Eğitim

Recep Tayyip Erdoğan: 3'üncü köprüye ihtiyaç var

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "İstanbul Boğazı'na 3. köprü yapılacak " dedi  

İBB'den alınan bilgiye göre Başbakan Erdoğan, 10. Ulaşım Şurası'nda yaptığı konuşmada önümüzdeki 25 yılda Türkiye'ye 350 milyar dolarlık ulaştırma ve haberleşme altyapı yatırımı yapmayı planladıklarını belirterek, "İstanbul için tarihi ve doğal dokuya zarar vermeden 3. köprüye ihtiyaç var" dedi.
"İstanbul'da birkaç havaalanına ihtiyaç var"

"Hedef 2023" sloganıyla gerçekleştirilen 10. Ulaştırma Şurası, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile ulaşım uzmanlarının katılımıyla Haliç Kongre Merkezinde başladı. Şuranın açılışında konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'ye önümüzdeki 25 yıl içinde yaklaşık 350 milyar dolarlık ulaştırma ve haberleşme altyapı yatırımı yapmayı planladıklarını belirterek, havayolu ve denizyolu ulaşımında Türkiye tarihinin en büyük atılımını gerçekleştirdiklerini söyledi. "Bu ülkede uçağa binmek lükstü, bunu lüks olmaktan çıkardık. Artık benim vatandaşlarım uçağa binebiliyor. Hem uçak hem sefer hem de yolcu sayasında büyük bir artış yaşanıyor" diyen Başbakan Erdoğan, "Göreve geldiğimizde Sabiha Gökçen Havaalanı çalışmıyordu, ne yazık ki orada hayvanlar otluyordu ama şimdi Sabiha Gökçen yetmiyor. 31 Ekimde yeni terminal binasının ve yeni haliyle Sabiha Gökçen'in çok daha farklı şekliyle açılışını yapacağız. Şimdi Sabiha Gökçen, sadece yurt içi değil, uluslararası boyutta hizmet veren bir havaalanı haline geliyor. Yetiyor mu, yetmiyor... İstanbulumuza bunun yanında daha birkaç hava alanı daha yapmamız gerekecek. Bu da şu anda hedeflerimiz arasında" şeklinde konuştu.

"Marmaray dünyanın en önemli projelerinden biri..."

Türkiye ve İstanbul'un doğunun batıya, batının da doğuya açılan kapısı olduğunu, bütün ticaret yollarının, göç yollarının, bilginin, kültürün, felsefenin, düşünce trafiğinin ana güzergahı olduğunu vurgulayan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da böyle önemli bir şuranın yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Türkiye'yi gururla deniz ulaşımından havayoluna, karayollarından demiryollarına kadar standartları daha da iyi noktalara taşıdıklarını ifade eden Başbakan Erdoğan, "Marmaray ile iki kıta denizin altından birbirine bağlanırken, Asya ve Avrupa kıtaları da kesintisiz biçimde demiryoluyla birbirine bağlanmış oluyor. Marmaray Projesi, dünyanın en önemli projelerinden biri olarak kayıtlardaki yerini alıyor. Üç milyar dolara mal olacak bu proje bittiğinde Boğaz'ın bir yakasından diğerine geçiş sadece 4 dakikaya düşecek. Her gün bir milyon yolcu bu alt geçitle bir kıtadan bir başka kıtaya taşınacak. Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi'nin de yapımı hızla devam ediyor. Bu proje ve Marmaray tamamlandığında, Pekin'den Londra'ya kadar uzanan `İpek Demiryolu' hayali de gerçeğe dönüşecek. Bu da kıtaları bir birine bağlayan çok önemli bir medeniyet, barış projesidir. Bunun da merkezinde Türkiye'nin olmasından büyük bir gurur duyuyoruz" diye konuştu.

Bağdat demiryolunu, Hicaz demiryolunu inşa etmiş, bu hatlarla İstanbul'u o günün şartlarında çok uzak ülkelere şehirlere bağlamış bir kültürün varisleri olduğumuzun altını çizen Erdoğan, şöyle konuştu; "Cumhriyetin ilk kurulduğu yıllarda da demir yolu inşası hedef olarak belirlendi. Uzun demir yolları ağları inşa edildi. Ne yazık ki bu vizyon devam ettirilmedi. Türkiye demiryolu ulaşımında Cumhuriyetin ilk yıllarındaki vizyonunu sürdüremedi. Hükümetimiz döneminde karayolu ulaşımıyla birlikte demiryolu taşımacılığını da bir devlet politikası haline getirdik. Bu sayede yıllarca konuşulduğu halde bir türlü hayata geçirilmeyen hızlı tren hatları gibi projeleri başlattık. Bu yıl Mart ayında Ankara-Eskişehir arasında yüksek hızlı tren hattını devreye aldık. Şu anda, Eskişehir-Ankara arasındaki ulaşımı, 1 saat 25 dakikada mutlu, huzurlu bir şekilde yapıyoruz. Bunu Ankara'dan seyrederek söylemiyorum. Bizzat açılışında bulunarak, bizzat orada seyahat ederek bunu söylüyorum. Bizzat inşaat çalışmalarını izleyerek söylüyorum. Çünkü bu dönem Ankara'dan dinleyerek, Ankara'dan izleyerek bu işleri yapmak dönemi değil. Bizzat şantiye mühendisi gibi bu işleri takip ederek yürütüyoruz. Geçenlerde Eskişehir-İstanbul etabını bakanımla beraber gittik, çalışmaları yerinde izledik."

"3. Köprü'ye ihtiyaç var..."

"İstanbul için tarihi ve doğal dokuya zarar vermeden 3. köprüye ihtiyaç var, ama burada daha adı duyuldu hemen karşı çıkılıyor" diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü; "Bugün karşı çıkanlar birinci köprüye de karşı çıkmışlardı ama sonra utanmadan, sıkılmadan o birinci köprünün üzerinden seyahat ettiler. İkinci köprüye de karşı çıktılar, sonra utanmadan, sıkılmadan o köprünün üzerinden de geçtiler. Şimdi aynen 3. köprüye de karşı çıkıyorlar. Ne yapılacak, ne edilecek hiç farkında değiller. ABD'de bir nehrin üzerinde 500 metre arayla 3 tane köprü var. Bunlar olmazsa olmaz. Kimler buna karşı çıkıyor biliyor musunuz? Böyle her iki tarafı kapalı olanlar var ya tek istikamette bakanlar var ya işte onlar karşı çıkıyor. İdeolojik kilitlenme var bunlarda. Onunla dünyaya bakıyorlar. İnsan öncelikli bir bakışları yok bunların. Sadece ideolojileri var. O ideoloji insanın ve insanlığın hizmetine bir sokabilseler çok şey değişecek. Yolumuza, kararlı şekilde engelleri aşa aşa devam edeceğiz."

"Hedefimiz 4G teknolojisi..."

Bugünün dünyasında ulaşımı sadece kara deniz ve hava ulaşımı olarak düşünmemek gerektiğini, 21 yüzyılın bilişim yüzyılı olduğu inancından hareketle ulaştırmanın artık bilişimden bağımsız ele alınamayacağını anlatan Erdoğan, "Bu bilişim çağında, kargo, insan ulaşımı, ticari meta, eşya taşımacılığı kadar bilginin ulaşımı, verinin iletimi, datanın aktarımı da büyük önem kazandı. Bilişim yatırımlarını da tamimiyle yenilemeye başladık. Bilişim yatırımlarında ülkemizdeki yatırımları sıfır düzeyinden yok mesafesinden alarak neredeyse süper güç düzeyine taşıdık, taşıyoruz. Türkiye Avrupa'da bilişim altyapısını yenileyen 6. ülke konumunda ve daha yakın bir zamanda 3G teknolojisini başlattık. Hedefimiz 4G teknolojisini de ülkemize kazandırmak. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yıl dönümü olan 2023 yılı bizim için bir başlangıç. Halkımızın nezdinde çok önemli bir karşılığı var. Bu tarihe kadar Türkiye'yi dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasında görmek istiyoruz. Bunu başaracağımıza kesinlikle inanıyorum. Hedeflerimizi gerçekleştirmek adına bıkmadan usanmadan çalışmaya devam edeceğiz. Türkiye olarak önümüzdeki 25 yıl içinde yaklaşık 350 milyar dolarlık ulaştırma ve haberleşme altyapı yatırımı yapmayı planlıyoruz. Bunu neyle yapacağız yap-işlet-devret modeliyle yapacağız. Kamu özel sektör ortaklığıyla yapacağız, genel bütçe imkanlarıyla yapacağız."

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Başbakan Erdoğan; "İstanbul'un dokusuna zarar vermeyen bir köprüye ihtiyaç var"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "İstanbul Boğazı'na 3. köprü yapılacak " dedi

Ulaştırma Şurası'nda konuşan Başbakan Erdoğan İstanbul Boğazı'na 3. köprü yapılacağını söyledi. Muhalefeti ise şöyle eleştirdi: " Onlar birinci ve ikinci köprüye de karşı çıkmışlardı. ancak şimdi utanmadan, sıkılmadan o köprülerin üstünden geçiyorlar.

Ulaştırma Bakanlığınca İstanbul'daki Haliç Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen ve üç gün sürecek olan 10. Ulaştırma Şurası'nın açılış programı dün gerçekleştirildi. Şuranın ilk gününe Başbakan Erdoğan, Bosna Hersek Başbakanı Mustafa Mujezinoviç, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Başmüzakereci Egemen Bağış, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, İstanbul Valisi Muammer Güler, İBB Başkanı Kadir Topbaş, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş katıldı. Şuraya aralarında ABD Merkez Bankası (FED) eski Başkan Yardımcısı Paul Bennett'in de olduğu 120 yabancı üst düzey yetkili de katıldı.

Başbakan Erdoğan açılıştaa yaptığı konuşmada Türkiye'nin tarihi boyunca İpek Yolu, Baharat Yolu ya da Kral Yolu gibi önemli güzergahlara ev sahipliği yaptığını belirterek mevcut ulaştırma çalışmaları ve planlarına ilişkin şu mesajları verdi:

* 1 MİLYON YOLCU TAŞINACAK: Marmaray Projesi ile iki kıtayı denizin altından demiryoluyla birbirine bağladık. Üç milyar dolara mal olacak bu proje bittiğinde Boğaz'ın bir yakasından diğerine geçiş sadece 4 dakikaya düşecek. Her gün bir milyon yolcu bu alt geçitle bir kıtadan bir başka kıtaya taşınacak.

* İPEK YOLU HAYALİ: Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu projesinin yapımı hızla devam ediyor. Bu proje ve Marmaray tamamlandığında, Pekin'den Londra'ya kadar uzanan İpek Demiryolu hayali değerçeğe dönüşecek. Temelini attığımız Ankara-Sivas hattının da Pan-Avrupa 4. ulaşım koridorunun devamını teşkil ediyor. Türkiye sınırları dahilinde yapılan her yatırım aynı zamanda Avrupa'nın Asya'ya, Asya'nın Avrupa'ya, kuzeyin güneye doğru hızlı, güvenli istikrarlı açılımına vesile oluyor.

* HEMEN KARŞI ÇIKIYORLAR: Türkiye olarak önümüzdeki 25 yıl içinde yaklaşık 350 milyar dolarlık ulaştırma ve haberleşme altyapı yatırımı yapmayı planlıyoruz. İstanbul için tarihi ve doğal dokuya zarar vermeden 3. köprüye ihtiyaç var ama burada daha adı duyuldu hemen karşı çıkılıyor.

* SIKILMADAN KULLANIYORLAR: Bugün karşı çıkanlar birinci köprüye de karşı çıkmışlardı ama sonra utanmadan, sıkılmadan o birinci köprünün üzerinden seyahat ettiler. İkinci köprüye de karşı çıktılar, sonra utanmadan, sıkılmadan o köprünün üzerinden de geçtiler. Şimdi aynen 3. köprüye de karşı çıkıyorlar. Ne yapılacak, ne edilecek hiç farkında değiller.

* AT GÖZLÜKLÜLER: ABD'de bir nehrin üzerinde 500 metre arayla 3 tane köprü var. Bunlar olmazsa olmaz. Kimler buna karşı çıkıyor biliyor musunuz? Böyle her iki tarafı kapalı olanlar var ya tek istikamette bakanlar var ya işte onlar karşı çıkıyor.

* YENİ HAVALİMANLARI: Türkiye'de uçağa binmeyi lüks olmaktan çıkardık. Sefer ve yolcu sayısında büyük bir artış yaşandı. Göreve geldiğimizde Sabiha Gökçen Havalimanı çalışmıyordu. Şimdi burası uçak trafiğine yetmiyor. Yeni terminal binasının hizmete girmesinin ardından burası uluslararası boyutta çok daha yoğun hizmet veren bir havaalanı haline gelecek. İstanbulumuza birkaç havaalanı daha yapmamız gerekiyor.

`Öncelik demiryolunda'

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım şuradan çıkacak sonuç bildirgesinin 2023'e giden yolda rehber olacağını söyledi. Ulaştırma Bakanı, toplam 3 bin 500 kişinin katıldığı şuradan çıkacak rehberlikle 2023 yılının Türkiyesi'ni şu şekilde tanımladı:

"Mevcut demiryolu ağının 2 katından daha büyük olduğu, en az 10 otoyolun devreye alındığı, Dünya denizcilik sektöründe doğal liman haline gelen ve en az bir limanı dünyanın en büyük limanları arasında olacak, kendi uydu ve uçaklarını geliştiren, her yıl 100 milyon turisti ağırlayacak ve ulaştırma hasılatı 5 milyar doları bulacak ve ulaştırma alanının genişliğiyle bu alanda ilk 10'a giren ülke olacak."

Bakan Yıldırım en büyük önceliğin demiryollarında olduğunu ve bu alandaki gelişmelerin gerekliliğine dikkat çekti. İstanbul'daki 10. Ulaştırma Şurası 3 gün sürecek.

`Bal bal demekle ağız tatlanmaz'

Başbakan dün, Halkalı'da Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin açılışını da yaptı. Erdoğan burada yaptığı konuşmada hükümetin sağlık politikalarını anlattıktan sonra sigara yasağına da değindi. Erdoğan, ABD'de yaptığı görüşmelerde herkesin kendisine attıkları adımlardan dolayı teşekkür ettiğini söyledi. Özellikle sigara konusunda "Biz bunu bu kadar kolay başaramadık. Siz bunu nasıl bu kadar çabuk başardınız?" dediklerini ifade eden Erdoğan, "Biz de dedik ki 'Bal bal demekle ağız tatlanmaz. Sen bir taraftan sigara içeceksin öbür taraftan sigarayı yasaklayacaksın. Olmaz tabii ki önce kendin içmeyeceksin, ondan sonra ona yasak getireceksin. O zaman başarırsın.' Biz olaya öyle başladık" diye konuştu. Erdoğan, sigara içenlerden sigarayı bırakmalarını istediğini, bugün de bir genel müdürden aynı talepte bulunduğunu ve "Bırakırım" yanıtını aldığını belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Sorumlu olan bir insan olarak, bir Başbakan olarak ben de vatandaşımın bu sorunlu alanlardan çıkmasını istiyorum. 'Kurtul bundan' diyorum. Sadece sana zararı yok, kesene de zararı var. Yengeme de zararı var. Çocuklara zararı var. Asıl zararı pasif içici çekiyor, aktif olan değil. İkisi de görüyor, ama daha çok pasif içici. Bunlardan hep beraber kurtulmamız lazım."
Vatan/Emre Öztürk

Köprüye karşı çıkanlar utanmadan üstünden geçti

Erdoğan, 3'üncü köprüyle ilgili şunları söyledi: "İstanbul için tarihi ve doğal dokuya zarar vermeden 3'üncü köprüye ihtiyaç var. Bugün karşı çıkanlar birinci köprüye de karşı çıkmışlardı ama sonra utanmadan, sıkılmadan üzerinden seyahat ettiler. İkinci köprüye de karşı çıktılar, sonra utanmadan, sıkılmadan o köprünün üzerinden de geçtiler. Şimdi aynen 3'üncü köprüye de karşı çıkıyorlar. ABD'de bir nehrin üzerinde 500 metre arayla 3 tane köprü var. Bunlar olmazsa olmaz. Kimler buna karşı çıkıyor biliyor musunuz? Böyle her iki tarafı kapalı olanlar var ya tek istikamette bakanlar var ya işte onlar karşı çıkıyor. İdeolojik kilitlenme var bunlarda."
Takvim

Üçüncü köprüye karşı çıkanlar olaya ideolojik bakıyor...
  
Ulaştırma Şurası'nın açılışında konuşan Başbakan Erdoğan, İstanbul Boğazı'na yapılacak 3. köprüye karşı çıkanlara 'at gözlüğü' benzetmesinde bulundu. Erdoğan, köprüyü istemeyenlerin konuya ideolojik yaklaştıklarını söyledi


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, önümüzdeki 25 yıl içinde 350 milyar dolarlık ulaştırma ve iletişim yatırımı yapacaklarını belirterek, bu çerçevede İstanbul'a da birkaç havalimanı daha yapılması gerektiğini söyledi. Erdoğan, İstanbul Boğazı'na yapılacak 3. köprüye karşı çıkanlara da 'at gözlüğü' benzetmesinde bulundu. Erdoğan, köprüye karşı çıkanların tek istikamete baktıklarını ve konuya ideolojik yaklaştıklarını söyledi.
 10 yıl aradan sonra toplanan 10. Ulaştırma Şurası'nın açılışı dün Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından yapıldı. Burada konuşan Erdoğan, ulaştırma alanında yaptıkları çalışmaları anlatarak, 7 yılda 10 bin 600 kilometre duble yol inşa ettiklerini ve toplam duble yol uzunluğunun 16 bin 700'e çıktığını söyledi. Erdoğan, karayollarındaki ölümlü kaza oranının da bu yollar sayesinde yüzde 80 azaldığını aktardı.

ŞANTİYE MÜHENDİSİ GİBİYİM
3 milyar dolara mal olacak Marmaray ile Boğaz'ın her iki yakası arasındaki geçişin 4 dakikaya ineceğini kaydederek, her gün 1 milyon yolcunun bir kıtadan diğerine taşınacağını ifade etti. Ülkedeki tüm projeleri Ankara'dan izleyerek yapmadığını kaydeden Erdoğan, bizzat şantiye mühendisi gibi bu işleri takip ettiğini söyledi.

İSTANBUL'A BİRKAÇ HAVALİMANI DAHA
Birkaç yıl öncesine kadar hayvanların otladığı Sabiha Gökçen Havalimanı'nın yeni terminal açılışının 31 Ekim'de yapılacağın kaydeden Erdoğan, dünyada havacılık sektöründeki büyüme hızı yüzde 5 iken, Türkiye'deki hızın yüzde 30'a çıktığını aktardı. Erdoğan, bunun dışında İstanbul'a birkaç yeni havalimanı daha yapmaları gerektiğini ve bunun da hedefleri arasında yer aldığını ifade etti.

 YENİ HEDEF 4G'Yİ GETİRMEK
Bilişim alanında da atılan en önemli atımın 3. nesil teknolojilerin kullanılmasının başlanması olduğunu kaydeden Erdoğan, 'Hedefimiz, en kısa sürede 4G teknolojisini ülkemize kazandırmak' dedi. Erdoğan, başlattıkları projeleri asla bir köşede çürümeye terk etmediklerini de vurguladı. Erdoğan, önümüzdeki 25 yılda 350 milyar dolarlık ulaştırma ve haberleşme altyapı yatırımı yapacaklarını aktararak, 'Bunu, yap-işlet-devret ve kamu-özel sektör ortaklığı modelleri ile yapacağız. Kamu kaynağı kullanmadan 6 milyar dolarlık yatırım yapıyoruz. 2023'e kadar Türkiye'yi, dünyanın en önemli 10 ekonomisi arasında görmek istiyoruz. Bu millet bunu başarır' diye konuştu.

 KARŞI ÇIKANLAR ŞİMDİ ÜSTÜNDEN GEÇİYOR
İstanbul'un tarihi ve çevre dokusuna zarar vermeden  3. köprü yapacaklarını aktaran Erdoğan, şunları söyledi: '3. köprünün adı duyuldu hemen karşı çıktlar. Bugün 3. köprüye karşı çıkanlar 1. ve 2. köprüye de karşı çıktılar. Sonra utanmadan sıkılmadan seyahat edip üstünden geçtiler. Şimdi aynen 3. köprüye de karşı çıkıyorlar. Daha önceki gün ABD'de gördüm bir nehirde 500 metre arayla 3 köprü var. 3. köprüye kimler karşı çıkıyor. (Eliyle at gözlüğü işareti yaparak) Her iki tarafı kapalı olanlar var ya. Tek istikamete bakanlar  var ya. İşte onlar. İdeolojik kilitlenme var. İnsan öncelikli bakışları yok. Sadece ideolojileri var. O ideolojiyi insanın ve insanlığın hizmetine bir sokabilseler çok şey değişecek.'

Raylı sistem 618 km olacak
ŞURA'DA konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da İstanbul trafiğinde şu anda 23 milyonluk bir hareketlilik bulunduğunu belirterek, bu hareketliliğin 40 milyona ulaşmasının beklendiğini kaydetti. Topraş, '3 milyar dolarlık 52 kilometrelik metro çalışmamız devam ediyor. Raylı sistem 618 kilometreyi bulacak. 350 kilometre yeni yol, 205 altgeçit ve kavşak yaptık' dedi.

Cep sayısı artar ülke büyür
ŞURANIN açılışında konuşan Prof. Dr. Stan Davis de dünyada 4 milyar cep telefonu bulunduğunu belirterek, '2023'te 6 milyar cep telefonu kullanılacak. Bunlar, yüksek hızlı internet bağlantısına sahip olacak. Bunların 4'te 3'ü gelişmekte olan ülkelerde. Bu, çok hızlı büyümedir. Gana gibi bir ülkede bile yüzde 98'lik cep telefonu kullanımı var. Cep telefonu sayısı yüzde 10 artarsa, GSMH da yüzde 1 artıyor. İnanılmaz bir katma değer. Ulaştırma sektörü ekonominin itici gücüdür' diye konuştu.

Araç sayısı nüfustan hızlı artıyor
ULAŞTIRMA Bakanı Binali Yıldırım da 2020'de toplam taşımanın bugünkü düzeyinin yaklaşık 3 katına çıkacağını belirterek, '1985'te 51.4 milyon olan nüfus  72 milyona, motorlu taşıt sayısı ise 2.4 milyondan 14 milyona  yükseldi. 20 yılda nüfus yüzde 40, araç sayısı ise yüzde 470 oranında arttı. Her 5 kişiye 1 araç düşüyor. Ulaşım talebinin karşılanması için demiryolu ağı geliştirilmeli' dedi.
Deniz Çiçek/Akşam