28 / 04 / 2024

Recep Tayyip Erdoğan: 20 yılda 6,5 milyon yapıyı dönüştüreceğiz!

 Recep Tayyip Erdoğan: 20 yılda 6,5 milyon yapıyı dönüştüreceğiz!

Recep Tayyip Erdoğan, güçlü şehirleri sağlam taşlar inşa etmez, güçlü şehirleri güçlü insanlar inşa eder. Biz ise böyle şehirlerin hayalini kuruyoruz şeklinde konuştu...




Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Tabiattan aldığımız kadar tabiata vermeyi, bize bir emanet olan tabiatı en iyi şekilde muhafaza etmeyi kendimiz için, gelecek nesiler için, partimiz ve hükümetimiz için vazgeçilmez bir sorumluluk olarak görüyoruz'' dedi. 

     Başbakan Erdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın  Ankara  Spor Salonu'nda düzenlenen çevre yatırımları açılışı ve temizlik-denetim araçları dağıtımı töreninde yaptığı konuşmada, şehirleri şehir yapan unsurun insan olduğunu, insanın huzuru, mutluluğu ve güvenliği olduğunu ve şehirlerin insanlarla zenginleştiğini söyledi. 

     ''Bizde şehir şöyle bir şeydir ki merhum Ahmet Hamdi Tanpınar'ın deyimiyle konuşurken sohbetinize girer, yaşantımızı etkiler, rüyalarımıza, hülyalarımıza istikamet verir'' diyen Erdoğan, çamurun içinde ya da asfaltın üzerinde oynayan bir çocuk ile ulu bir çınarın gölgesinde oyun oynayan bir çocuğun muhayyilesi, dünyaya Selimiye, Süleymaniye, Fatih ve Hacı Bayram camilerinin penceresinden bakan bir çocuk ile yoğun araç trafiğinin kirli, puslu havanın, sokakta akan kanalizasyonun arasından bakan çocuğun tasavvurunun, sokağa çıktığında korna sesleriyle gürültüyle bağırış çağırış ile karşılanan bir çocukla, sokağa çıktığında sebillerle, çeşmelerle, ağaçlarla huzurlu sokaklarla birbirine gülümseyen, selam veren insanlarla karşılaşan bir çocuğun muhakemesinin aynı olamayacağını vurguladı. 

     ''Güçlü şehirleri sağlam taşlar inşa etmez, güçlü şehirleri güçlü insanlar inşa eder. Biz ise böyle şehirlerin hayalini kuruyoruz'' diyen Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti: 

     ''Selçuklu'da, Osmanlı'da inşa ettiğimiz böyle şehirlerin hayaliyle yaşıyoruz, bizim ecdadımızın inşa ettiği, ecdadımızın yaşadığı, ecdadımızın ilham aldığı o güçlü şehirleri biz bugün aynı şekilde inşa etmek, imar etmek için mücadele veriyoruz. Elbette işimiz hiç kolay değil, nüfusun arttığı, insanların şehirlerde toplandığı, yeni yeni sorunların ortaya çıktığı bir zaman diliminde yaşıyoruz. Bunun yanında maalesef on yıllarca ihmal edilmiş, on yıllar boyunca bilinçsizce tüketilmiş, hırpalanmış, tahrip edilmiş şehirlerimizi tamir etmenin mücadelesini de veriyoruz. Daha en başta temelleri yanlış atılmış, yanlış planlanmış, yanlış büyümüş şehirleri biz bugün farklı bir mecraya sokmak için gayret gösteriyoruz. 'Böyle gelmiş böyle gider' diyemeyiz, eli, kolu bağlı duramayız, kendimizi akıntıya bırakamayız, şehirleri sağdan soldan onarıp, sağına soluna estetik yapıp bununla da yetinemeyiz. Biz, bir zihniyet dönüşününü gerçekleştirip, bunun ilk adımlarını atıp gelecek nesillerin de bu iş üzerinden devam ederek, geleceğin şehirlerini inşa etmelerini istiyor, bunun için uğraşıyoruz. 

     Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'mızı bizim bu tasavvurumuzun, bu arayışımızın, bu mücadelemizin bir tezahürü olarak kurduk. Bizim kendi öz medeniyetimizin en önemli unsuru olan şehircilik anlayışını sağlıklı ve sağlam şekilde tesis edebilmek için bu alana münhasır bir bakanlık ihdas ettik. Hamd olsun kısa süre içinde de bu bakanlığımız yaptığı çalışmalarla ne kadar hayati öneme sahip bir bakanlık olduğunu ispat etti.'' 

     

     -''Gelecek 20 yılda 6,5 milyon yapıyı dönüştürmeyi hedefliyoruz''- 

     

     Başbakan Erdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın afet riskli alanların dönüşümü çerçevesinde 5 Ekim 2012 tarihinde 35 ilde 75 farklı noktada 3 bin 169 binanın dönüşümü çalışmalarının başlatıldığını, Türkiye genelinde riskli binaların yıkıldığını ve bunun devam edeceğini anlatarak, gelecek 20 yılda 6,5 milyon yapıyı dönüştürmeyi hedeflediklerini söyledi. 

     Şehirlerin altyapısını başta sona ele aldıklarını, içme ve atık su sorunlarının kökten çözüldüğünü ve bugün Türkiye'nin nüfusunun yüzde 72'sine atık su arıtma hizmeti verildiğini ifade eden Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu: 

     ''2003 yılında sadece 15 olan katı atık düzenli depolama sayısı bugün 68'e ulaştı. Bu tesislerle 879 belediyede 44 milyon kişiye hizmet veriyoruz, inşallah 2023 yılında belediye sınırlarında yaşayan tüm vatandaşlarımız katı atık hizmeti alabilecek, yani çöp sorunu, çöp depolama sorununu tamamen ortadan kaldırıyoruz. 2012 yılı itibarıyla 956'ya ulaşan geri kazanım tesisleriyle ekonomiye yıllık 1 milyar liralık katma değer sağlıyoruz. Denizlerdeki kirliliği 208 istasyonla ölçüyor, anında gerekli tedbirleri alıyoruz. 2012 yılı itibarıyla 81 ilde 122 noktada hava kalitesi ölçümü yapıyoruz. Ülke genelinin yüzde 97'sinde çevre düzeni planlarını tamamladık. Ülke genelinde 8 bin 400 enerji kimlik belgesi uzmanı yetiştirdik. 2011 yılında enerji kimlik belgesi uygulamasını başlatarak, bugüne kadar 32 bini yeni bina olmak üzere toplam 34 bin 270 binaya enerji kimlik belgesi düzenledik. Artık yeni yapılan binaların enerji tüketimleri eski binalara göre yüzde 40 tasarruf sağlıyor, böylelikle ülkemizde yaşanan enerji kaybını yüzde 16 azaltmayı hedefliyoruz. Yeni binaların denetimini, tapu kadastro çalışmalarını, afet risklerini çok yakından takip ediyor, sağlam, sağlıklı huzurlu binalar inşa ediyor, inşa edilmesini sağlıyoruz.'' 

     

     -''Bize, bizim tarihimize bir tane Mimar Sinan yetmez''- 

     

     Her alanda olduğu gibi çevre ve şehircilik alanında da slogan değil, somut iş ürettiklerine işaret eden Başbakan Erdoğan, ''Tabiattan aldığımız kadar tabiata vermeyi, bize bir emanet olan tabiatı en iyi şekilde muhafaza etmeyi kendimiz için, gelecek nesiler için, partimiz ve hükümetimiz için vazgeçilmez bir sorumluluk olarak görüyoruz'' diye konuştu. 

     Başbakan Erdoğan, bir hedef belirlediklerini ve kendilerinden sora gelecek nesillerin bu yoldan yürüyerek, bu hedeflere doğru emin adımlarla ilerleyerek, çok daha yaşanabilir şehirler inşa edeceklerini, çevreyi çok daha güçlü şekilde muhafaza edeceklerini belirtti. 

     Mimar Sinan ile her zaman iftihar ettiklerini ve etmeye devam edeceklerini söyleyen Erdoğan, ''Gençler, bizim bugün de yarın da yeni Mimar Sinanlara hem de çok sayıda Mimar Sinanlara ihtiyacımız var. Bize, bizim tarihimize bir tane Mimar Sinan yetmez. Bizim Selimiye gibi, Süleymaniye gibi nice muhteşem eserlerimiz bulunuyor, bunlara bakarak, bunların arasında oynayarak büyümüş, bunlar kadar güzel eserler ortaya koyabilecek ustalara ihtiyacımız var. Eğer biz, bu mimarları, bu ustaları yetiştirebilirsek çocuklarımıza, gençlerimize bu vizyonu verebilirsek, Allah'ın izniyle gelecek çok daha farklı olacaktır'' dedi. 

     Erdoğan, açılışı yapılan hizmet ve eserlerin hayırlı olmasını dileyerek, bu hizmet ve eserlerin ortaya çıkmasında emeği geçen başta Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar olmak üzere tüm bakanlık çalışanlarına ve yüklenici firmaların her kademe çalışanlarına teşekkür etti. 

     Başbakan Erdoğan, konuşmasının ardından değişik partilerden 13 belediye başkanına tüm belediyeleri temsilen çevre temizlik ve denetim araçlarının anahtarını teslim etti. 

     Erdoğan, Bosna Hersek Visoko Belediye Başkanı Amra Babic'e de çöp toplama aracının anahtarını verdi. Visoko Belediyesi'ne teslim edilecek araca Babiç ile binen Başbakan Erdoğan, aracı bir süre kullanarak, inceledi. 

     Başbakan Erdoğan daha sonra uzaktan bağlantı yoluyla Ordu, Kahramanmaraş, Afyonkarahisar, İstanbul, Manisa ve Niğde'deki katı atık bertaraf tesisleri ve atık su arıtma tesislerini hizmete açtı. 


AA


Geri Dön