Emlak Terimleri

Rayiç Bedel Nedir? Rayiç bedel nasıl hesaplanır?

Rayiç bedelin ne olduğu ve rayiç bedelin nasıl hesaplandığı ev veya mülk almak isteyenlerce merak edilmektedir. İşte Rayiç bedeline dair detaylar!Ancak bu bedel bazı kriterlere göre farklılık göstermektedir

Rayiç bedeli, halk arasında bilinen tabir ile satın alınacak ya da satılacak malın güncel değeridir. Ancak bu bedel bazı kriterlere göre farklılık göstermektedir.

İşte farklılık gösteren o kriterler ve rayiç bedeline dair araştırılan ayrıntılar…

RAYİÇ BEDEL NEDİR?

Rayiç bedelin tanımı alınacak veya satılacak bir malın güncel fiyatıdır yani değeridir. Daha net açıklamak gerekirse bir malın pazar değeri olarak tanımlanabilir. Bu bedel ile alınacak veya satılacak taşınmaz malın pazar değerinin altında işlem görmesi önlenir.

Rayiç bedel genellikle arsa, ev gibi taşınmaz gayrimenkullerin pazar değerlerinin altında satılmasını engellemek için kullanılsa da araç piyasası içinde kullanılabiliyor.

Kanunlar ile rayiç bedel, satılacak taşınmazların 8.9.1983 tarihli ve 2886 sayılı Devlet İhale Kanununda ve 29.6.2001 tarihli ve 4706 sayılı Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun hükümlerinde tespit ve takdir edilen bedel olarak geçmektedir.

RAYİÇ BEDEL NASIL HESAPLANIR?

Mülkün rayiç bedel kolaylıkla hesaplanabilir. Öncelikle kendiniz rayiç bedeli hesaplamak istiyorsanız çevrede bulunan 3 farklı konutun metrekaresini ve fiyatını öğrenmelisiniz. Daha sonra Seçilen evlerin fiyatları ve metrekareleri toplanır. Sonra ortaya çıkan fiyat toplam metre kareye bölünür. Sonra fiyat evin metrekare bazında fiyatını belirler. Ancak bu rayiç bedel hesaplaması belediyelerden alabileceğiniz asıl bedelle aynı çıkmayabilir. Bunun sebebi ise mülkün manzarası, çevresindeki okul, AVM, hastane gibi sosyal ihtiyaçlar hatta toplu taşımaya yani ulaşım gibi kriterler ve bulunduğu semtin güvenliğinden binanın depreme dayanıklılığına kadar pek çok kriterin göz önünde bulundurulmalıdır.

RAYİÇ BEDEL HESAPLANIRKEN HANGİ KRİTERLER DİKKATE ALINIR?

Rayiç bedel sahip olduğunuz konutun güncel bedelini, güncel koşulları göz önünde bulundurarak hesaplanır. İşte bu koşullardan bazıları:

Araçlar için de geçerli olan koşullar şöyledir;

TOKİ Ağustos 100 bin konut projesine nasıl başvuru yapılır? 2022 TOKİ başvuruları ne zaman

Peugeot 208 Temmuz 2022 fiyat listesi! Peugeot modelleri ve kampanyalı 0 km fiyat listesi!

2022 Temmuz zammıyla bedelli askerlik ne kadar oldu? Yeni bedelli askerlik ücreti kaç TL?