15 / 05 / 2024

Rant vergisini kimler alacak?

Rant vergisini kimler alacak?

Rant vergisi ile bir taşınmazın emsal oranı arttığında taşınmaz adına değer artış payı alınması hedefleniyor. Peki, ödenen bu rant vergisi nereye gidecek? Rant vergisini kimler alacak?



Rant vergisini kimler alacak?

Rant vergisi; kentle ilgili, kentte yaşamaktan kaynaklanan veya şehir ekonomisinin oluşturduğu rantların tamamını kapsayan bir vergi türü olarak nitelendiriliyor.


Bakanlık tarafından çalışmaları devam eden rant vergisinde detaylar her geçen gün daha çok netlik kazanıyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da resmen açıkladığı rant vergisinde, binanın emsal oranı arttığında değer artış payı alınması hedefleniyor.


Buna karşın, bir arazinin imara açılmasında da değerin artması halinde yine rant vergisi ödenecek. Değer artışı belediyelerin yaptığı genel imar planı değişikliği ile olabildiği gibi, vatandaş talebi ile de olabiliyor.


Belediyelerin genel plan değişikliğinde yüzde 40 ile 60 arasında belirlenecek oranda değer artış payı alınacakken;  Bireysel plan değişikliklerinde ise yüzde 80 ile yüzde 100 arasında belirlenecek oranda rant vergisi ödenecek. 


Peki, ödenen bu rant vergisi nereye gidecek? Rant vergisini kimler alacak?


Rant vergisini kimler alacak?

Değer artış payını belediyeler dışında bireysel plan değişiklerinde; 


- Yüzde 10’u Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kentsel dönüşüm hesabına, 

- Yüzde 10’u tarihi, kültürel ve doğal dokuyu korumaya yönelik olarak valiliğin sosyal duyarlılık hesabına,

- Yüzde 10’u ise ilgili belediyenin kentsel dönüşüm hesabına yatırılacak.


11 soruda rant vergisi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön