Futbolcuların antrenman sahası olarak kullandığı İstanbul'un tarihi Fulya Çayırı'nı futbol kulübü Aşçıoğlu İnşaat'a verdi. Burada gökdelenler ve iş merkezleri inşa edildi. Dolmabahçe Sarayı'nın arka bahçesine Swissotel oldu. Dolmabahçe'de üzerine geçici olarak gösteri çadırı kondurulan Hazine arsasında şimdi koskoca beton bir alışveriş merkezi var.

İstanbul'da bir karış boş yer gösteriniz... TOKİ bina diktirmek için hazır bekliyor.
Yazıktır. Günahtır. İstanbul gibi büyük şehirlerin, kalabalık şehirlerin nefes alacak boş arsalara, parklara ihtiyacı vardır.

Kaderi Erdoğan'a bağlı
TOKİ'yi durdurmaya kimsenin gücü yetmiyor. Daha önce de yazdım. Bu konuda eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve eski Kasımpaşalı olarak gücü yeter ise sadece Sayın R. T. Erdoğan'ın gücü yeter.
Mısır'ın Akdeniz kıyısındaki İskenderiye şehri çirkin, bakımsız ve çok katlı binalarıyla hiçbir özelliği olmayan bir şehir halinde iken, tarihi İskenderiye Kütüphanesi'nin yerine yakınlarda inşa edilen "İskenderiye Kütüphanesi" binası şehri cazibe merkezi yaptı.

Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül, Mısır Arap Cumhuriyeti'ne yaptığı iki günlük gezinin son günü İskenderiye Kütüphanesi'ni ziyaret etti.

Bu ziyaret sırasında hükümete yakın bir yetkili bana, Sayın R. T. Erdoğan'ın, İstanbul'da Rami Kışlası'nın bulunduğu alanda İskenderiye Kütüphanesi'nden daha görkemli bir kütüphane yapılması için ilgililere talimat verdiğini, İstanbul'daki önemli yazma eserlerin bu kütüphanede toplanacağını söyledi. Ben de bu köşede bunları yazdım (19.1.2008)

İşte bunun içindir ki, tekrar ediyorum: Rami Kışlası'nın kaderi de Sayın R. T. Erdoğan'ın elinde. Ataköy sahilleri gibi Rami Kışlası'nı da rantçıların elinden kurtarabilir ise o kurtarabilir.
Güngör Uras/Milliyet