02 / 05 / 2024

Raylı toplu taşımanın bulunduğu bölgelerde kiralar sabitleniyor!

Raylı toplu taşımanın bulunduğu bölgelerde kiralar sabitleniyor!

Trafik yoğunluğunun durma noktasına geldiği İstanbul'da, raylı toplu taşımanın bulunduğu bölgelerdeki konutlara vatandaşların ilgisi artıyor. Şehir dışına yönelim de merkezlerdeki kira fiyatlarının sabitlenmesine neden oluyor...




RAYLI toplu taşımanın geçtiği, şehir merkezine uzak lokasyonlardaki gayrimenkulerin değeri artarken, merkezlerdeki konutlardaki kiralar da standarda oturuyor. Öyle ki şehir merkezindeki yüksek kiralar artık yerini daha stabil ve ulaşılabilir kiralara bıraktı. Raylı sistemdeki vaktinde gidip gelme, ulaşım sürelerinin dakikalarla ifade edilmesi kiracıları yeni konut projelerine yönlendiriyor. Büyük şehirlerdeki en büyük sorunların başında gelen ulaşıma çözüm olan raylı sistemin ulaştığı noktalardaki gayrimenkul fiyatları ve kiralar, merkezdeki kiraların yerinde saymasına neden oluyor. 


Arnavutköy, Kayabaşı, Halkalı, Kartal, Çekmeköy, Tuzla gibi ilçeler raylı sisteme entegre olunca hem konutların hem de işyerlerinin fiyatlarında ve kiralarında ciddi artışlar gözlemleniyor. Örneğin Kayabaşı'nda kurulan binlerce toplu konutun fiyatları 100 bin liradan 400 bin liraya ulaştı bile. 


KİRACILAR EV SAHİBİ OLUYOR 

YENİ sitelerdeki evlerin kredi maliyetleri şehir merkezindeki yüksek ev kiralarına eşitlenince kiracıların da ev alma çabaları kaçınılmaz hale geldi. Şehir merkezinde konut kiraları 700-800 liradan başlayıp 2-3 bin liraya kadar çıkarken, uydu kentlerdeki daireler için 100 bin lira kredi kullanacak bir kişinin aylık ödemesi bin 200 - bin 500 lira arasında kalıyor. Böyle olunca da kiracılar ev sahibi olmayı tercih ediyor. 



VAROL NALBANT/Star Gazetesi


Geri Dön