Recep Tayyip Erdoğan: Gayrimenkul kıymetler ve altın borsası kuralım!
İslam ülkelerine öneride bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Gayrimenkul kıymetler ve altın borsası kuralım" dedi. Erdoğan, Tercihli Ticaret Sistemi'nin bir an önce yürürlüğe girmesi gerektiğini söyledi..
İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) toplantısına ilk kez başkanlık yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İslam ülkelerinin gayrimenkul kıymetler ve altın borsası kurması önerisini getirdi. Bu konuda altyapı çalışması yapılmasını isteyen Erdoğan, "Tüm üye ülke ve ilgili kuruluşlarımızın adım atmasında fayda var. Bu endekslerin aktif yatırımcı unsurlar haline gelmesi gerek" dedi.
TERCİHLİ TİCARET ÇAĞRISI
İSEDAK'ın ticaret alanındaki en önemli projesi olan Tercihli Ticaret Sistemi'nin 20 yıldan bu yana uygulamaya geçmeyi beklediğini belirten Erdoğan, "Biz kendi aramızda bunu uygulamaya koymayacağız da kiminle yapacağız? Haydi soruyorum?" diye konuştu. İslam ülkelerine çağrıda bulunan Erdoğan, şunları vurguladı: "Tercihli Ticaret Sistemi'nin bir an evvel yürürlüğe girmesi için gerekli adımları atmanızı istirham ediyorum." Erdoğan, İranlılar'ın 'Oturdular, konuştular, dağıldılar' sözünü hatırlatarak "Eğer bu konuda ciddi adım atmazsak oturur, konuşur, dağılırız. Neticesi olmayan değil, olan toplantılar yapmalıyız. Patinaj yapmayacağız. Devir netice alma zamanıdır" diye konuştu. İSEDAK'ın ticaretin finansmanına büyük önem verdiğini belirten Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) içindeki ticaretin, 15 yıl önce yüzde 10 seviyesinde olduğunu, 2013'te bu oranın yüzde 18'e çıktığını hatırlattı. "Bu bana göre yeterli değil" diyen Cumhurbaşkanı, şöyle devam etti: "Biz bu finansmanda bir dayanışma yapabildik mi? Acaba finansman kabiliyetimizi İslam ülkeleri içinde değerlendirebildik mi? Bu gücümüzü kimlere aktarıyoruz? Bunların üzerinde durmamız gerekiyor. Grup çalışmalarında bu işi farklı bir şekilde masaya yatırmamamız lazım."
10 YILIK EYLEM PLANI
İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri İyad Medeni, 10 yıllık program üzerinde çalıştıklarını, kurumsal kapasiteyi güçlendireceklerini kaydetti. Medeni, "2016-2025 arasını kapsayan planda en önemli hedefimiz yoksul ve kırsal nüfusun güçlendirilmesi olacak. İslami finans pazarı 2013'te 1.7 trilyon dolara çıktı. Şu andaki trend, Arap dünyası dışında sukuk geliştirmeye çok müsait bir ortam oluşturuyor" diye konuştu. IDB Başkanı Dr. Ahmed Muhammed Ali de Dünya Bankası ile üye ülkelere yardım etmek için eğitim sistemi modeli kurulması konusunda mutabakata varıldığını belirtti.
FİLİSTİN FUARI'NDA ZEYTİNYAĞI HEDİYESİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantının ardından İSEDAK toplantılarının yarısından fazlasına katılanlara ödül verdi. Erdoğan, daha sonra heyet başkanlarıyla birlikte aile fotoğrafı çektirdi. Cumhurbaşkanı, İSEDAK 30. Yıl Sergisi'ni, 'Kudüs Fotoğrafları Sergisi'ni ve Filistin Ticaret ve İş Fuarı'nı açtı. Stantları da gezen Erdoğan'a Filistin atkısı ile zeytinyağı ve sabun hediye edildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İİT Genel Sekreteri İyad Medeni ve İslam Ticaret Odası Başkanı Salih Kamil'i ayrı ayrı kabul etti.
CENİN OSB 2015'TE GELİYOR
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından Filistin'de kurulacak olan Cenin Organize Sanayi Bölgesi için imzalar atıldı. Türkiye ile Filistin arasındaki "Cenin Organize Sanayi Mutabakat Zaptı", Bilim-Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ile Filistin Başbakan Yardımcısı ve Ulusal Ekonomi Bakanı Muhammed Mustafa tarafından imzalandı. 2015'te bitmesi planlanan projeyle Türkiye'nin 281'inci Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Filistin'de kurulmuş olacak. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Filistin'e her türlü desteği vermeye hazırız. 5 bin Filistinli'ye iş imkânı sağlayacak ve dünyanın tüm ülkelerinden yatırımcı çekecek sanayi bölgesini Cenin'de kuruyoruz" dedi. TOBB Barış İçin Sanayi (TOBB-BİS) Organize Sanayi ve Teknoloji Bölgeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Şekeroğlu ise iki ülke bakanlıklarının karşılıklı heyetler göndererek çalışmalara başlayacaklarını bildirdi.
Hasan Ay-Sabah